Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: wbdbo bij transformatie
Naam: Femke, van Fem architects (datum: 28-01-2020 12:18)

Ik wil een bestaand woonhuis transformeren naar logiesgebouw. Het is een pand uit 1916, traditioneel gebouwd in metselwerk met houten kozijnen. Het staat aan de ene zijde op 2 meter van de erfgrens, aan de andere zijde op de erfgrens. In beide zijgevels zitten enkele bestaande kleine ramen. Ik heb drie vragen hierover:
1. Moet ik deze ramen vervangen door brandwerend glas/kozijnen?
2. Maakt het oppervlak van de ramen hierbij nog uit? Het gaat om een glasoppervlak van 0,6m2 in een gevel van 27m2; resp 0,9m2 in een gevel van 66m2.
3. Als ze brandwerend moeten worden: Klopt het dat ze 30 minuten brandwerend moeten zijn? (dus moeten ze voldoen aan het verbouwniveau, op grond van hetgeen in BB art 2.85 omschreven is voor het veranderen van een gebouw). Of volstaat 20 minuten (niveau bestaande bouw)?


Reageer
Re: wbdbo bij transformatie
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 29-01-2020 19:13)

Toch al aardig wat vragen, en vast niet de enige bij een dergelijke transformatie. en je krijgt waarschijnlijk ook nog eens aan de achterkant discussie met de brandweer die het niet eens is met het minimale niveau uit de regelgeving.

Brandveiligheid is een specialisme, en dit soort vragen moet je niet via een forum willen laten beantwoorden. adviseur?
Re: wbdbo bij transformatie
Naam:
Jack , van SenS (datum: 07-02-2020 16:38)

vraag 1) en 2); je moet voldoen aan 'n bepaalde wbdbo. Hoe je daar aan voldoet moet je aantonen. Grote of kleine ramen is zeker van invloed (ook icm de grootte van de achterliggende brandruimte). Mij is ooit geleerd dat wanneer je op minder dan 2,5m van de perceelsgrens zit (spiegelsymmetrisch dus max. 5m tov ander gebouw), je er niet aan mag rekenen maar bij voorbaat maatregelen moet treffen; ofwel brandwerend kozijn+glas toepassen.
3) Als de eis 30min wbdbo is, dan zou je vanwege spiegelsymmetrie met 15min kunnen volstaan.

Maar, zoals Bolte al opmerkt ... schakel een adviseur in. Dit is ingewikkelder dan het lijkt. Voor logiesfunctie gelden sowieso andere eisen dan voor woonfunctie; bijv. dat een logiesverblijf (kamer) in een beschermd subbrandcompartiment ligt. Dat vraagt intern dus ook de nodige aandacht (en waarschijnlijk maatregelen)!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl