Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglicht eisen verbouw
Naam: Bas Bartels (datum: 28-12-2020 23:05)

Hallo,

Ik ben bezig met het uitwerken van de plannen van het veranderen van een winkelfunctie tot appartementen. Voor de berekening van daglicht geldt dat daglichtopeningen binnen 2m van de perceelsgrens niet mee mogen tellen. Ook moeten ramen ondoorzichtig zijn binnen 2m van de perceelsgrens en mogen niet te openen zijn. De (achter)perceelsgrens loopt schuin tov het pand waardoor het gegeven ontstaat dat de achtergevel van een appartement voor de helft binnen de 2m perceelsgrens valt en de andere helft van de gevel buiten de 2m grens ligt. Het rare is dus dat een raam aan de ene kant wel mee mag tellen voor daglicht en niet ondoorzichtig mag zijn en een raam aan de andere zijde in dezelfde gevel (1m tussenruimte) niet mee mag tellen en wel ondoorzichtig moet zijn terwijl beide ramen van eenzelfde ruimte betreft (slaapkamer) en verblijfsgebied betreft.
Dit is erg krom en doordat ik een raam niet mag meetellen voor daglicht red ik de eis net niet en moet er een extra raam in en andere gevel maar is dat niet erg krom?
De perceelgrens is overigens de grens tussen een perceel met woonbestemming (waar de appartementen staan) met een perceel van de achterburen met bestemming agrarisch (een langgestrekt weiland achter hun woning)

Wat nu te doen qua aan te brengen ramen (doorzichtig/ ondoorzichtig/ te openen/ niet te openen) en welke meetellen voor daglicht berekening?

Dank jullie wel voor de hulp
Reageer
Re: daglicht eisen verbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 29-12-2020 09:45)

Het betreft transformatie, dus mogelijk hoef je niet met nieuwbouw-eis te rekenen v.w.b. daglicht toetreding.


Re: daglicht eisen verbouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 29-12-2020 15:35)

Je ziet hier hoe private wetgeving (het burgerlijk wetboek) en de bouwregelgeving op elkaar inhaken. Wees blij dat je in ieder geval nog iets mag meetellen.

Die eis van ondoorzichtig zijn komt trouwens niet uit het bouwbesluit.
Re: daglicht eisen verbouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 29-12-2020 15:38)

Je bent de gebruiksfunctie aan het muteren, maar je bent niet aan het 'bouwen'. Je mag dus uitgaan van de eisen voor bestaande bouw. Daar staat die 2 meter ook wel in, maar je hoeft nog maar een Ae van 0,5 mē te realiseren, ongeacht de grootte van je achterliggende ruimte.
Re: daglicht eisen verbouw
Naam:
Bas Bartels (datum: 30-12-2020 11:24)

Dank voor de reacties.

Inhakend hierop wat aanvullende info.

Het bestaande pand (winkel) betreft enkel begane grond met hoge binnenruimte. Nu komt hier een vloer in en zal het contour van het pand (een gedeelte) met 1m opgehoogd worden om het mogelijk te kunnen maken om er een 1e verdiepings te realiseren. Op begane grond niveau blijft het pand bestaand en de 1e verdieping wordt toegevoegd.

Verandert dit nog met de aan te houden eisen?
Ik ben er van uit gegaan dat ik dan enkel met de Ae van 0,5m2 hoef rekening te houden?
Re: daglicht eisen verbouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-12-2020 12:26)

voor de zaken die je niet verandert mag je bestaande bouw aanhouden, en voor de zaken die je bijbouwt of verandert moet je de nieuwbouwregels invullen met het kwaliteitsniveau wat in je verbouwartikel staat. Meestal is dat het 'rechtens verkregen niveau', en bij functiewijziging betekent dat meestal ook indirect 'bestaande bouw'.

Denk dus dat je met 0,5 Ae goed zit. heb je er rekening mee gehouden dat je niet de werkelijke bebouwing op het buurperceel hoeft aan te houden, maar dat je een alpha van 25 graden mag gebruiken?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl