Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglichtberekening bij een woonboot
Naam: Camiel, van Studio Du Saar (datum: 05-05-2020 18:01)

Een tijdje geleden had ik een vraag over bouwregelgeving tov boten/ arken.

We zijn al weer een stapje verder met het tekenwerk (ivm crisis ligt alles nu even stil), en ik wil het deze week het afronden.

Wel merk ik dat het tekenwerk voor een woonboot aanzienlijk meer is, maar dit kan ook komen, omdat dit de eerste keer is dat ik het doe.

Nu is het zo dat er op de laag -1, de ramen erg klein zijn (dit is normaal bij een boot van dit type, zie foto). Maar nu voldoet een groot deel niet aan de daglichtberekening en is dus geen verblijfsgebied. Is hier een truck, of een uitzondering?

ps: dit onderwerp, heb ik al eens gepost, maar is helemaal ondergesneeuwd. ik weet niet of er dan nog op gereageerd wordt.

Dank!

Met vriendelijke groet,
Camiel

Bijlage: 1970-01-02 12.22.07.jpg Reageer
Re: daglichtberekening bij een woonboot
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-05-2020 09:18)

Evenals voor 'woonfunctie voor particulier eigendom' (BB art.1.12a) geldt ook voor drijvende bouwwerken (BB art.1.12b) dezelfde uitzondering dat voor daglichttoetreding (afd.3.11) de eisen voor bestaande bouw ipv nieuwbouw gelden. Dat betekent dat je per verblijfsruimte tenminste 0,5mē equivalent daglicht moet realiseren. Dit bereken je volgens NEN2057. Stel dat er geen belemmering is en minimale overstek (belemmeringsfactor Cb=0,80), dan moet de totale netto glasdoorlaat (van alle ramen tesamen) in een verblijfsruimte tenminste 0,63mē zijn.
Re: daglichtberekening bij een woonboot
Naam:
Camiel (datum: 06-05-2020 10:03)

Ah, dank. De berekening (basisregels) is mij bekend. Ik kan evt aan de slag met de krijtstreepmethode. Maar ben nu al een stap verder.

Dank u!
Re: daglichtberekening bij een woonboot
Naam:
Michiel (datum: 06-05-2020 10:13)

Let ook op het feit dat afdeling 4.1 volgens artikel 1.12b ook maar aan bestaande bouw hoeft te voldoen. je hebt dus ook geen 55% VG nodig. Dit geeft je nog meer mogelijkheden om gemakkelijker te voldoen.

Daarnaast, de grootte van de ruimte maakt volgens daglichteis voor bestaande bouw niet uit. Eis blijft altijd 0,5m2. Er zit volgens bestaande bouw dus geen percentage eis gekoppeld aan de vloeroppervlakte.
Re: daglichtberekening bij een woonboot
Naam:
Camiel (datum: 06-05-2020 15:08)

Oh, fijn,
Dank, ik merk toch (over het algemeen) dat ik, als architect, die kleine verbouwingen doe, de regelgeving best is weggezakt.

Dank allen!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl