Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: wbdbo bij splitsen van pand in drie woningen
Naam: Jan Jaap (datum: 18-02-2020 18:36)

Volgens BB art. 2.85 geldt bij verbouw het rechtens verkregen niveau en een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van ten minste 30 minuten.

Wanneer binnen het pand (brandcompartiment), tussen iedere woning (subbrandcompartiment) een wbdbo-eis geldt van 30 minuten, is de wbdbo-eis voor de wanden tussen de woningen en het gemeenschappelijke trappenhuis dan 15 minuten (immers 2x15=30)?
Reageer
Re: wbdbo bij splitsen van pand in drie woningen
Naam:
pino (datum: 19-02-2020 10:43)

informeer vooraf eens bij de gemeente of zij aanvullende eisen hebben bij een splitsing.

Ik weet van de gemeente Amsterdam dat zij op dit punt hogere eisen neerleggen dan niveau bestaand als je een splitsingsvergunning aanvraagt
Re: wbdbo bij splitsen van pand in drie woningen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-02-2020 09:45)

Tussen woning en besloten ruimte waardoor EB vluchtroute voert is wbdbo tenminste 20min (eis Bouwbesluit, bestaande bouw).


Re: wbdbo bij splitsen van pand in drie woningen
Naam:
Leon (datum: 21-02-2020 10:57)

Volgens mij gaat er hier al het e.e.a. mis in het bepalen van de compartimentering. Een woonfunctie is normaliter een eigen brandcompartiment, subbrandcompartiment en beschermd subbrandcompartiment (bij nieuwbouw). Daarmee bepaal je vervolgens ook de status van je vluchtweg. Tenslotte kun je de brandwerendheid per scheiding vaststellen. Hier en daar kun je dan waarschijnlijk terug naar een lager niveau dan bij nieuwbouw (vanwege het rechtens verkregen niveau), maar voor je compartimentering wordt het volgens mij niet anders. Tenzij het al om een woongebouw gaat en het aantoonbaar anders is, maar dat blijkt niet uit de vraagstelling.
Re: wbdbo bij splitsen van pand in drie woningen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 21-02-2020 14:11)

Je hebt misschien nog geen woningen, maar heb je al wel brandcompartimentering in dat pand zitten? Dan heb je ook een RVN, en bij een beetje een nieuw pand zal dat vast ook al wel hoger liggen dan die minimale 30 bij verbouw.

Let er ook op dat je nooit beter hoeft te gaan dan de nieuwbouw-eis. Mocht je een steenachtig gebouw hebben, kun je waarschijnlijk nog de reductiemogelijkheid van 30 minuten gebruiken, in mag je sowieso al van 30 minuten tussen BC's en van BC naar EBVR uitgaan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl