Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vloerbelasting
Naam: Jeroen (datum: 04-01-2021 20:03)

Ik woon in een nemavo-airey appartement uit 1951.
Volgens de woningbouw heeft de vloerconstructie een maximale vloerbelasting van 150kg per vierkante meter aan permanent gewicht.
Nu heb ik in een kamer van 2,5 x3,20 meter=8 vierkante meter tegen elke wand een aantal kasten staan. Ik heb het gewicht van de kasten uitgerekend en dan kom ik aan de ene wand op een gewicht van 915 kg over een lengte van 2,75 m.
Aan de andere wand kom ik op een gewicht van 930 kg over een lengte van 3,20 meter. Aan de korte wand staat ook nog een kast van 167 kg. Deze kast is 0,50x0,60 m. De kasten staan niet op pootjes. het zijn 6 Pax kasten van Ikea van 1mx0,6 m en 1 pax kast van 0,5 x 0,6 m.
Ik had niet verwacht dat al deze kasten met inhoud zo zwaar zouden zijn. Ik ben toch erg geschrokken van het totaal gewicht dat in deze kamer staat met zo weinig vloerbelasting per vierkante meter.
Mijn vraag is hoe ik uitreken hoe hoog de vloerbelasting per meter is dus hoe zwaar mag 1 kast zijn op die ene meter.
Reageer
Re: vloerbelasting
Naam:
a (datum: 04-01-2021 20:52)

Allereerst: Vertrouw niet op een forum maar vraag het een constructeur.

Permanente belasting is het eigen gewicht van de constructie. Bedoel je niet veranderlijke belasting?

Het gemiddelde van de kamer is:

=915+930=1845 kg
1845/8= 230 kg kg/m2

Dan zit het gewicht van eventuele personen of andere inrichting er nog niet bij

Dat is in theorie dus vrij veel. Het zit echter niet in het midden van het vloerveld dus het moment op de vloer wordt niet groot.


Misschien staat er ook ergens nog info over maximale puntlast of lijnlast?
Re: vloerbelasting
Naam:
pino (datum: 05-01-2021 09:22)

Ik waag het om te twijfelen aan het gewicht van die kasten .

ik heb ze ook zo zwaar zijn ze niet

Re: vloerbelasting
Naam:
Leon (datum: 05-01-2021 09:38)

Het lijkt mij persoonlijk ook aan de hoge kant. Ik ken die kasten ook, van zichzelf zijn ze niet heel zwaar. De enige manier hoe je aan die kilo's zou kunnen komen is door de kasten ramvol met boeken te pakken bijvoorbeeld. Maar dan ben ik, mede uit persoonlijke ervaringen, ook erg benieuwd hoe de originele schappen er bij hangen. Die moeten dan zo krom zijn als een hoepel. Ik zeg niet dat het niet kan wat je stelt, maar het is wel opmerkelijk.
Re: vloerbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 05-01-2021 10:21)

Het zijn de kledingkasten van Ikea. Er liggen spullen bovenop en in de kasten zit kleding/ boeken en andere spullen. Ik heb het per kast helemaal uitgerekend. Het verbaasde mij ook. Blijkbaar verkijk je je dus hierop. De kast zelf, 2 deuren en alle planken en lades plus alle inhoud in en op de kast is bij elkaar toch een heel gewicht.
Re: vloerbelasting
Naam:
Leon (datum: 05-01-2021 11:12)

Even voor de vuist weg zit je dus op zo'n 300 kg per kast / strekkende meter. Laten we even aannemen dat het goed gevulde kasten zijn en dat je gewichtsberekening klopt (daar kunnen we wel over gaan dimdammen maar dat blijft rommelen in de marge, dat breng je niet met de helft terug bijvoorbeeld). Dan nog zou ik me er niet zo'n zorgen over maken, zeker niet wanneer de kasten tegen een (dragende) muur staan. En het 'voordeel' van oudere bouwwerken is dat de overspanning doorgaans een stuk beperkter is dan wat we vandaag de dag normaal vinden. Daar komt nog eens bij dat je inderdaad verschil moet maken tussen permanente en variabele belasting. (Al denk ik eerlijk gezegd dat hier ook een terminologische spraakverwarring kan zitten in het antwoord van de verhuurder). En even ter referentie (met een stukje voorbehoud) bij woningbouw gaan we vandaag de dag uit van zo'n 175 kg/m2 (in geval van nieuwbouw), vroeger was dat inderdaad minder. Dat is feitelijk niet heel veel meer dan wat je hier opgeeft. Maar dat zou dan betekenen dat je met goed fatsoen geen grote inloopkast meer kan maken op de verdieping. Conclusie die ik zou willen trekken: kasten met (veel) inhoud zijn zwaarder dan je op het eerste moment zou denken, maar zolang je niet allemaal in het midden van je vloerveld centreert dan zal het wel loslopen. Ter vergelijk: kasten zelf hebben vaak ook een indicatie qua kilo's die je op een plank mag pakken, maar het maakt dan nogal uit of je ze midden op de plank zet of tegen de zijkant bij de plankdragers.
Re: vloerbelasting
Naam:
jeroen (datum: 05-01-2021 14:21)

Bedankt voor je reactie Leon.
Ik ben het met je eens. Het is inderdaad een kamer van 2.5x3.2 meter waar we een grote inloopkast van hebben gemaakt voor mij en mijn vriendin. De kasten staan tegen 2 scheidingswanden. De ene wand is maar 8 cm dik dus dat zal geen dragende muur zijn en de andere wand kan ik niet opmeten dus dat zou wel eens een dragende muur kunnen zijn. Wij zijn er eigenlijk gewoon vanuit gegaan dat de vloer op het gewicht van de kasten berekent moet zijn maar na het antwoord van de verhuurder, zijn letterlijke tekst: 'De vloer constructie van de appartementen kunnen maximaal een continue gewicht van 150 kilo per vierkante meter hebben'. Ben ik toch erg geschrokken van de lage belastbaarheid van de vloer en zou de vloer het gewicht van de kasten dus niet kunnen dragen.
Ik kan ook zo weinig met het antwoord van de woningbouw. Het zal toch niet zo zijn dat een meubelstuk per meter maximaal 150 kg mag wegen? ik denk dat er dan vele bewoners in dit appartementencomplex hun vloer te zwaar aan het belasten zijn met te zware boekenkasten ed. Ik woon hier al jaren en misschien wordt er tegen nieuwe bewoners gezegd dat ze de vloer niet te zwaar mogen belasten maar dat lijkt me stug. Mij is dat althans indertijd niet verteld door de woningbouw. Ik denk ook niet dat ik het op die manier moet interpreteren. Ik wil graag weten hoeveel de belasting van de vloer mag zijn per meter. Ik heb ergens gelezen dat ik dan de volgende berekening moet maken maar ik heb geen idee of dit klopt en niemand weet dit die ik tot nu toe heb gesproken hierover.
oppervlakte kamer: 2.5x3.2= 8 vierkante meter. Men zegt dat de hele vloer belast mag worden met die 150 kg. dus 8x150=1200kg voor de hele kamer. Dit lijkt mij trouwens echt heel weinig.
wat ik ook gelezen heb en dat lijkt mij logischer:
om de belasting per meter uit te rekenen neem de je meters van scheidingswand tot scheidingswand. In dit geval 2.5mx150=375kg
dus dan zou de belasting per meter 375 kg zijn. En voor bijvoorbeeld 3 meter: 3x375kg=1125kg. Dit lijkt mij logischer qua vloerbelasting.
Als dit klopt dan zouden de kasten kunnen staan alhoewel het ook krap aan is. Maar het probleem is dat ik niet weet of deze manier van berekenen wel klopt.
Zou ik dan toch voor een paar ikea kasten al een constructeur in moeten schakelen om zekerheid te hebben of dit wel kan? Ik plaats toch geen zwaar aquarium oid zou je zeggen...? In de woonkamer heb ik trouwens ook nog 2 kallax ikea kasten staan van 1.82x1.82 per stuk. De kast zelf weegt per stuk nog onder de 100 kg maar ze staan vol met boeken en andere zware prullaria en nog zware vazen bovenop de kast enz. Het gewicht van 1 zo'n kast komt daarmee ook makkelijk boven de 150 kg uit. Dat heb ik ook nagerekend. 1 vakje vol met boeken weegt bijvoorbeeld al 15 kg.
wat ik dus graag wil weten is wat de belasting van de vloer mag zijn per meter. Als ik dat weet dan kom ik wat verder: moet ik spullen/meubels gaan ruimen om weer rustig te kunnen slapen of mag alles gewoon blijven staan? toch vreemd dat de woningbouw mij geen specifieker antwoord kan geven. Ik ben toch geneigd om dan maar een constructeur in te schakelen. Ik wil geen doorgezakte vloer of scheuren in de muur.

Re: vloerbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 06-01-2021 05:47)

Is er iemand die mij kan helpen hoe je berekent hoeveel de constante vloerbelasting per METER mag zijn bij een vloerbelasting van 150kg per vierkante meter? Ik weet niet hoe ik er anders achter kan komen of ik de vloer wel/niet te zwaar belast. Bedankt voor het meedenken alvast.
Re: vloerbelasting
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-01-2021 09:58)

Is een behoorlijk gewicht inderdaad. Ik ben geen constructeur, maar direct langs de dragende wand zal doorgaans niet zo'n probleem zijn. Echter uit je uitgebreide toelichting maak ik op dat een van de kasten waarschijnnlijk langs een niet dragende wand staat; dus wel verder naar het midden van het vloerveld.

In dat geval misschien toch zinvol om een constructeur te laten beoordelen wat de vloer werkelijk aan belasting mag hebben.
Re: vloerbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 06-01-2021 19:38)

Waar herken ik een draagwand aan dan alleen aan de dikte? Een draagwand is altijd dikker dan 10 cm? De muren van de badkamer zijn meestal dragend?

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl