Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: NEN 6060 brandwerendheid van buiten naar binnen
Naam: Ron, van - (datum: 15-05-2020 08:54)

Ik heb een NEN6060 compartiment op 2,4 m van de perceelsgrens. Gevel van 500 m2. Vuurlast 45 kg/m2. Hieruit volgt een We = 60 minuten (minimum eis). De afstandsbijdrage is 0 en daarom moet de br werendheid van mijn gevel van binnen naar buiten 60 minuten zijn. Echter, wat moet hij zijn van buiten naar binnen? Ik lees op internet soms '0' minuten, ik lees soms 30 minuten (op basis van 60 minuten eis bouwbesluit en daar dan de helft van vanwege spiegelsymmetrie).

Ik twijfel nu. De tweede optie lijkt me het meest logisch (30 minuten dus) omdat anders indien daadwerkelijk een gebouw vlak bij de perceelgrens wordt gezet aan de andere kant met een 30 minuten brandwerende gevel de WBDBO van buiten naar binnen geen 60 minuten zal bedragen in totaal.
Reageer
Re: NEN 6060 brandwerendheid van buiten naar binnen
Naam:
pino (datum: 15-05-2020 10:16)

je zal zelf je afweging moeten maken in de keuze van je methode.

hier zijn geen bindende regels voor
Re: NEN 6060 brandwerendheid van buiten naar binnen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 15-05-2020 10:55)

De NEN6060 heeft hiervoor een eigen bepalingsmethode, die iets afwijkt van de spiegelsymmetrie uit het bouwbesluit. Zie hoofdstuk 8.4 uit de NEN6060.

Kort gezegd, je spiegelt alleen je afstand en niet je brandwerendheid. Daarmee heeft je tegenoverliggende gevel een brandwerendheid van 0 minuten, en je afstand is niet groot genoeg voor een bijdrage. Dus zul je je eigen gevel volledig 60 minuten moeten maken. Let er ook op dat je constructie daar ook op moet zijn aangepast, de WTB moet de brandwerendheid volgen.
Re: NEN 6060 brandwerendheid van buiten naar binnen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 15-05-2020 11:01)

die brandwerendheid van buiten naar binnen wordt niet zoveel over gezegd. Je mag er vanuit gaan dat je buren altijd ten minste 30 minuten voor hun eigen rekening nemen. Maar hun bouwplan zal nooit dat van jullie rechtstreeks be´nvloeden.

Met je eigen 60 minuten heb je de buren tegen jouw brand beschermd, en dat is dan prima.
Re: NEN 6060 brandwerendheid van buiten naar binnen
Naam:
Ron , van - (datum: 15-05-2020 11:09)

Dank! 1 vraag nog hierover: Je gaat er feitelijk vanuit dat wat jij doet de buurman ook automatisch doet. Rekentechnisch dan. In de praktijk hoeft het dan wel niet zo te zijn. Voorbeeld. Je moet 60 minuten creŰren zoals hier. Je legt die van binnen naar buiten, dat is helder vereist in NEN 6060. Volgens Bouwbesluit staat er spiegelsymmetrisch een identiek gebouw aan de overzijde perceelsgrens. Dus ook 60 van binnen naar buiten. Bij wie er ook brand uitbreekt, de onderlinge WBDBO is in beide situaties 60. Dit geldt ook als men 60 minuten van buiten naar binnen zou leggen of 30 minuten tweezijdig. In alle drie de situaties is de 60 minuten WBDBO geborgd spiegelsymmetrisch. Dus feitelijk zou in jouw situatie van buiten naar binnen 0 mogen zijn. Maar het kan natuurlijk heel goed zijn (dat is zelfs heel waarschijnlijk) dat je buurman een 'normaal' bouwbesluitcompartiment maakt en 30 minuten brandwerendheid maakt (bi-bu en bu-bi). Er vanuitgaande dat jij dat dan dus ook doet. Maar dat is dan dus niet zo (immers, bij mij is hij '0' van buiten naar binnen)... Dat is niet wenselijk toch?
Re: NEN 6060 brandwerendheid van buiten naar binnen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-05-2020 14:41)

Zoals gezegd gaat NEN6060 daar anders mee om dan het bouwbesluit. Dus wanneer je je gelijkwaardigheid volgens de NEN6060 vormgeeft, moet je ook die manier aanhouden, en niet meer kijken naar de spiegelsymmetrie uit het bouwbesluit. Die zijn niet te vergelijken.
Re: NEN 6060 brandwerendheid van buiten naar binnen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-05-2020 15:09)

het enige wat de regel wil, is dat jij voorkomt dat de buren last hebben van jouw brand. Het hele bi-bu verhaal vertroebelt dat, en het wordt vaker gebruikt om juist onder eisen uit te komen dan om extra veiligheid te garanderen. Ook wordt vaak vergeten dat de WTB van je constructie NIET afhankelijk is van de richting van je brandwerendheid.

Wanneer jij een groot gelijkwaardig compartiment gaat maken, verhoog je de kans dat het bij jou misgaat, en zou het 'oneerlijk' zijn dat risico te spiegelen of delen met de buren. Dit betekent dus ook dat je brandwerendheid dus juist a-symmetrisch zal zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl