Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Dakluik en vaste trap
Naam: Paul (datum: 10-12-2019 11:36)

Hallo,

Ik wil graag een dakterras aanleggen op het platte gedeelte van mijn dak (dat is allemaal geen probleem, constructief alles in orde). Maar het gaat om de vaste trap toegang. Het bouwbesluit stelt in art. 2.33 Minimum vrije hoogte boven de trap : 1,9 m.

Als toegang wil ik graag een dakluik/dakkoepel gebruiken. De gemeente wil de aanvraag weigeren omdat er dan geen 1,9m vrije hoogte meer is. Logisch want zo'n dakkoepel is maar ca. 50cm hoog.
Heeft iemand hier ervaring mee, bv. met een vrijstelling of ontheffing? Alternatief is dat ik een dakhuis/toegang moet maken maar dat jaagt mij weer op kosten.
Reageer
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
pino (datum: 10-12-2019 11:48)

Is onzin.
het luik is open als je de trap gebruikt
de vrije hoogte is onbeperkt bij het luik.
reken er jaarlijks tientallen door met een luik om die reden worden zij nooit afgewezen


mocht je het randje van je dak snijden maak hem dan steiler
het terras is geen verblijfsruimte.
ladder is m.i. ook toegestaan (maar niet praktische)

Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
Paul (datum: 11-12-2019 10:23)

Hmm, de gemeente ziet het toch anders. Waarschijnlijk redeneren zij dat als het dakluik gesloten is, er boven onvoldoende ruimte over is. Maar ik kan het me haast niet voorstellen, volgens mij worden er honderden dakluiken geplaatst, dat kan je toch niet allemaal verbieden?
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
Leon (datum: 11-12-2019 10:59)

Strikt genomen is het een voor bezoekers toegankelijke vloer (geworden), dus moet er een vaste trap als bedoeld in het Bouwbesluit worden toegepast. En daar horen een aantal regels bij. Het idee bij vaste trappen is in de basis dat je eerst plateau van een bepaalde afmeting bereikt en dat je daarna pas een deur o.i.d. bedient. Dat dit massaal anders wordt gedaan wil niet zeggen dat het ook strookt met de bouwregelgeving...
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
pino (datum: 11-12-2019 12:20)

dat een dakterras bedoeld is als vloer voor bezoekers is wat mij betreft niet aan de orde

Een zolder is ook een vloer waar een bezoeker zou kunnen komen daar mag je ook met een vlizo naar toe.

het bouwbesluit kent geen directe definitie voor een vloer maar in mijn opinie bevind deze zich in ieder geval binnen


Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
Leon (datum: 11-12-2019 13:56)

Ter info even de toelichting uit het BB (nee geen eis, ja wel een handvat):
Het voorschrift geldt alleen voor hoogteverschillen tussen de met name genoemde ruimten bij alle gebruiksfuncties, dus ook voor een woonwagen en een bouwwerk geen gebouw zijnde. Het voorschrift geldt niet voor niet met name genoemde ruimten zoals kruipruimten, bergzolders en vlieringen. Als in dergelijke gevallen toch een trap of een hellingbaan wordt gemaakt, dan behoeft die niet te voldoen aan de voorschriften van de afdelingen 2.5 en 2.6.

Wat je onder 'de met name genoemde ruimten' verstaat zie ik niet gedefinieerd, maar een buitenruimte zou ik daar wel onder durven scharen, zeker wanneer het de enige buitenruimte van de woning is.
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
Leon (datum: 11-12-2019 13:57)

Oh en dat een vloer zich per definitie binnen bevindt is natuurlijk onzin, een balkon of een galerij bijvoorbeeld lijken mij mooie voorbeelden van een vloer in de buitenlucht.
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
Jack , van SenS (datum: 12-12-2019 08:27)

Wat niet blijkt uit de vraagstelling:
- betreft het een woning?
- moet/ga je ook een balustrade maken?
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-12-2019 15:57)

Misschien voor een stukje duiding: In bouwbesluit 2003 stond het stukje over 'voor bezoekers bestemd' in een apart lid 2, en dit werd alleen aangestuurd voor gebruiksfuncties die van zichzelf geen verblijfsruimtes/-gebieden hadden. Met de komst van BB2012 is het allemaal samengevoegd, maar het principe is niet veranderd.

Wanneer het bouwbesluit iets als 'verblijfsruimte' definieert, moet je er een trap heen hebben. Een balkon of dakterras is niet zo'n dergelijke ruimte. Je hoeft dus geen art. 2.27 trap te hebben, maar je moet nog wel voldoen aan het functionele artikel 2.26. De oplossing die je kiest mag dus niet onveiliger zijn dan de oplossing uit het bouwbesluit. Je kunt dat prima via een steilere trap of uitvaltrap regelen.

Een touwladder of klimtouw zou ik niet doen...:)
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
MB (datum: 18-11-2022 10:52)

Voor de duidelijkheid. Een dakterras is een voor personen bestemde vloer. En volgens afdeling 2.12 moet vanaf deze vloer gevlucht kunnen worden en dat mag alleen over een vaste trap. Dus geen vlizo trap etc.

Wat de vrije hoogte betreft boven deze trap geldt natuurlijk dat het dakluik in geopende stand wel gewoon voldoet. Het gedeelte van de trap dat zich bevind onder het plafond moet ook wel voldoen aan de vrije hoogte.

Het verschil met een zolder is dat hier geen personen verblijven voor een langere tijd en dat dit geen verblijfsruimte is.
Vandaar dat een vlizotrap al voldoende is. Mocht er in een zolder een slaapkamer gerealiseerd worden dan moet hier ook een vaste trap komen etc.
Re: Dakluik en vaste trap
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-11-2022 11:41)

Onthoud wel dat je terras geen onderdeel is van je gebouw, geen GO is of VG, en ook geen gebruiksfunctie heeft van zichzelf. Je kunt het dus eigenlijk alleen beoordelen al 'bouwwerk geen gebouw zijnde'

Check even wat er dan in 2.12 exact staat voor 'bouwwerk geen gebouw zijnde'. Vooral lid 11 van art. 2.102 is dan interessant.


Als je de toelichting erop naslaat, zie je dat dat artikel geen prestatie-eis is, maar als functionele eis is bedoeld. Je moet dus altijd veilig weg kunnen komen, maar de manier waarop kan afwijken van wat we normaliter aanhouden. Daar zit beoordelingsruimte in (voor de gemeente), een vlizotrap kan dus ook een goede invulling daarvan zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl