Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam: N Wijers (datum: 12-12-2019 19:18)

Wij wonen sinds kort in een nieuwbouwhuis.
Nu heeft de buurman besloten een schuur/veranda in de achtertuin te bouwen.
Met de afmeting van 10,5m breed, 3,5m diep in 4m hoog. Dit alles 35 cm vanaf de erfgrens.
De achtertuin heeft een afmeting van 11 bij 11m.
Mag dit zomaar? We missen nu nl. net bij ons terras de zon in de middag, door de hoogte van de schuur. Ook is ons zicht nu aanzienlijk minder.
Reageer
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
Leon (datum: 13-12-2019 10:46)

Je zou via www.omgevingsloket.nl een vergunningscheck kunnen doen om te kijken of het vergunningsvrij kan. Goeie kans dat dit gewoon mogelijk is, je kan/mag tegenwoordig vrij veel vergunnignsvrij plaatsen. Zeker in de achtertuin.

Zo niet, dan kun je via www.ruimtelijkeplannen.nl kijken of het bestemmingsplan past. In dat geval zou er overigens ook een vergunning aangevraagd moeten zijn als het goed is, dat kun je in de gemeentelijke bekendmakingen nagaan.

Los van dit alles wil ik je er voor de volledigheid op wijzen dat recht op uitzicht en/of zonlicht niet bestaat. Dit soort belangen zijn afhankelijk van/vastgelegd in de vergunningsvrije mogelijkheden en anders het bestemmingsplan.
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
N Wijers (datum: 14-12-2019 16:23)

Bedankt voor w reactie. Dit mag volgens het vergunningsplan van de gemeente. Mag nl. 5 meter hoog en 60% van de tuin bebouwd worden. Zover zijn we al, dat we daar niets mee kunnen. Toch blijft het heel bijzonder dat dat in zo'n klein stukje tuin mag en de buren dus zonder zon komen te zitten. Van vereniging eigen huis al gehoord het te proberen mbt tot burenrecht. Maar dat blijft allemaal heel vaag.
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
Leon (datum: 14-12-2019 19:34)

Op basis waarvan zou men iets willen doen dan? Dit heeft niks met burenrecht te maken. Het feit dat je tegenwoordig vrij veel vergunningsvrij mag doen is een gevolg van de deregulering die de burger schijnt te willen.
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
Leon (datum: 14-12-2019 19:35)

Daarbij: ‘zonder zon’ lijkt me wat overdreven. ;)
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
N Wijers (datum: 14-12-2019 20:02)

oke, helemaal geen zon is overdreven. Maar het blijft een feit dat het tuinontwerp dat we hebben laten uitvoeren, nu het zonneterras geen zonneterras meer is. En we dus extra kosten moeten maken om het ergens anders in de tuin te laten maken.
We hebben we nu in een aanzienlijk stuk van de tuin veel minder licht. Hierdoor komt ook een deel van de beplanting in de problemen. En dit schijnt allemaal zonder overleg te mogen, omdat in Nederland heel veel vergunningsvrij gebouwd mag worden.
Ook beaamde de gemeente dat mijn huis nu minder waard is, omdat het uitzicht gehinderd wordt. Ik vind dit ogal wat.
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
N Wijers (datum: 14-12-2019 20:12)

Enkele belangrijke regels uit de wet zijn de volgende:
Hinder
Hinder veroorzaken aan het naburige erf, zoals geluidsoverlast (dit valt wel onder het strafrecht), trillingen, stank, rook, het onthouden van licht of lucht, of het ontnemen van steun levert een onrechtmatige daad op.
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
Leon (datum: 15-12-2019 00:04)

Dat je het als vervelend ervaart kan ik me wel enigszins voorstellen, maar hinder kan je dit niet noemen. We hebben in Nederland bepaalde rechten om bouwwerken te plaatsen, de voorwaarden die hier aan gekoppeld zijn zullen er voor zorgen dat je als omwonende een acceptabele situatie overhoudt. Het klink wellicht wat bot, maar dit soort zaken zul je moeten kunnen accepteren als je in dichtbevolkt gebied woont.
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
N Wijers (datum: 17-12-2019 12:20)

Bedankt voor uw reactie.
Wel is het zo dat 3 andere buren ook hun bezwaar hebben aangegeven. Hier doet de buurman echter niets mee. En ja, wettelijk staat hij in zijn recht.
Toch moet je denk ik in een dichtbevolkt land als Nederland ook rekening met elkaar houden.

Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
Leon (datum: 17-12-2019 12:51)

Het was netjes geweest als het vooraf even gemeld was, ik begrijp hier uit dat dit niet gedaan is. Dat je rekening met elkaar houdt is logisch, maar andersom dien je er ook rekening mee te houden dat je als grondeigenaar nog altijd zekere rechten hebt. De overheid heeft bepaald dat bepaalde bouwsels dermate beperkt zijn qua omvang/overlast dat het vergunningvrij mag, dit om de regeldruk te verminderen. Dat je dit als vervelend ervaart is een gevalletje 'jammer maar helaas' ben ik bang.

En even praktisch: stel dat je zelf een vergelijkbare schuur zou willen plaatsen, zou je dan ook je oren laten hangen naar alle buren?
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
N Wijers (datum: 17-12-2019 13:37)

Zou zelf nooit in mijn hoofd halen om zoiets kolossaals te bouwen in een woonwijk met aan elkaar grenzende tuinen.

Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
pino (datum: 17-12-2019 15:24)

Ik ben het op zich wel met u eens dat het een redelijke groot bijgebouw is

Maar aan de andere kant heeft u buurman het perceel misschien juist daarom gekocht.
En is hij slechts de eerste en volgen er binnenkort nog een paar
(overkappingen ed. waarbij je ook bij minder weer in de tuin kan zitten zijn ontzettend trendy)

Ik denk overigens dat half Nederland jaloers is op u kleine tuintje
Hier hebben de mensen op hun Vinex locatie vaak maar 5*6 meter


Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
N Wijers (datum: 17-12-2019 15:47)

De overkappingen staan er rondom al. Dat was inderdaad ook wel te verwachten. Maar die zijn allemaal lager dan 2.50 m en vaak deels ook nog open of in hout kleur en niet gitzwart. Dus dat oogt absoluut anders.
Wij zijn ook zeker niet de enige die bezwaar heeft tegen de schuur, er zijn 4 andere gezinnen die ook contact met de gemeente gehad hebben en met 3 gezinnen zijn we al bij hem langs geweest om te praten. Dat praten gaat echter niet. De buurman is niet op andere gedachten te brengen. Hij zegt letterlijk, dit is mijn recht. Naar mijn idee ga je zo niet met elkaar in de buurt om. Je zult in een woonwijk altijd rekening met elkaar moeten houden.
Maar goed ik zal erover op houden, wettelijk staat hij in zijn recht.
Alleen een civiele rechtzaak aanspannen kan nog.
Re: hoogte schuur buren, missen van zonlicht
Naam:
Leon (datum: 17-12-2019 16:05)

Tja, het is een beetje dubbel allemaal. Ik snap dat zo'n bouwsel nogal imponerend is. En inderdaad neemt het een deel van je zonlicht weg. Maar zoals al gesteld: de buren staan gewoon in hun recht. Dan kun je stellen dat je als buren niet zo met elkaar om hoort te gaan omdat je een ander zon ontneemt. Maar is het dan wel fair dat je een ander zijn bouwrechten ontneemt? Lijkt me ook niet. Civielrechtelijk iets proberen te forceren kan altijd, maar ik geef het eerlijk gezegd weinig kans.

Ik ben bang dat er niet veel anders op zit dan de situatie gewoon te accepteren zoals deze is. En probeer je eventuele woede of frustraties niet op de buren te richten, die doen feitelijk niets fout. 'Probleem' zit 'm hier in de vergunningsvrije mogelijkheden. 'De burger' wil zo min mogelijk regeltjes, maar vergeet daarbij even dat zoiets altijd twee kanten op werkt. Alles wat je zelf zomaar mag, mag je buurman doorgaans ook. Problematiek hieromtrent is ook wel een beetje voorspeld, maar ja...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl