Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: RVN afmetingen brancardlift
Naam: Jack, van SenS (datum: 14-04-2020 17:21)

Casus betreft transformatie kantoorgebouw naar woongebouw. De bestaande liftinstallatie wordt vervangen, maar de afmetingen van de bestaande liftschacht zijn niet groot genoeg om een brancardlift (liftkooi 1,05x2,05m) te kunnen maken. Volgens Bouwbesluit geldt hier rechtens verkregen niveau (gebouwd omstreeks 1968).

Klopt het dat de eis mbt afmetingen van de liftkooi (in een woongebouw) in de bouwregelgeving dateert van ca. 1983?
Reageer
Re: RVN afmetingen brancardlift
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 14-04-2020 19:00)

Het rechtens verkregen niveau is iets wat je gebouw 'heeft', het gevolg van de toepassing van een set van regels zoals ze destijds goldt. Maar het is géén een op een terugblik in de regels van destijds.

Wanneer jouw gebouw al die jaren met deze lift heeft bestaan, en altijd al OK was, is die lift met die afmeting het RVN. Zolang je niet onder bestaande bouw komt, is dat ook geen probleem.

Daarnaast ga je bij functiewijziging allereerst uit van het niveau bestaande bouw. Daar komt het RVN dus nog niet bij kijken. Wanneer je er voor een onderdeel op uitkomt dat je aan bestaande bouw voldoet (bijvoorbeeld omdat je vanuit bestaande bouw geen lift hoeft te hebben), hoef je niet te gaan verbouwen, en kom je ook niet in de RVN-bepaling terecht.

Je mag zaken natuurlijk altijd op eigen initiatief beter maken dan de regelgeving vraagt, maar het hoeft niet.
Re: RVN afmetingen brancardlift
Naam:
Jack , van SenS (datum: 15-04-2020 09:27)

@Bolte; dank voor je uitleg.
Kun je nog aangeven wat er dan niet juist is aan mijn redenatie:
Voormalig kantoorgebouw wordtgetransformeerd naar woongebouw. De bestaande lift in het gebouw wordt vervangen. Dat is verbouw; dus vwb de vereiste afmetingen van de lift mag/moet worden uitgegaan van rechtens verkregen niveau (woonfunctie). Voor BB afd. 4.4 (o.a. afm. liftkooi) zijn geen eisen 'bestaande bouw' geformuleerd. Dan moet ik toch op zoek naar de eisen voor de afmetingen van de liftkooi in een woongebouw zoals die golden ten tijde van de (oorspronkelijke) bouw?


Re: RVN afmetingen brancardlift
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-04-2020 13:44)

Je RVN is niet gekoppeld aan een functie, maar het is een kwaliteit die je gebouw heeft, of niet heeft.

Die lift heeft bepaalde kwaliteiten, en is geen 'brancardlift'. Dat is dus gewoon het rechtens verkregen niveau, dat is altijd goed geweest. En een woning in een bestaand gebouw hoeft ook geen lift te krijgen, en je hoeft de bestaande lift niet aan te passen qua uitvoering of afmetingen.

Wanneer een bepaalde voorziening er niet in zit, val je dus eigenlijk altijd terug op de eisen voor bestaande bouw. En 'de voorziening' kan dan de aanwezigheid van een hele lift zijn, maar ook de afmetingen van een bestaande lift.

Misschien denkt het wat makkelijker wanneer je in je hoofd de aanwezigheid van een lift en de afmetingen van die lift als twee losse eisen ziet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl