Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: nul op de meter
Naam: sonja (datum: 05-01-2021 07:34)

Wij hebben een nul op de meter woning gekocht. Deze is afgelopen zomer opgeleverd. Nu naar een half jaar blijkt dat we toch een verbruik van 800 KWh hebben gehad.( na aftrek teruglevering)

Het betreft een hoekwoning met warmtpomp (lucht) verder 20 zonnepanelen, wtw unit voor de ventilatie. Verder zijn wij een huishouden van 2. We hebben geen van beide thuis gewerkt afgelopen perioden aangezien we beide een cruciaal beroep hebben. Ik zie dan ook geen afwijking van normale situatie waardoor wij geen nul op de meter hebben. (we hebben alleen een slimme E meter) en dus geen gas. We hebben de verwarming op 19 graden daar waar hij op 20 graden ontworpen is hebben we nagelezen. In feite zouden we minder dan nul moeten verbruiken.

De ontwikkelaar geeft geen thuis. hij heeft het over forfaitairbare waardes waarop de nul op de meter woning is gebaseerd en wij afwijkend zijn. Ik vind dat we een punt hebben. Wij hebben niet gekregen wat wij gekocht hebben is onze mening
Reageer
Re: nul op de meter
Naam:
Joost (datum: 05-01-2021 08:49)

tja.... de vraag is wat wordt er precies bedoelt met "nul op de meter" en wat is er contractueel over dit onderwerp met u afgesproken.

Het energieverbruik van een woning is natuurlijk sterk afhankelijk van de situatie en het gebruik van de woning. Het verbruik voor verwarming is vaak redelijk goed te voorspellen, maar hoeveel energie er daarnaast nog wordt verbruikt is sterk variabel.

Vaak wordt bij dergelijke situaties inderdaad een standaard waarde gebruikt voor het elektraverbruik van een huishouden.
Re: nul op de meter
Naam:
Joost (datum: 05-01-2021 08:51)

overigens denk ik wel dat je de situatie over 1 jaar bezien moet bekijken. In de zomer wordt het meeste energieopgewekt... u heeft vermoedelijk nu ongeveer een halve zomer meegemaakt. Dus e.e.a. zou zich nog best kunnen rechttrekken.
Re: nul op de meter
Naam:
Leon (datum: 05-01-2021 09:03)

Resultaat van een NOM-woning pak je inderdaad over één jaar. Hier nog even een praktische uitleg van zo'n woning: https://www.essent.nl/kennisbank/energie-besparen/zelfvoorzienend-leven/nul-op-de-meter-woning

Gezien de beschrijving/vraagstelling lijkt me wel dat jullie (qua gebruik) op jaarbasis op nul uit zouden moeten komen. Maar zoals Joost ook terecht opmerkt: je mist in je huidige afrekening waarschijnlijk een hele bak opbrengst vanuit de zonnepanelen.
Re: nul op de meter
Naam:
pino (datum: 05-01-2021 09:37)

welk punt?
u heeft in een half jaar iets meer gebruikt dan geproduceerd.

wat was u totale verbruik?
(dat kan je aflezen op een slimme meter)

stel u had een kleine overcapaciteit gehad had u dan het verschil aan de ontwikkelaar overgemaakt?

Lees de kleine lettertjes ook maar even



Re: nul op de meter
Naam:
sonja (datum: 05-01-2021 10:17)

Wij hebben alleen in het begin een kleine 200 kwh teruggeleverd. het verbruik was dus 1000 kwh. We zijn er in oktober pas gaan wonen. De woning was al grotendeels af alleen wat behang en schilderwerk en de vloerafwerking erin. Het is niet zo dat we heel veel aan het verspijkeren zijn geweest met veel machineverbruik. juist in zijn geheel niet.
We betalen bijna €25.000 aan meerwerk voor de NOM woning ( trippleglass, extra zonnepanelen, extra kierdichtingen) en dan nu te constateren dat we niet echt nul op de meter hebben valt ons behoorlijk tegen. Voor effectief 2 maanden stoken en 3 maanden. We wonen. Met nog zeker 3 koude maanden voor de boeg vrees ik dat we na een jaar geen nul op de meter hebben. We gaan bewust om met het energieverbruik. Er staat ook geen auto aan de oplader we doen alles met OV en voornamelijk op de fiets (zonder E)
Re: nul op de meter
Naam:
Leon (datum: 05-01-2021 11:25)

Voor die koude maanden zou ik niet zo bang zijn, de warmtevraag voor dergelijke nieuwbouwwoningen is bijzonder laag. Grootste verbruikskosten qua energie zitten normaliter in het warm tapwater en in de losse apparatuur die je hebt staan. Verlichting kan een post zijn, afhankelijk van gebruik en de wattage (bij LED is het ook te verwaarlozen). Elektrische kookplaat, oven, wasmachine, droger etc. (eigenlijk alle zaken die in de meterkast een eigen groep hebben). Ik denk dat je in dit jaar vooral een flinke opbrengst mist vanuit het voorjaar en de zomer. Het is zeker iets om in de gaten te houden, ik snap je twijfel, maar voor een eerlijke uitkomst moet je het over een volledig jaar bekijken.
Re: nul op de meter
Naam:
pino (datum: 05-01-2021 13:28)

kan je ook aangeven wat je zonnepanelen over die periode hebben geleverd aan energie.
kan je meestal aflezen in een app of op de omvormer

Zodat bepaald kan worden wat het totaal verbruik was
Re: nul op de meter
Naam:
sonja (datum: 05-01-2021 13:35)

@pino er zitten micro-omvormers onder de zonnepanelen. Er is geen mogelijkheid tot aflezen de opbrengst. alleen de teruglevering op de slimme meters. Maar dit is niet alle stroom die opgewekt is. Het meeste gebruik ik zelf voor de wasmachine, kooktoestel en opladers. Mijn eigen stroom is natuurlijk de "goedkoopste" stroom die ik heb. die benutten we zoveel mogelijk binnen de mogelijkheden op de dag. Ik heb ook geen info over een app. zal daar nog eens navraag naar doen bij de projectontwikkelaar.
Re: nul op de meter
Naam:
pino (datum: 05-01-2021 20:02)

Op dit moment maakt het in Nederland niets uit op welk moment je stroom gebruikt en wanneer je het opwekt
(als je vlaktarief afneemt)

je betaald alleen het verschil

Het kunnen aflezen van de opbrengst kan ook met micro omvormers.

Als je geen totaal verbruik kan bepalen kan je ook niet onderbouwen dat je woning eigenlijk niet 0 op de meter is.


Re: nul op de meter
Naam:
Joost (datum: 06-01-2021 08:18)

U bent er pas in oktober gaan wonen. M.i. is er nog niets aan de hand. U heeft echt de zomer nodig om te compenseren voor het hoge energieverbruik in de winter.

Om puur in de wintermaanden nul op de meter te zijn heeft u misschien wel 3x zo veel zonnepanelen nodig als dat er nu op u dak liggen.

m.a.w. nog even geduld en volgend jaar oktober kijken wat de situatie is.
Re: nul op de meter
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-01-2021 09:33)

Je moet dit inderdaad over een heel jaar beschouwen.

Verder is het van belang te weten wat in jouw situatie specifiek onder "nul op de meter" wordt verstaan. Mogelijk zijn alleen de gebouwgebonden installaties daarin meegerekend.
Re: nul op de meter
Naam:
JH (datum: 19-01-2021 12:38)

Hoi Sonja,

Zoals door anderen al aangegeven, je hebt de hele zonnige zomer gemist, waardoor je te weinig opbrengst van je pv panelen hebt om deze winter te kunnen compenseren. Ik denk dat je conclusie dus iets voorbarig is. Bedenk ook dat een nieuwbouw woning de eerste twee jaar meer energie verbruikt vanwege het vocht wat nog in de constructie zit en er nog moet worden uitgestookt, dit kost best veel energie!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl