Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Onbenoemde ruimte
Naam: Kim (datum: 24-12-2019 15:12)

Wij zijn een huis aan het bouwen en hebben de gehele 2e verdieping als onbenoemde ruimte bestempeld. Kunnen wij hier zonder verdere eisen slaapkamer badkamer en toilet realiseren?
Reageer
Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
Cees (datum: 24-12-2019 15:46)

de eisen waaraan voldaan dient te worden staan in het Bouwbesluit 2012. Namelijk volgens de Woningwet dient het bouwen altijd te voldoen aan het Bouwbesluit 2012.
Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
pino (datum: 25-12-2019 15:01)

In welk kader bedoel je die vraag?

Die ruimte zal ergens niet voldoen aan de eisen voor een benoemde ruimte in een woning. officieel zal het dus geen slaapkamer kunnen zijn.

Of je er mag slapen.
Vanzelfsprekend wel dat mag je overal

Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 27-12-2019 16:06)

Dat kan niet zomaar nee. Je zult bijvoorbeeld qua daglicht en ventilatie altijd aan de minimale eisen voor bestaande bouw moeten voldoen.

Het onbenoemd laten van een stuk van je gebruiksoppervlak is een theoretisch truukje om tijdens je aanvraag zo min mogelijk met regels te maken te krijgen en veel 'vrije indeelbaarheid' te behouden. Maar het wil niet zeggen dat er opeens geen regels mee zijn wanneer je iets wilt gaan inrichten.
Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
Tom (datum: 02-01-2020 11:06)

@ J. Bolte,

Je hebt hier dan toch te maken met rechtens verkregen niveau?
En dus dienen de eisen te voldoen aan de nieuwbouweisen (er van uitgaande dat de vergunning in 2019 is afgegeven).
Uiteraard heb je hier waarschijnlijk wel te maken met particulier opdrachtgeverschap, waardoor je bij bepaalde zaken dan wel aan niveau bestaande bouw dient te voldoen.
Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 02-01-2020 12:12)

Nop. RVN omschrijft het uitvoeringsniveau van een onderdeel wat er al is. Iets wat er nog niet is heeft geen RVN.

Beetje hetzelfde als bij gebruikswijzigingen. Je toetst dan altijd eerst aan het niveau bestaande bouw voor de nieuwe functie.

En als je dan zegt: 'dat is raar', dan moet ik je direct ook gelijk geven. Maar dat is hoe we het met Bouwbesluit 2012 nou eenmaal bedacht hebben.


Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
Meino (datum: 03-01-2020 12:34)

@ J. Bolte,

Het is toch zo dat wat er is je moet toetsen aan het RVN, maar wat nieuw wordt toegevoegd aan het huidige bouwbesluit dient te voldoen?

Dit om ervoor te zorgen dat nieuwe (toegevoegde) onderdelen aan de strengste eisen voldoen en dus toekomstbestendig zijn?

Het RVN is trouwens best lastig te bepalen. Zie de uitspraak van de RvS in dit artikel:

https://www.boskampwillems.nl/recht-en-krom/hoe-zit-het-ook-weer-met-het-rechtens-verkregen-niveau-volgens-het-bouwbesluit/

Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
pino (datum: 03-01-2020 13:08)

Volgens mij moet je inderdaad aan het rvn toetsen.

De onderdelen slaapkamer en badkamer zijn Normaal gesproken in een woning aanwezig.

verder zou je eigenlijk niet onder het nieuwbouw niveau moeten willen zakken bij een huis dat nog in aanbouw is.Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-01-2020 08:01)

Ik maak uit de vraagstelling op dat het nieuwbouw betreft, voor particulier eigendom?

De term 'onbenoemd' wordt weliswaar vaak gebruikt, maar vind je nergens terug in het Bouwbesluit. Je zult bijv. 'n gebruiksfunctie moeten toekennen aan deze bouwlaag. Als dat later alsnog 'woonfunctie' wordt, dan zul je minimaal aan de Bouwbesluit eisen voor bestaande bouw moeten voldoen. Maar, als je nu al weet dat dit op termijn speelt dan adviseer ik wat hoger in te zetten (denk aan eisen mbt daglicht, ventilatie, afm.trap, brandveiligheid, etc).
Re: Onbenoemde ruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 08-01-2020 14:08)

Je hebt een verdieping met een GO, daarvan moet je verplicht een bepaald percentage aanwijzen als gebruiksgebied met een gebruiksfunctie. dat mag met stippellijnen en daar hoeft niet altijd een fysieke constructie tussen te staan. Wat je overhoudt aan GO ligt wel in een gebouw met een bepaalde functie, maar is van zichzelf statusloos.

Dat is wat we 'onbenoemde ruimte' noemen. Verwarrend, je kunt beter 'onbenoemd GO' zeggen, omdat het woordje ruimte iets anders impliceert.

Op het moment dat je het werkelijke gebruik gaat veranderen, je GO alsnog praktisch gaat gebruiken binnen een bepaalde functie, ben je bezig met functiewijziging, en is in eerste instantie 'bestaande bouw' je uitgangspunt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl