Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: trapformule verplicht?
Naam: Judit, van JASZ Ontwerp | Bouwadvies (datum: 03-06-2020 11:54)

Bij de verbouwing van een woning maken we een niveauverschil van 42 cm, overbrugd met 3x14 cm optrede. De aantrede zou 27cm worden. Volgens de trapformule zou het 32cm moeten worden, maar dat is te groot. De opdrachtgever houdt eraan vast dat ze geen grotere aantrede wilt dan 27cm. We voldoen wel aan de wet qua maximale optrede en minimale aantrede, maar niet aan de trapformule. We hebben een discussie. Is het eigenlijk verplicht om de trapformule te handhaven? (Buiten het feit of het uiteraard beter zou zijn om 32 cm aantrede te maken, heb ik hier te maken wat wel en niet mag volgens de wet.)
Reageer
Re: trapformule verplicht
Naam:
Jack , van SenS (datum: 03-06-2020 15:07)

De trapformule is geen wettelijke eis. Het is een vuistregel om te kunnen bepalen of een trap wel of niet prettig en veilig beloopbaar is (wordt ook wel de struikformule genoemd).

Als je gaat googlen dan kom je verschillende waardes tegen v.w.b. de uitkomst van de trapformule. Soms alleen maar 59 of 60cm, maar meestal met de marge van 57-63, of zelfs tot 65cm.

Bij een hoogteverschil van 42cm kun je m.i. amper praten van een trap. Ik zou me in dit geval niet zo druk maken om die trapformule.

Andere optie: 2 optreden van 21cm (mag conform bestaande bouw)?
Re: trapformule verplicht
Naam:
pino (datum: 04-06-2020 09:16)

ik zou voor twee trede gaan.

Re: trapformule verplicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 04-06-2020 09:49)

De trapformule is maar een richtlijn, en wanneer je daarmee (1A+2O) ergens rondom de 57-63 cm uitkomt wordt dat als prima gezien. Jullie gaan blijkbaar voor het gemiddelde, 60 cm. Maar met de aantrede van 27 cm zit je rondom de 55 cm, wat ook bijna voldoet, en voor zo'n klein trapje op zich ook niet verkeerd is.
Re: trapformule verplicht
Naam:
F. Guntenaar , van scenografen.nl (datum: 12-06-2020 22:19)

Ik kan in het bouwbesluit niets vinden over afwijkende maten van de optrede.
M.a.w. een publieke buitentrap van 11 treden waarvan de laatste twee treden 2cm afwijken van de overige treden.

Re: trapformule verplicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 15-06-2020 12:51)

Zolang je aan de minimale vereisten voldoet zal het bouwbesluit je niet verplichten je tredes dezelfde optrede te geven. Gebruikstechnisch zal die trap dan echter niet lekker lopen, krijg je misschien zelfs valgevaar en moet je je afvragen of dat niet gewoon onder je zorgplicht al eigenaar valt daar iets van te vinden.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl