Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam: HaVe (datum: 11-05-2020 17:03)

Volgens artikel 2, lid 7 uit bijlage II van de BOR mag een kozijn, mits in de achtergevel, vergunningsvrij worden gewijzigd, tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn. Althans, zo lees ik dit artikel. Klopt dit, of slaat het tenzij alleen op de geven van een bijbehorend bouwwerk? Mijns inziens ook op de voorgevel van een hoofdgebouw. Als immers de gevelindeling van het hoofdgebouw welstandsvrij ontworpen mag worden, kan ik me voorstellen dat je daar later ook vergunningsvrij een ander kozijn in mag plaatsen.
Reageer
Re: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-05-2020 20:17)

Tja, er staan ook wel een hoop komma's in die regel, het 'tenzij' zou op de hele zin van toepassing kunnen zijn. Dat zou dan wel moeten betekenen dat het gebied echt volledig welstandsvrij moet zijn. Niet alleen dat er geen specifieke eis voor kozijnen geldt.

Als je het hele artikel opbreekt in stukjes, is er nog iets raars aan de hand. Het artikel omschrijft wanneer je géén vergunning nodig hebt, en eindigt dan met TENZIJ... wat bijna zou betekenen dat je JUIST vergunning nodig hebt wanneer het tenzij van toepassing is.

Een omgevingsvergunning voor activiteiten als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a of c, van de wet is NIET vereist, indien deze activiteiten betrekking hebben op
...een kozijn, kozijninvulling of gevelpaneel
... mits in de achtergevel, of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijgevel van een hoofdgebouw, ... dan wel in een gevel van een bijbehorend bouwwerk voor zover die gevel is gelegen in achtererfgebied op een afstand van meer dan 1 m vanaf openbaar toegankelijk gebied
... tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn;
Re: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-05-2020 20:18)

En wanneer je een kozijn toevoegt of wijzigt in een VERGUNNINGVRIJ bijbehorend bouwwerk, is dat sowieso een werkzaamheid die betrekking heeft op een vergunningvrij onderdeel, en is daarmee ook van zichzelf al vergunningvrij. Dat heeft te maken met de aanhef van dat artikel 2.
Re: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam:
HaVe (datum: 12-05-2020 11:06)

In bijbehorend bouwwerk zal ook geen punt van discussie worden. Voorgevel draait het om. Klopt, veel komma's. In mijn interpretatie gaat het om een activiteit waarvoor geen vergunning nodig is, mits deze in een achtergevel, of..., dan wel... valt, tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn. Wat mij betreft ook geheel logisch, als gebied welstandsvrij is, wat onderscheid een kozijn in de voorgevel dan nog van een kozijn in de achtergevel. Kan alleen geen toelichting of jurisprudentie vinden die hierop ingaan.
Re: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam:
Leon (datum: 12-05-2020 13:00)

Volgens mij is het niet zo ingewikkeld. Kozijnwijzigingen aan de achterzijde zijn vergunningsvrij, kozijnwijzigingen aan de voor-/straatzijde zijn alleen vergunningsvrij wanneer er geen welstandseisen zijn.

Bij nieuwbouw speelt dit soort zaken ook wel eens (met name in de optiesfeer), dit is hoe ik het ken. (Vanuit de BOR, vergunningscheck en ervaring/overleg met gemeenten).
Re: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam:
HaVe (datum: 12-05-2020 16:01)

@Leon: ben even benieuwd wat er uit de vergunningcheck komt bij jou als je een gevelwijziging in voorgevel aangeeft bij een hoofdgebouw...
Re: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam:
Leon (datum: 13-05-2020 14:37)

Dan komt naar voren dat het vergunningsplichtig is. Uitzondering voor welstandsvrije gebieden komt er dan niet bij, in mijn beleving was dat eerder wel zo. Maar houd wel even in de gaten dat je aan de vergunningcheck feitelijk geen rechten kan ontlenen, de regelgeving is dan altijd leidend natuurlijk.
Re: Kozijn voorgevel vergunningsvrij wijzigen
Naam:
HaVe (datum: 13-05-2020 15:26)

Precies, meende ook dat die uitzondering er dan altijd bij vermeld werd. Klopt dat er geen rechten ontleend kunnen worden aan de checker. Kan zo ergens anders ook geen document of jurisprudentie vinden, waarin dit wel staat.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl