Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bordes of verdieping
Naam: Tamas, van Eurol (datum: 15-01-2021 16:41)

Hoi,

Wij willen in een productiehal waar oliŽn afgevuld worden een bordes bouwen zodat wij de voorraad tanks van de grond krijgen om zo ruimte te creŽren. Het bordes wordt in staal gebouwd met roostervloeren zodat wij de tanks kunnen onderhouden. De vraag is wanneer telt een bordes als verdieping? Bij een verdieping moet namelijk voldaan worden aan andere eisen voor brandveiligheid en vluchten. Bij voorbeeld: verandert een bordes in een verdieping wanneer operators daar langdurig moeten werken?

Bijlage: Bordes.JPG Reageer
Re: Bordes of verdieping
Naam:
pino (datum: 16-01-2021 11:41)

m.i. is dit een stelling.
die zich bewind in een fabriekshal.

qua veiligeids eisen die je zou kunnen en moeten stellen aan iets dergelijks denk ik dat je naar maatwerk moet
als die olie brandbaar is kan ik me voorstellen dat je daar iets mee moet


Re: Bordes of verdieping
Naam:
Tamas , van Eurol (datum: 18-01-2021 08:56)

Dank je. De reden dat ik dit vraag is het volgende. Bij het bouwen van een bordes (stalen constructie met roostervloer) in dezelfde hal voor CO2 flessen voor de CO2-blusinstallatie ging de brandweer dat bordes ineens beschouwen als een verdieping. Dit terwijl daar alleen incidenteel onderhoudswerkzaamheden plaats vinden. Dit heeft er toe geleid dat er bij voorbeeld geen trap is gemaakt en de enige toegang nu via een hoogwerker is. Wat weer onveilig is omdat mensen over de reling moeten klimmen.
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Tamas , van Eurol (datum: 18-01-2021 08:57)

Wat ik dus nodig zou hebben zijn de criteria waarmee je kunt vaststellen of een bordes een bordes is of een verdiepingsvloer.
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Leon (datum: 18-01-2021 09:28)

@Tamas
Ik probeer het altijd te vergelijken met 'algemene installaties' die je op een dak zou zetten. Een luchtbehandelingskast bijvoorbeeld. Daar hoef je normaliter ook niet bij, dat is ook periodiek (zeg eens per jaar voor onderhoud) of incidenteel (storing). Dan moet je ook voorzieningen treffen om er te komen, bijvoorbeeld middels een steiger of hoogwerker. Als je met de nieuwe tussenvloer aan die voorwaarden voldoet, dan lijkt het mij niet reŽel om deze als een volwaardige verdieping te beschouwen.

Overigens: ten aanzien van dat CO2-platform zou ik in eerste instantie adviseren om er een (kooi)ladder te plaatsen. Desnoods ťťntje die van buitenaf afsluitbaar is niet te pas en te onpas te kunnen gebruiken. (Van binnenuit wel gewoon eenvoudig te openen uiteraard, in geval van een calimiteit). Om nou uitsluitend van een hoogwerker afhankelijk te moeten zijn lijkt mij niet de handigste optie. Maar wellicht dat dit zo met de brandweer besproken is, dat kan ik natuurlijk niet beoordelen. Belangrijk om te weten hierbij is dat een ladder vanuit de bouwregelgeving niet wordt gezien als een trap, en daarmee dat platform ook niet automatisch een verdieping wordt. Zoiets zou je trouwens ook voor het nieuwe bordes kunnen overwegen.
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Leon (datum: 18-01-2021 09:32)

Aanvullend daarop (mede op basis van je oorspronkelijke vraag): als er operators langdurig op dat platform moeten zijn, als onderdeel van de reguliere bedrijfsvoering, dan kan ik me voorstellen dat er wel een volwaardige trap aanwezig moet zijn. Of het dan een volwaardige verdiepingsvloer moet zijn kun je je afvragen, al vraag ik me ook weer even af wat hierop de bezwaren zouden kunnen zijn. Het aantal toegestane vierkante meters vloeroppervlak wellicht, maar verder? Ik neem aan dat je de medewerkers op de vloer een veilige werkomgeving wil bieden (voldoende stevig, goede randbeveiliging, veilige vluchtweg, indien er regelmatig gewerkt wordt zoals eerder genoemd).
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Tamas , van Eurol (datum: 18-01-2021 15:00)

Bedankt voor de antwoorden. Dit zijn onze uitgangspunten:
1. Het bordes wordt uitsluitend gebouwd voor storingen, onderhoud en inspectietaken. Operators hoeven hier niet langdurig te werken.
2. Uiteraard wordt het bordes voorzien van leuningen en schopranden.
3. Idealiter komt er een trap voor makkelijke toegang, maar alleen als wij het bevoegd gezag kunnen overtuigen dat dit niet een verdieping is maar een werkbordes. Anders laten wij de trap weg, want in het verleden is dit doorslaggevend geweest (wat wij nog steeds niet snappen).
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Tamas , van Eurol (datum: 18-01-2021 15:06)

@Leon,

Als ik je goed begrijp is je aanbeveling om in ieder geval een vluchtweg te creŽren met een kooiladder. Deze kan dan ook als toegang dienen omdat het maar incidenteel is.

Mag ik je vragen waar ik het kan nalezen dat de kooiladder niet als trap gezien wordt?
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Leon (datum: 18-01-2021 20:53)

Het bouwbesluit stelt eisen aan een trap, o.a. de optrede, aantrede en tredediepte. Praktisch gezien is een trap altijd beloopbaar zonder je haden te hoeven gebruiken, bij een ladder is dat niet zo. In de bouw kennen we ook zoiets als een vlizotrap, maar vanuit het bouwbesluit gezien mag dat ook geen trap heten.
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Leon (datum: 18-01-2021 20:54)

Haden = handen.
Re: Bordes of verdieping
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-01-2021 09:32)

Je moet eerst bepalen of die extra laag onderdeel is van het GO van je gebouw, en bedoeld is om toegankelijk te zijn voor personen. Als het alleen maar een stelling is om een object van de grond te tillen, hoef je dat niet als 'vloer' aan te duiden. Wanneer er echter regelmatig personen moeten komen, zul je het waarschijnlijk wťl moeten meetellen. Het is lastig om daar een functie aan te koppelen, maar 'industrie' zou misschien nog kunnen.

Vergelijk het met magazijnstellingen.
Re: Bordes of verdieping
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-01-2021 09:38)

Enneh... je hoeft de brandweer of het bevoegd gezag niet te 'overtuigen' he. In vergunningenland werkt het zo dat 'de aanvrager bepaalt'. Jullie geven aan waar dat bordes voor gebruikt wordt, en de gemeente moet aannemen dat dat naar waarheid is en daaraan toetsen. Op het moment dat jullie op dat bordes ladders, trappen of een klimtouw willen aansluiten, zegt de regelgeving daar niets over, en mag je dat uit eigen beweging gerust doen.

Jullie moeten je daarna aan die opgave houden. Wanneer gemeente of brandweer dan twijfelen aan jullie intenties, komen ze dat maar in de praktijk inspecteren met een handhaver erbij.

Je ziet te vaak dat je preventisten/toetsers hebt die uit een wantrouwen naar de aanvrager een stempel op het plan willen drukken, en een soort van verzekering willen inbouwen dat 'iets ook echt niet anders wordt gebruikt'. Maar zo werkt de regelgeving dus niet.
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Leon (datum: 19-01-2021 12:47)

Zo werkt de regelgeving inderdaad niet, maar je maakt het in de praktijk wel mee. En leg een bouwplantoetser en/of brandweerman dan maar eens uit dat men het bij het verkeerde eind heeft. Mijn ervaring is dat dit sterk verschilt per gemeente (helaas). En uiteindelijk wil je wel een stempel op je vergunning, dan is het soms sneller en handiger om maar met zo iemand mee te gaan (tegen beter weten in).
Re: Bordes of verdieping
Naam:
Tamas , van Eurol (datum: 20-01-2021 13:08)

Bedankt allemaal voor jullie input. Wij gaan hier mee aan de slag.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl