Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: thermische schil lichte industriefunctie
Naam: Ron van de Berg (datum: 17-02-2020 11:21)

Ik heb een nieuwbouw bedrijfspand: kantoordeel met daaraan grenzend een opslagdeel/magazijndeel. Men gaat het opslagdeel/magazijndeel verwarmen met heaters. Nu is dit in principe 'lichte industriefunctie', want het verblijven van personen speelt een ondergeschikte rol. Nu vraag ik me af: moet ik nu persť een thermische schil aanbrengen tussen kantoordeel en opslag/magazijn? Immers in het bouwbesluit staat: Een inwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte, en een ruimte die niet wordt verwarmd of die wordt verwarmd voor uitsluitend een ander doel dan het verblijven van personen, heeft een volgens NEN 1068 bepaalde warmteweerstand van ten minste de in tabel 5.1 gegeven waarde.

Het gaat mij om 'uitsluitend'. In dit geval zal er ook een magazijnmedewerker af en toe zijn om spullen te halen/brengen. Kun je dan zeggen dat het dus niet 'uitsluitend' voor een ander doel dan het verblijven van personen is? Zo ja, dan hoeft er dus geen schil tussen kantoordeel en lichte industrie.

Benieuwd naar jullie reacties....
Reageer
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
pino (datum: 17-02-2020 12:07)

Het is het m.i. het 1 of het ander

constructief moet je het waarschijnlijk ook scheiden als je tenminste dat magazijn in cc1 wilt beschouwen wat voor lichte industrie doorgaans wordt aangehouden.

scheiden is ook aan te raden met oog op je brandwerende voorzieningen.
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 17-02-2020 13:54)

Eigenlijk geef je zelf het antwoord al; je merkt op dat het (lichte) industriefunctie is waarbij het verblijven van personen een ondergeschikte rol speelt. Dus, je verwarmt die hal niet vanwege die magazijnmedewerker die er af en toe komt.

Wand tussen kantoor en loods gewoon Rc=4,50 maken. Voor je epg-berekening ook duidelijker.
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 17-02-2020 14:55)

Een magazijn is geen lichte industrie, maar een reguliere industriefunctie. De aanwezigheid van mensen is noodzakelijk voor het uitvoeren van de functie.

Dan kun je nog steeds verlaagde eisen krijgen voor bijvoorbeeld de thermische isolatie tussen het kantoordeel en het opslagdeel (4,5 ipv 6,0), wanneer je ervoor kiest de opslag niet te verwarmen. Voor de opslagruimte naar de buitenlucht vervallen de eisen op basis van art. 5.5
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
pino (datum: 18-02-2020 14:27)

Een magazijn kan best een lichte industrie functie zijn.
Hangt er maar helemaal vanaf wat het magazijn precies inhoud.


Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-02-2020 16:06)

Als je er een robot in hebt staan dan kan dat ja. Maar in het overgrote deel van de gevallen is er in een magazijn/warehouse/logistiek centrum sprake van werk wat constant door mensen wordt gedaan. En al zijn er dat maar een paar, is het daarmee reguliere industrie.

Als je een kas of een veestal hebt, of een geautomatiseerde hal, zou lichte industriefunctie een goede keuze zijn.
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-02-2020 09:28)

Heren, het is industriefunctie. Waarom discussie over het feit of het wel of niet 'lichte' industriefunctie betreft? Dat maakt voor de regelgeving m.b.t. energiezuinigheid m.i. niet uit.
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
Leon (datum: 21-02-2020 10:54)

@Jack
De (indirecte) koppeling zit 'm in dit geval in het al dan niet verblijven van mensen. Dat bepaalt of je wettelijk moet isoleren of niet, en bepaalt ook (mede) of het lichte industrie is of niet.

Let wel: we hebben het dan zuiver over hoe het in het Bouwbesluit staat, niet over wat je eventueel zou willen of zou adviseren.
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-02-2020 09:18)

Leon, ben ik slechts gedeeltelijk met je eens. In heel afdeling 5 van het Bouwbesluit wordt 'lichte industriefunctie' niet genoemd. Art.5.3 lid 8 betreft de uitzondering voor "een ruimte die niet wordt verwarmd of die wordt verwarmd voor uitsluitend een ander doel dan het verblijven van personen". Dat heeft niet per definitie betrekking op alleen maar lichte industriefunctie.
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
Leon (datum: 28-02-2020 10:09)

Klopt Jack, maar het is ook een indirecte koppeling. Het Bouwbesluit zelf stelt het niet zo, maar 'via een omweg' kom je er wel weer op uit. Immers: de 'standaard' industriefunctie is in de basis bedoeld voor aanwezigheid van personen, de lichte industriefunctie niet. Het aspect 'aanwezigheid van personen' komt dus voor, om vervolgens te stellen dat je een lichte industriefunctie hebt (waar geen personen zijn) die zogenaamd verwarmd wordt voor het verblijf van personen is dan op z'n zachtst gezegd discutabel.
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-02-2020 14:19)

Het gaat er ook meer om dat wanneer je het lichte industriefunctie noemt, die keuze door je HELE bouwbesluittoets consequent doorwerkt. En dat merk je niet zozeer bij de milieu aspecten, maar waarschijnlijk wel bij de bruikbaarheids- en gezondheidshoofdstukken die vooral gericht zijn op de aanwezigheid van personen.

Klein voorbeeldje: Hoeveel toiletten ga je realiseren voor je lichte industriefunctie?
Re: thermische schil lichte industriefunctie
Naam:
Leon (datum: 28-02-2020 14:29)

@J. Bolte
Waarschijnlijk geen enkele. De kantoorfunctie zal een toiletgroep hebben, het personeel in de hal kan daar eventueel ook gebruik van maken. Kwestie van handig positioneren. Vanuit het Bouwbesluit hoef je voor de lichte industrie helemaal geen toiletten te maken dus daar kom je dan altijd uit. En als je ze wel maakt dan doe je meer dan vereist, dat mag altijd.

Ben het met je eens dat je consequent moet zijn, maar het aantal toiletten is denk ik niet de juiste graadmeter om je punt te maken ;)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl