Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam: Paul (datum: 05-01-2021 10:08)

Mag een meterkast verplaatst worden naar een vergunningsvrije aanbouw vanuit het bouwbesluit/ bestemmingsplan/ BOR-regels?

Bij de vergunning aanvraag tekeningen-set zit de meterkast op max. 3m van de voordeur.

Door een vergunningsvrije aanbouw bij de voordeur. De vergunningsvrije aanbouwen worden tegelijk met de hoofdbebouwing gebouwd. Door de vergunningsvrije aanbouw komt de voordeur op een grotere afstand dan 3m en dat mag niet van de netbeheerder.
Mag de meterkast tijdens de bouw verplaatst worden naar de vergunningsvrije aanbouw?

Alvast bedankt voor de reacties.
Reageer
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
ron (datum: 05-01-2021 10:36)

Wie gaat die dan verplaatsen.

Bij een schouw door het energiebedrijf voorafgaand aan het definitief invoeren dan zullen ze constateren dat hij niet binnen 3 meter van de voordeur zit. En zullen ze normaal gesproken geen aansluiting maken.

Om de voordeur tijdens de bouw te verplaatsen zou je het kunnen omzeilen, maar of dat nu de bedoeling is. Ik geloof niet dat je zo moet willen werken
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Leon (datum: 05-01-2021 11:17)

Je kan het voorleggen aan de netbeheerder, maar ik geef het weinig kans eerlijk gezegd. Nutsbedrijfen zijn doorgaans weinig flexibel in dit soort zaken.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Paul (datum: 05-01-2021 11:31)

Ter verduidelijking:

Er wordt enkel in theorie een meterkast verplaatst van vergunningstekening naar vergunningsvrije tekening.

Tijdens de nieuwbouw van de gehele woning (inclusief vergunningsvrije delen) komt de meterkast in de vergunningsvrije aanbouw en dus binnen die 3m.

De netbeheerder kijkt niet naar vergunningsvrij/ vergunningsplichtig, zij kijken alleen naar de 3m vanaf de voordeur.

De vraag is dus eigenlijk, mag de meterkast in de vergunningsvrije aanbouw?
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
a (datum: 05-01-2021 13:02)

Er wordt in de richtlijn niet gesproken over een voordeur.

'De meterruimte is vanaf de hal of gang direct vanaf een toegang te bereiken. Hij ligt niet meer
dan 3 meter van deze toegang verwijderd en op hetzelfde niveau'
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Paul (datum: 05-01-2021 13:55)

Beste a,

Bedankt voor je reactie maar dat is de vraag niet.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-01-2021 10:06)

Als ik je goed begrijp komt het er op neer dat je de huidige meterkast wilt gebruiken tijdens de bouw, maar dat deze uiteindelijk op een nieuwe locatie (nabij de nieuwe voordeur) komt?

Dit kan mogelijk onderdeel zijn van een vergunningsvrije aanbouw, maar voor het (ver)plaatsen van meters e.d. zul je toch echt contact op moeten nemen met de nutsbedrijven.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Paul (datum: 07-01-2021 12:40)

Beste Jack,

Bedankt voor je reactie.

Tegenwoordig worden er bij nieuwbouw projecten van villa's 2 verschillende tekeningen gemaakt. 1 voor de Omgevingsvergunning met de maximaal te bebouwen inhoud en 1 voor de opdrachtgever/aannemer met alle vergunningsvrije aanbouwen.

Nu staat de meterkast in de vergunningsaanvraag op een plek, die na de vergunningsvrije aanbouw, meer dan 3 meter van de nieuwe toegangsdeur staat. Terwijl deze bij de omgevingsvergunning slechts 2 meter van de toegangsdeur staat. Echter wordt alles tegelijk gebouwd.

Het gaat dus meer om de vraag of een meterkast in een vergunningsvrije aanbouw mag staan?
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
a (datum: 07-01-2021 16:10)

Zoals al vaker is benoemd zal het de aannemer die de nuts komt aanleggen worst zijn of iets vergunningsvrij is of niet. Je moet 3 meter van een deur af zijn. Dit hoeft niet de voordeur te zijn. Vandaar mijn eerdere opmerking. Misschien is er wel een andere deur dichterbij?
Bij de gemeente wordt niet (meer) naar de positie van de meterkast gekeken.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Paul (datum: 08-01-2021 11:05)

Beste a,

Helaas is er geen andere deur aanwezig.

Het gaat er mij alleen om wat de regelgeving zegt over de positie van de meterkast in een vergunningsvrije aanbouw.

Niet zoals bij een kelder, die niet onder een vergunningsvrije aanbouw doorgetrokken mag worden..

Het staat niet in de regels van vergunningsvrij uitbouwen.
Dus ik heb het bij overheid.nl/bouwregelgeving nagevraagd.
Ik zal hun reactie hier delen, als niemand hier ervaring in heeft.

Bedankt voor alle reacties.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Leon (datum: 08-01-2021 11:54)

De ervaring is heel simpel. Bouwbesluit zegt tegenwoordig: plaats die meterkast waar je wil. 3 meter van een deur was ooit de eis, die eis bestaat niet meer. Nutsbedrijven zeggen: wij blijven vasthouden aan die 3 meter eis. Dat staat in hun aansluitvoorwaarden. Klaar. Je kunt hoog of laag springen, je kunt wettelijk in je recht staan, het is allemaal leuk en aardig maar dat feestje mag je vieren in het donker en in de kou. Want de nuts gaat die hoofdaansluiting daar in de basis niet maken.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Leon (datum: 08-01-2021 12:01)

En om er maar even op door te gaan. Doe geen moeite om op basis van gelijkwaardigheid o.i.d. toch een grotere afstand tot de deur te rechtvaardigen want daar gaat men over het algemeen niet in mee. Voor brandveiligheid is het geen issue, dan had het wel in het bouwbesluit gestaan (brandweer zal het wel wenselijk achten, maar mag het niet eisen). Voor de meteropnemer heeft het ook geen gevolgen meer, want dat is zo ongeveer een uitgestorven beroep. Meterstanden geef je tegenwoordig zelf door, of de slimme meter doet dat automatisch voor je. Technische uitvoerbaarheid is ook geen ding, invoerbochten kunnen best langer gemaakt worden. Als je in een bestaande woning een grotere afstand hebt tot een deur dan 3 meter en daar moet het e.e.a. vervangen worden, dan gebeurt dat gewoon. Dan gaan ze echt niet van je verlangen dat je de meterkast opeens ergens anders plaatst. Dus kan het anders? Ja. Mag het anders? Ja. Gaat de nuts daar in mee? Nee. En het staat je altijd vrij om naar een andere netbeheerder over te stappen, ware het dat die er niet is. En dan ben je gewoon weer terug bij af, en kun je eigenlijk alleen maar concluderen dat het ontwerp van die woning niet deugt.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
A (datum: 08-01-2021 17:13)

En de aannemers die je aansluiten staan ook niet echt bekend om hun flexibiliteit... ;)
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Paul (datum: 18-01-2021 10:25)

Allen, het ging om het verplaatsen van de meterkast op papier van de vergunningsaanvraag tekeningen set naar een vergunninsgvrije aanbouw op een aparte set tekeningen die niet naar de gemeente gaat.

Een meterkast is net als bij een keuken, hij moet in een omgevingsvergunning aanvraag staan op de tekeningen en daarna ben je vrij hem te plaatsen waar je wilt, mits je de eisen van nutsbedrijven naleeft.

Bedankt voor alle reacties.

Het antwoord van Bouwregelgeving exact:

Antwoord:
Ja, dat is toegestaan aangezien een meterkast niet verplicht wordt gesteld in het Bouwbesluit 2012. Uitgangspunt in de rechtspraak is dat u een aanvraag moet indienen die vergunbaar is. Vergunningvrije delen worden normaliter niet opgenomen in de aanvraag, dus onderdelen die verplicht aanwezig moeten zijn in een bouwwerken kunnen niet in een vergunningvrij deel worden geplaatst.

Overigens mag u een dergelijk onderdeel wel plaatsen op een andere plaats in het vergunningplichtige deel en dan tijdens de bouw dat onderdeel alsnog verplaatsen. Wilt u bijvoorbeeld een keukenopstelplaats in een vergunningvrij aanbouw maken dan zult u een plan moeten indienen waar die keuken aanwezig is in het vergunningplichtige deel zodat beoordeeld kan worden of het bouwwerken aan de voorschriften voldoet. Tijdens de bouw mag u vervolgens de keuken verplaatsen als de werkzaamheden binnen de regels voor vergunningvrij bouwen vallen.

Op grond van jurisprudentie is deze regel redelijk strikt geworden. Wij adviseren u bij twijfel met de gemeente te overleggen. Veel gemeenten gaan wel akkoord met het op de aanvraag intekenen van vergunningvrije delen van een bouwplan (d.m.v. arcering of dergelijke) zodat dit soort discussies niet ontstaat.

Met vriendelijke groet,
Helpdesk Bouwregelgeving en brandveilig gebruik


Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Leon (datum: 18-01-2021 13:21)

Ik zit nog even je openingsvraag te lezen in relatie tot de tussentijdse antwoorden, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nu pas begrijp wat je precies van plan bent :) In mijn beleving was er sprake van bestaande bouw i.c.m. een uitbouw, niet goed gelezen dus. Mijn relaas hierboven mag je in dat opzicht dus ook vergeten.
Re: Meterkast in vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Paul (datum: 18-01-2021 17:44)

Hallo Leon,

Geen probleem, ik snap de verwarring door het woord 'verplaatsen' had ik dat kunnen verwachten.

Het is nu duidelijk, ook voor anderen die mogelijk tegen dit probleem aanlopen of er specifiek mee wensen te ontwerpen.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl