Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vervangen en vergroten buitenmuur op erfscheidiong
Naam: HG (datum: 23-01-2020 09:23)

Wij hebben tussen de buren en ons perceel direct aan de woning een tuinmuur staan van ca. 2000 lang en 2000 mm hoog (geplaatst tijdens de bouw van de woningen). Deze staat naar ons idee op de erfgrens. Op de plek van deze tuinmuur willen bij het nieuwe buitenblad van onze nieuwe bijkeuken zetten. Dit buitenblad wordt ca. 3000 lang en 2900 mm hoog.

Mag en kan dit? Of moet het nieuwe buitenblad op ons eigen perceel staan?
Reageer
Re: vervangen en vergroten buitenmuur op erfscheidiong
Naam:
Jack , van SenS (datum: 23-01-2020 10:47)

Bouwkundig kan het; je moet wel nagaan of de fundering geschikt is.
Of het mag hangt in eerste instantie af van de desbetreffende buren. De muur is mandelig; dus jullie zijn en blijven beiden eigenaar, ook na vervanging of vergroting (ook al zijn de kosten voor uw rekening).

Of het verstandig is? Het zou mijn keuze niet zijn. Je hebt het over een muurtje van 2x2m. Haal het weg en maak 'n nieuwe, nette muur die geheel op uw grond staat.
Re: vervangen en vergroten buitenmuur op erfscheidiong
Naam:
Leon (datum: 23-01-2020 11:43)

Kwestie van overleggen. Of op eigen terrein bouwen of op dezelfde plek terugzetten handiger is zal wellicht ook afhankelijk zijn van eventuele andere bouwsels / schuttingen / straatwerk dat nu op die tuinmuur aansluit. Als je de muur dan ineens 5 cm opschuift kan dat weer z'n eigen problemen veroorzaken. Dat gezegd hebbende: hoe ziet de gevel van de woning er uit als je die tuinmuur weghaalt? Als die tuinmuur nu vertand is in de achtergevel (dat kan je zien aan het voegwerk) dan heb je eigenlijk geen keus naar mijn mening, de gevel van de woning is dan niet strak ter plaatse van de aansluiting. Die wil je m.i. dan weer wegwerken achter de nieuwe muur.
Re: vervangen en vergroten buitenmuur op erfscheidiong
Naam:
HG (datum: 23-01-2020 12:54)

Dank voor de reacties. Voor de volledigheid, de bestaande muur wordt weggehaald en er komt een nieuwe muur.

Praktisch zijn we er met de buren wel uit. Het met name over het juridische aspect. Moet dit ergens vastgelegd worden? Dit met het oog op toekomstig verkoop van één van beide woningen.
Re: vervangen en vergroten buitenmuur op erfscheidiong
Naam:
Leon (datum: 23-01-2020 13:27)

In mijn optiek zal de erfgrens na verloop van tijd verschuiven (door verticale natrekking) omdat de tuinmuur die voorheen mandeling was, nu onderdeel is van jouw woning/uitbouw. Nu kun je mondeling wel afspreken dat dat niet het geval gaat worden, maar over 20 jaar is iedereen dat vergeten. Dan kun je dus bepalen dat het ofwel geen probleem is, ofwel dat je er iets over vastlegt bij een notaris. Zo'n akte zal vervolgens wel weer duurder zijn dan de grond waar het over gaat, dus je kunt je afvragen hoe ver je daar in wil gaan.
Re: vervangen en vergroten buitenmuur op erfscheidiong
Naam:
Leon (datum: 23-01-2020 13:28)

Aanvullend: als je het juridisch 'zuiver' wil doen dan is het inderdaad beter om de hele handel aan eigen kant te houden zoals Jack ook aangeeft.
Re: vervangen en vergroten buitenmuur op erfscheidiong
Naam:
pino (datum: 24-01-2020 12:52)

die muur wordt niet vanzelf eigen als hij nu gemeenschappelijk is is hij dat over 20 jaar ook nog.Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl