Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gezamenlijke regenpijp schuur
Naam: S. Wolters (datum: 04-10-2020 20:49)

Goedenavond,

Samen met de buren delen wij een regenpijp van een schuur in de tuin. Deze regenpijp bevindt zich precies op de erfgrens. Het dak van dit schuurtje is van ons beiden en van beiden precies even groot en staat voor de helft op mijn grond en voor de andere helft op zijn grond.

De buurman heeft nu een houten afdak, welke minimaal zo groot is als de twee schuurtjes bij elkaar, in zijn tuin gebouwd en de afwatering daarvan aangesloten op deze regenpijp. Deze regenpijp krijgt nu plots twee keer zo veel te verstouwen!

Volgens mij mag dit niet en dient hij de afwatering op zijn eigen terrein te regelen.
Het risico zit er nu namelijk in dat als het een keer heel hard regent de regenpijp te klein is voor de hoeveelheid water die dan op twee daken valt en dat vervolgens het schuurtje overloopt, met schade als gevolg.

Klopt het wat ik denk en hoe en waar staat dat in de wet omschreven?

Alvast bedankt voor uw medewerking.

S. Wolters
Reageer
Re: gezamenlijke regenpijp schuur
Naam:
Leon (datum: 05-10-2020 10:36)

Om maar even de eerste 'paniek' weg te halen: hemelwaterafvoeren zijn bij kleinere bijgebouwen vaak behoorlijk overgedimensioneerd. Simpelweg omdat de gangbare buisdiameters veel meer afvoercapaciteit hebben dan nodig voor een dergelijk klein dakje. Ter referentie: een standaard regenpijp (rond 80 mm) kan zo'n 75 à 100 m2 dakoppervlak verwerken. Los daarvan kan het natuurlijk wel zijn dat er problemen gaan ontstaan, dat is nu niet te voorzien natuurlijk. Je kan in ieder geval je bedenkingen kenbaar maken bij de buurman. In de basis is het inderdaad zo dat je zelf je regenwater af moet voeren, maar dat is nu ook al niet het geval (door die gedeelde regenpijp). Wat in mijn optiek de meest praktische oplossing is voor nu (en voor zover nog niet van toepassing): monteer een vergaarbak aan die hemelwaterafvoer. Mocht de riolering het niet aankunnen (of verstopt raken), dan klettert het water naast je gevel naar beneden zonder verdere schade. Goeie kans dat het nooit of heel incidenteel voorkomt, speelt het vaker dan weet je dat je actie moet ondernemen.
Re: gezamenlijke regenpijp schuur
Naam:
pino (datum: 05-10-2020 10:44)

vraag is dan natuurlijk door welk riool het water stroomt.

50% kans dat dit het riool van de buurman is en jouw dak eigenlijk op zijn riool zit.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl