Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Blowerdoortest eis gemeente
Naam: Henk Blijker (datum: 05-12-2019 13:59)

Onlangs hebben we de bouwvergunning ontvangen voor de bouw van onze woning.
Inde EPC berekening staan een Qv10 waarde van 0.625 omschreven. Mag de gemeente vervolgens verlangen dat we een blower-door-test uitvoeren om de luchtdichtheid in de praktijk te controleren? Dat is namelijk een "eis" in de afgegeven vergunning.
Reageer
Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
tim (datum: 05-12-2019 20:16)

Ja. En dat zou je als opdrachtgever achter moeten staan.
Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
Henk Blijker (datum: 06-12-2019 09:07)

Beste Tim,

Ik wil best een blower-door-test uitvoeren. Dat is de vraag niet. Mijn vraag is. Kan de gemeente het verplichten en zo ja. Waar staat dat? Ik wordt nu geconfronteerd met extra kosten...., die heb ik niet voorzien.
Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
pino (datum: 06-12-2019 09:22)

volgens mij is het niet verplicht.
Bij de aangehouden qv10 zijn mag je heel veel lucht lekken en heb je ook nauwelijks voordeel

(is wel een gemiste kans ik zou hoger inzetten bij een nieuwe woning)

Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
Leon (datum: 06-12-2019 09:23)

Even uit mijn hoofd kan een gemeente dat altijd eisen wanneer je handmatig de Qv10 invult (dat heet dan ook een meetwaarde). Je hebt immers ook de keuze om door de software een waarde toe te kennen op basis van de globale gebouwafmetingen, maar dat is doorgaans geen gunstige waarde. En dus zul je extra maatregelen moeten treffen om dat te compenseren, en dat gaat waarschijnlijk duurder uitpakken dan zo'n test. Volgens mij zitten deze eisen 'ingebakken' in de NEN 7120, dat is de aansturende norm die bij de EPC-berekening hoort.
Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
Leon (datum: 06-12-2019 09:27)

Voor de zekerheid even de EPC-software geopend, daarin staat het toegelicht:

qv;10;spec
Indien bij meetwaarde voor infiltratie voor ja is gekozen dient in de tabel de qv;10;spec (specifieke luchtdoorlatendheid bij een drukverschil van 10 Pa) ingevuld te worden. Deze dient na uitvoering met een meting gecontroleerd te worden.

Dat er hier voor een relatief hoge waarde is gekozen (0,625 is m.i. niet meer 'van deze tijd', 0,400 is al jaren een ongeschreven standaard die in de praktijk ook prima haalbaar is) doet daar niets aan af. Wel slordig dat je adviseur daar niets over heeft genoemd als je het mij vraagt.
Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-12-2019 11:52)

Die 0,625 was 'vroeger' inderdaad een redelijk standaard waarde, maar inmiddels achterhaald. Meestal wordt pas bij waarden lager dan 0,40 een blowertest gevraagd door de gemeente. Maar strikt genomen mogen ze het nu ook al vragen. Uniec meldt (dacht ik) in de toelichting van de EP berekening dat een meting/test gevraagd kan worden als wordt afgeweken van de forfaitaire waarden van qv10.

Ik weet niet hoe kritiek de uitkomst van je EPC berekening is/was? Misschien is het een optie qv10 alsnog op forfaitair te zetten en aangepaste EP berekening aan te leveren?

Vraag me in dit geval ook af in hoeverre de luchtdichting is gecommuniceerd met de bouwer. Stel dat je wel laten meten/testen en je haalt zelfs die 0,625 niet ... wie draait dan op voor de kosten om eea aan te passen?








Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
Leon (datum: 06-12-2019 12:47)

Ik neem aan dat de EPC onderdeel is van het bestek, dan zijn eventuele aanpassingen m.i. dus voor rekening van de aannemer (tenzij je een ontwerp hebt dat technisch niet kan voldoen, maar dat lijkt me sterk). Blowerdoortesten i.c.m. thermografische controle is overigens een prima (aanvullende) methode om de kwaliteit te testen. Mijn ervaring is ook dat aannemers daar helemaal niet onwillend tegenover staan, zolang je het maar goed met elkaar communiceert. Daarbij is het wel wijs om het moment van controle goed te plannen, als je dat een dag voor oplevering doet valt er doorgaans weinig meer aan te passen. Beter doe je een eerste check zodra het gebouw wind- en waterdicht is, dan kun je nog bijsturen. Als de aannemer bij de testen aanwezig is dan kan deze meteen zien waar de eventuele problemen zitten. Op die manier is het niet alleen een verplicht rapportje voor de gemeente maar bovenal een interessant leermoment voor alle betrokkenen en tevens een mooie stok achter de deur om aandacht aan de uitvoering te besteden. Uiteraard wel zelf als opdrachtgever die adviseur inhuren zodat deze onafhankelijk is/blijft.
Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 09-12-2019 08:45)

Indien de EPC forfaitair wordt ingevuld hoeft er geen praktijk meting plaats te vinden.

De forfaitaire waarde is afhankelijk van de omvang van een gebouw en is doorgaans ongunstig.

Ik doe regelmatig dit soort metingen en de stelling dat 0,4 makkelijk te halen is een beetje kort door de bocht.

Bij gietbouw is dit een fluitje van een cent normaal gesproken maar bij de meeste andere bouwsystemen is dit min of meer afhankelijk van de aandacht die de aannemer er aan schenkt.

In nieuwbouw waar een doorvoer / dak o.i.d. niet is afgewerkt, meet ik regelmatig een qv,10,kar van > 1,0.


Re: Blowerdoortest eis gemeente
Naam:
Leon (datum: 09-12-2019 09:11)

@Michiel Meinema
Die 0,400 komt je inderdaad niet zomaar aanwaaien, maar als je aandacht besteed aan de kierdichting dan is het prima te halen. Ook met een standaard casco van kalkzandsteen binnenblad en scharnierkap.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl