Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Personenbenadering Woongebouw
Naam: Sietse (datum: 26-05-2020 17:01)

Goedemiddag,

Is er voor een woongebouw een maatstaaf om het aantal personen per appartement te bepalen om vervolgens weer op basis van de capaciteit (aantal personen aangewezen op een vluchtdeur) de draairichting van de vluchtdeuren te kunnen bepalen (los van de discussie of je dit moet willen).

In het bouwbesluit lijkt de personenbenadering voor een woonfunctie uitgesloten te zijn (niet van toepassing).

Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

gr, Sietse

Bijlage: Naamloos.jpg Reageer
Re: Personenbenadering Woongebouw
Naam:
Leon (datum: 26-05-2020 22:32)

Woonfunctie kent geen persoonsbenadering, in geen enkel artikel.
Re: Personenbenadering Woongebouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-05-2020 23:09)

Je zou naar de APV kunnen kijken waarin vast wel een 'overbevolkings' artikel staat. Dat gaat er meestal van uit dat je per 12 m2 van een woning maximaal 1 persoon mag huisvesten. Dat kun je weer als theoretisch maximum gebruiken.

Nou denk ik wel dat ze daar ook al met het opstellen van het bouwbesluit rekening mee hebben gehouden, en dat je eigenlijk altijd gunstiger uitkomt wanneer je de standaard regels toepast.
Re: Personenbenadering Woongebouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 27-05-2020 09:35)

Bouwbesluit, afdeling 6.6, artikel 6.25.
Voor 'normale' woonfunctie zijn lid 1, 8 en 9 van toepassing. Daar vind je niets m.b.t. de vereiste draairichting van buitendeuren (al dan niet i.c.m. maximum aantal personen).
Re: Personenbenadering Woongebouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 27-05-2020 10:02)

De poster geeft al aan te weten dat er geen eisen voor zijn. Je hoeft ook niet de opvang- en doorstroomcapaciteit van een woongebouw te bepalen.

De vluchtveiligheid bij woningen wordt op andere manieren vormgegeven, bijvoorbeeld door direct naar 'extra beschermde vluchtroute' en 'veilgheidsvluchtroute te verwijzen, eisen te stellen aan de plaats van de toegangen van woonfucties aan die vluchtroutes, en drangers te eisen in portieksituaties.

Dat allemaal daargelaten, de rekenwaarden voor ontruimingsberekeningen zijn 'standaard' over de functies heen. Je zou een woongebouw prima kunnen uitrekenen daarmee. Alleen krijg je dan meteen ook een vertekend beeld, omdat je in een woning niet op dezelfde manier gealarmeerd wordt als in bijv. een kantoorgebouw, er geen coordinatie is van de ontruiming, en de ontvluchting zal in de praktijk anders verlopen.
Re: Personenbenadering Woongebouw
Naam:
Sietse (datum: 27-05-2020 12:13)

Heren,

Bedankt voor jullie inhoudelijke reactie. De uitgangspunten zijn me nu duidelijk, hier kan ik mee verder.

Gr, Sietse
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl