Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vloerafwerking in MPG
Naam: B. Dover (datum: 17-12-2019 16:15)

Beste mensen,

Op het ogenblik ben ik bezig met het maken van een MPG berekening voor een ontwerp van een woonhuis. Bij het invullen valt het mij op dat ik moet aangeven hoeveel vloeroppervlak er met tegels wordt afgewerkt terwijl er verder niet gevraagd wordt om andere vloerafwerkingen (houtenvloer/tapijt/etc.) aan te geven.

Weet iemand hoe dit zit?
Reageer
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Leon (datum: 17-12-2019 16:26)

Als het goed is 'vraagt' het programma je niks, maar moet je invoeren welke materialen je gaat toepassen. Vertrekpunt is waarschijnlijk een standaard projectbouw-woning waarbij de bewoner dit soort zaken zelf aanbrengt. De hele MPG blijft sowieso discutabele materie als je het mij vraagt. Het zou ook wel eens zo kunnen zijn dat je dit soort onderdelen mag vergeten omdat het voor de vergunning niet relevant is (maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen).
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
B. Dover (datum: 17-12-2019 16:45)

Ter verduidelijking (voor de kenners) ik werk met de MRPI Freetool om de berekening te maken.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Jack , van SenS (datum: 18-12-2019 07:45)

Uitgangspunt is dat je de afwerkingen invoert die van belang zijn om aan de (bouw)regelgeving te voldoen. Als je dus vloertegels maakt in de badkamer (ivm BB art 3.23 'wateropname') dan moet je die meetellen. Een houten vloer of tegelvloer in de woonkamer blijft buiten beschouwing.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 18-12-2019 09:03)

Enkel bouwkundig relevante afwerking hoeven worden ingevuld.

En let op je kunt in 1 van die software pakketten de vierkante meters uittrekken en invullen of per aantal badkamers. En tussen sommige tegels zit een factor 20 verschil.

En als je hetzelfde invult in 1 van de andere software pakketten kun je soms 60% beter of slechter uitkomen.

En aldus het rapport wat over de MPG gemaakt is door de overheid bij invoering van deze farce zit er ook nog 60% verschil tussen architecten die dezelfde woning in software probeerden in te vullen.

M.a.w. de schaduwkosten zeggen niets over de milieuprestatie, althans niet zolang de database dusdanig incompleet is dat verschillende materialen er niet eens in staan. En ook niet is te achterhalen hoe de schaduwkosten zijn opgebouwd. (Zo scoort stro bijvoorbeeld enorm slecht omdat er onterecht uit is gegaan van wapeningstaal indien dit materiaal als wand wordt toegepast).

Maar omdat het wetgeving is vul je gewoon maar wat in of het correct is of niet maakt immers niets uit aangezien het nogmaals toch niets zegt over de milieuscore.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Michiel (datum: 18-12-2019 09:47)

Vloerafwerking neem je wel mee, maar vloerbedekking niet.

Zoek ook eens op 'SBK bepalingsmethode milieuprestatie' in de PDF op pagina 28 wordt wel wat geschreven over mee te nemen onderdelen voor vloerafwerking. Op pagina 30 staan een aantal dingen die niet mee genomen hoeven te worden, hier staat ook vloerbedekking bij.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 18-12-2019 10:29)

Ok dus nu enkel wachten totdat vloerafwerking wordt toegevoegd aan de database. Want als het niet in de database zit kan ik het niet invoeren.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Michiel (datum: 18-12-2019 13:35)

Vloerafwerking zoals beschreven in het document van mijn vorige reactie zit wel in de database (dekvloer, tegelwerk).

Vloerbedekking (laminaat, tapijt o.i.d.) zit inderdaad niet in de database, maar die hoef je dus ook volgens dat document niet mee te nemen in de berekening.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
B. Dover (datum: 18-12-2019 13:52)

Bedankt voor de reacties. Ik ga het genoemde document even doornemen.

Normaal gesproken is het halen van de maximale waarde voor de MPG geen probleem maar bij dit project mag ik maximaal 0,3 halen. Dit was een voorwaarde van de gemeente om de kavel te kunnen kopen. Ik heb er niet zoveel ervaring mee maar begrijp dat het best lastig kan worden om dit te behalen.

Ik ben de woning nu aan het invoeren met de materialen die ik meestal gebruik. Eens kijken waar ik dan uitkom en welke maatregelen nodig zijn.

Ik zal het ook eens in een ander rekenprogramma invoeren om te zien of die wellicht gunstiger is. Weet toevallig iemand welk programma het meest gunstige resultaat geeft?
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Leon (datum: 18-12-2019 14:29)

0,3?? En dat ga je halen denk je? Mijn ervaring met projectmatige woningbouw is dat je zo rond de 0,6 uit komt.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
B. Dover (datum: 18-12-2019 15:57)

Eerdere woningen (vrijstaand in het hogere segment) kwamen rond de 0,55 uit. 0.3 is dus ambitieus maar daar kan ik weinig aan doen. De opdrachtgever had daar al voor getekend voordat ik aan tafel kwam. Als we het niet doen dan gaat de verkoop van de grond niet door.

Overigens mogen de duurzame installaties buiten beschouwing worden gelaten omdat het anders erg lastig wordt om deze toe te passen terwijl de gemeente dit juist wenst. Dat scheelt aangezien deze een negatieve impact hebben op de MPG.

Hebben jullie nog slimme tips voor het verlagen van de MPG?
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 18-12-2019 16:46)

Je hoeft enkel de zonnepanelen in te voeren die noodzakelijk zijn om aan de EPC eis te voldoen.
Dus als je met 2 panelen voldoet terwijl er 12 op het dak komen hoef je dus slechts 2 in te vullen.
En installaties moet je eigenlijk wel invullen al is hier ook vaak geen gelijkwaardige optie in de database, warmtepomp is enkel in een utiliteits uitvoering in te vullen bijvoorbeeld.

Maar als je van de gemeente toch mag afwijken van de "normale" MPG berekening waarom zou je dan uberhaupt het op de onzinnige manier aan te vliegen.

De milieubelasting tijdens productie is namelijk zeer ondergeschikt aan de milieubelasting tijdens gebruik.

M.a.w. vraag aan gemeente of i.p.v. de MPG berekening de duurzaamheid/milieuprestatie van de woning niet veel beter kan worden ondervangen middels een scherpe(re) EPC-waarde berekening.
Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
B. Dover (datum: 19-12-2019 09:25)

Hallo Michiel,

Dank voor de tips.

Het is een beetje een vreemde constructie die de gemeente opgesteld heeft. De opdrachtgever heeft bij inschrijving een lijst met duurzaamheidsmaatregelen moeten invullen. Hiervoor werden punten uitgereikt. De inschrijvers met de meeste punten kregen het recht om een optie op de kavel te nemen. De aanvraag van de omgevingsvergunning wordt vervolgens getoetst aan deze invullijst. Komt dit overeen dan kan de opdrachtgever daadwerkelijk de grond kopen.

In feite zijn er dus 2 toetsingen; de gebruikelijke toetsing aan het bouwbesluit en vervolgens een 2e toetsing aan de inschrijving. De omgevingsvergunning kan dus niet geweigerd worden als de MPG van 0,3 niet gehaald wordt alleen krijg je dan de grond niet. Om die reden kan de gemeente dus ook aangeven dat de installaties niet meegerekend hoeven te worden (omdat anders hun eigen duurzaamheidseisen niet te halen zijn).

We zullen zien hoe ver ik kom.

Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
pino (datum: 19-12-2019 16:55)

volgen mij heeft de gemeente een probleem
dat soort bovenwettelijke eisen mogen ze helemaal niet opleggen.


Re: vloerafwerking in MPG
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 20-12-2019 13:35)

Argh, ik heb zo een hekel aan dit soort onduidelijkheden.
Duurzaamheid is het goed omgaan met "spul"zodat mensen in de toekomst ook nog "spul" hebben.
Milieu is dat er geen troep de lucht of grond in gaat die scahdelijk is.

Hoewel het raakvlakken heeft zijn het 2 verschillende dingen. Op diezelfde manier wordt de laatste tijd de stikstof-crisis ook steeds met klimaat-probleem verward.

En nogmaals het verbuik tijdens de levensduur moet veel zwaarder gewogen worden dan op dit moment het geval is, waar enkel de duurzaamheid/milieu tijdens sloop / productie in rekening worden gebracht.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl