Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gevelopening nieuwbouw privacy en brandveiligheid
Naam: Bjorn (datum: 21-04-2020 21:51)

Goedenavond,

Mijn naam is Bjorn en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, de informatie die ik tot nu toe heb gevonden geeft geen duidelijk antwoord.

Ik heb vraag over gevelopeningen op minder dan 5 meter afstand.

De situatie is als volgt: op het naast gelegen perceel (gevel A op de tekening) wordt er een nieuwbouw woning gerealiseerd. De zij-gevel van deze woning staat direct op de erfgrens, direct daaraan verbonden is een openbaar looppad van 1,5 meter breed, aansluitend daaraan is mijn erfgrens en 2,7 meter van mijn erfgrens staat mijn woning/gevel (gevel B op de tekening). Nu zie ik dat er in gevel A op zo'n 4 en 6 meter hoogte 4 grote 60x160 draai/ kiep ramen(doorzichtig) zijn geplaatst. Mijn vraag is dus of dit is toegestaan i.v.m. privacy en brandveiligheid. De totale afstand glas(gevel A) naar gevel B is 4,35 meter.
ik hoop dat jullie hier iets over weten, het is m.n. het openbare pad van 1,5 meter waarvan ik niet goed kan bepalen wat dit doet met de regelgeving omtrent gevelopening op minder dan 2,5 meter van de erfgrens. Alvast bedankt,
nb. Indien dit niet toegestaan is wil ik nl. nog voor de oplevering van de aannemer aan de nieuwe bewoners dit kenbaar maken zodat zij hier nog wat mee kunnen. Gr Bjorn

Bijlage: situatie1 (2).jpg Reageer
Re: gevelopening nieuwbouw privacy en brandveiligheid
Naam:
Jack , van SenS (datum: 22-04-2020 09:35)

Ik ga er even van uit dat het inderdaad een openbaar pad is en niet bijv. een brandgang die slechts voor enkele bewoners toegankelijk is.

Als het perceel van de nieuwbouw grenst aan een openbaar pad (of weg, water of groen) dan geldt soms in de van toepassing zijnde regelgeving niet de afstand tov de perceelsgrens, maar tov het hart van het openbaar pad (of weg, water of groen).

Dat betekent in dit geval sowieso dat gevelopeningen en/of ventilatievoorzieningen in de nieuwbouwgevel naast het pad niet mee mogen tellen v.w.b. de vereiste daglichttoetreding en luchtverversing. Wat vereist is m.b.t. daglicht en luchtverversing mag niet op minder dan 2m van de perceelsgrens (of hart pad) zitten, en moet dus via andere gevels worden voorzien.

Met betrekking tot brand moet worden uitgegaan van een 'spiegelsymmetrisch' gebouw t.o.v. de perceelsgrens, of (in dit geval) het hart van het openbaar pad. Dat betekent hier dat (rekenkundig) op 1,5m van de nieuwbouw een identieke, gespiegelde woning zou staan. Volgens mij mag je er dan m.b.t. wbdbo (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) niet eens aan rekenen en moet je sowieso brandwerende voorzieningen treffen. Spouwmuur zal voldoen, kozijn/beglazing moet worden aangetoond.

M.b.t. privacy zie Burgerlijk Wetboek 5, art. 50 en 51. Vanwege het openbaar pad is m.i. de 2m voorwaarde m.b.t. "doorzichtige muuropeningen" niet van toepassing. Dat is op zich ook wel logisch, want vanwege het openbaar pad is de privacy t.g.v. de nieuw te bouwen woning ondergeschikt geworden.
Re: gevelopening nieuwbouw privacy en brandveiligheid
Naam:
Bjorn (datum: 22-04-2020 12:53)

Goedemorgen Jack,

Heel erg bedankt voor jou reactie/informatie.

-Dit betreft inderdaad een openbaar looppad voor iedereen toegankelijk.

-m.b.t. brandwerendheid glas en kozijnen ga ik alvast melden bij de toekomstige bewoners deze kunnen dit dan nog laten nakijken voor de oplevering

M.b.t. de privacy,
-Kan ik uit het onderstaande dus opmaken dat indien het 1,5m brede looppad onderdeel was geweest van de kavel van de buren, de gevelopeningen niet doorzichtig mochten zijn maar nu dit een openbaar pad is deze regel nu dus niet geldt. Ik stel deze checkvraag omdat m.i. het wel/niet openbaar zijn van het pad niets veranderd aan het erf uitzicht benoemd in art.50 en 51, de ramen in de nieuwe gevel zijn immers op 4 en 6 meter hoogte van de grond en omdat het pad maar 1.5 m breed is kijken zij dus niet uit op het direct onderliggende pad maar rechtstreeks op mijn tuin.

alvast dank voor de hulp

M.b.t. privacy zie Burgerlijk Wetboek 5, art. 50 en 51. Vanwege het openbaar pad is m.i. de 2m voorwaarde m.b.t. "doorzichtige muuropeningen" niet van toepassing. Dat is op zich ook wel logisch, want vanwege het openbaar pad is de privacy t.g.v. de nieuw te bouwen woning ondergeschikt geworden.
Re: gevelopening nieuwbouw privacy en brandveiligheid
Naam:
Thomas (datum: 22-04-2020 12:54)

Informeer eens bij de gemeente hoe ze dit bouwplan hebben getoetst.

Je kunt deze vraag ook aan de bouwer of de architect vragen.
Re: gevelopening nieuwbouw privacy en brandveiligheid
Naam:
Jack , van SenS (datum: 22-04-2020 14:05)

@Bjorn; ik bedoelde dat die privacy tov de nieuwe woning ondergeschikt is omdat er sowieso een openbaar pad langs je perceel loopt. Het zijn niet alleen buren die bij je op het erf kunnen kijken, maar willekeurig elke voorbijganger (als er geen schutting of heg zou staan).

Je hebt een punt dat de ramen in de nieuwe woning hoog zitten en de buren dus over jouw schutting of heg kunnen kijken en voorbijgangers over het pad niet. Echter, dat is ook maar net hoe je het bekijkt. Want als dat pad bij het perceel van de nieuwe woning zou horen en de woning zou 0,5m verder van jouw perceel opschuiven (=2m van de erfgrens met jouw perceel), dan kunnen de buren vanuit diezelfde hoge ramen nog steeds over jouw schutting of heg kijken ... en dan mag er wel een muuropening met doorzichtig glas zitten.

Maar, altijd goed om het gesprek aan te gaan. Je kunt in ieder geval aankaarten dat:
- kozijn/beglazing voldoende wbdbo moet hebben;
- daglicht/luchtverversing via deze ramen niet meetelt (vlgs Bouwbesluit);
- je het op prijs zou stellen dat glas ondoorzichtig wordt uitgevoerd.
Re: gevelopening nieuwbouw privacy en brandveiligheid
Naam:
Bjorn (datum: 22-04-2020 14:49)

heel erg bedankt voor jullie snelle informatie, ik weet nu voldoende, nogmaals dank voor de hulp.

Gr Bjorn
Re: gevelopening nieuwbouw privacy en brandveiligheid
Naam:
Jack , van SenS (datum: 23-04-2020 14:05)

Nog even; je vermeldt niet of de nieuw te bouwen woning in particuliere opdracht of projectmatig wordt gebouwd. Om niet meteen 'de lastige buurman' voor de nieuwe bewoners te zijn, zou je je in eerste instantie kunnen richten tot de architect of bouwer.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl