Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: reden voor 120mm hoogte dakopstand?
Naam: B. Dover (datum: 18-02-2020 14:54)

Met enige regelmaat komt hier de vraag voorbij wat de minimale hoogte van een dakopstand bij een plat dak is. De BDA geeft als richtlijn hiervoor 120mm. gemeten vanaf het watervoerend vlak.

Maar wat is nu precies de reden dat dit 120mm. moet zijn?

Ik ben de volgende antwoorden tegengekomen:
- 120mm. is minimaal benodigd t.b.v. het plakken van de dakbedekking
- 120mm. is nodig om te voorkomen dat het grind van het dak waait
- 120mm. is nodig om te voorkomen dat bij een fikse regenbui het water niet over de opstand loopt (en daarmee dus in de constructie terecht kan komen)

In het advies van de BDA kan ik helaas nergens terugvinden waar die eis nu precies vandaan komt. Wie weet het?

Groet,
Ben
Reageer
Re: reden voor 120mm hoogte dakopstand
Naam:
B. Dover (datum: 18-02-2020 14:55)

Excuus: het moet natuurlijk zijn: 'om te voorkomen dat het water over de dakrand loopt'
Re: reden voor 120mm hoogte dakopstand
Naam:
pino (datum: 18-02-2020 15:08)

1 het is geen eis maar een advies.

volgens mij ook gedeeltelijk gebaseerd op het goed kunnen realiseren van een stadsuitloop en nood overstorten in samenhang met enig afschot etc.

technische kan het prima met minder of helemaal geen randen als je de detaillering er op afstemt rand hoeft het helemaal geen probleem te zijn als het water af en toe langs de gevel wegstroomd.

Re: reden voor 120mm hoogte dakopstand
Naam:
Leon (datum: 21-02-2020 11:02)

Het gaat inderdaad om een advies. Waarschijnlijk is er ooit ergens bepaald dat dit 120 mm zou moeten zijn (om wat voor reden dan ook), maar dat betekent niet dat een opstand van 119 per definitie al fout is. Het advies had ook zomaar 110 mm kunnen zijn, ik denk niet dat het nog te achterhalen is waar dit exact op gestoeld is. In de praktijk zie je dat aannemers er wisselend mee om gaan, de één wil er absoluut niet van afwijken ('want dat moet'), de tweede vindt dat het sowieso wel anders kan en de derde stemt het liever eerst even af met de dakdekker (en dan kan het ook weer meerdere kanten op). In de ontwerpfase moet je hier m.i. gewoon rekening mee houden. Zeker bij balkons en dakterrassen kan dat nog wel eens een uitdaging zijn als je vlak naar buiten wilt kunnen, maar daarin onderscheidt het kaf zich van het koren.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl