Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatie appartementencomplex
Naam: Eefje (datum: 21-10-2019 20:57)

Ik weet niet of dit de juiste plek is voor mijn vraag, maar ik woon in een appartementencomplex met 3 appartementen en een gezamenlijk trappenhuis. Er lijkt een 30x30(?)cm rooster aanwezig in het plafond van het trappenhuis, dat is de enige ventilatie (ramen kunnen ook niet open). Misschien daarom is in alle voordeuren een ventilatierooster aangebracht, dus direct aangesloten op het trappenhuis. Mijn vraag is, mag dit? Dit heeft namelijk als consequentie dat ik direct sigarettenlucht van de buren binnen krijg, en de complexbeheerder zegt dat hij hier niets aan kan doen. Het complex is gebouwd in de jaren '50, maar vraag me af of het nog aan huidige regelgeving voldoet.

Bijlage: WhatsApp Image 2019-10-21 at 20.58.09(1).jpeg Reageer
Re: Ventilatie appartementencomplex
Naam:
Jack , van SenS (datum: 22-10-2019 09:29)

Voor bestaande bouw geldt geen eis mbt ventilatie van gemeenschappelijke verkeersruimte (uw gezamenlijk hal), voor nieuwbouw wel. Het is dus eigenlijk prima dat het dak van het portaal is voorzien van een ventilatierooster. De toevoer zou dan ergens beneden middels een rooster in wand, deur of kozijn geregeld moeten worden.

Een rooster in de voordeuren van de appartementen naar gezamenlijke hal is zeer ongebruikelijk en lijkt me ook niet wenselijk. Behalve de praktische nadelen, zoals hinder tgv luchtjes of geluid, is het ivm brandwerendheid niet wenselijk (geldt ook voor bestaande bouw).

Mag je m.i. best ter sprake brengen bij de verhuurder.
Re: Ventilatie appartementencomplex
Naam:
Eefje (datum: 22-10-2019 13:09)

Dankuwel voor de reactie. Wat als zo'n aanvoerpunt dus niet aanwezig is? Het lijkt er op dat de toevoer van de lucht afhankelijk is van de roosters in de voordeuren, wat dus de overlast inderdaad veroorzaakt. De verhuurder is van het type 'als het niet illegaal is stop ik er geen geld in', dus ik vraag me af of er regels omtrent de brandveiligheid zijn oid waar ik op zou kunnen terugvallen.

Re: Ventilatie appartementencomplex
Naam:
Jack , van SenS (datum: 22-10-2019 14:33)

Voor bestaande bouw geldt mbt de brandwerendheid een wbdbo van 20min tussen woning en gezamenlijke hal. Als daar 'n gewoon (niet-brandwerend) ventilatierooster zit, dan voldoe je dus niet aan de regelgeving (Bouwbesluit).
Re: Ventilatie appartementencomplex
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 23-10-2019 14:29)

wat zit er achter dat rooster? is het niet aangebracht om ventilatie van de bovenliggende ruimte mogelijk te maken?

Als dit boven het dak uitkomt kun je nog overwegen er een ventilatortje op te zetten, die de lucht wat actiever afzuigt.
Re: Ventilatie appartementencomplex
Naam:
Eefje (datum: 24-10-2019 21:48)

Ik heb geen idee wat er achter dat rooster zit, maar een ventilator daar in zetten is inderdaad ook nog een optie. Ik ga dat ook als optie aangeven bij de eigenaar. Ik heb nu een email gestuurd, dus ben benieuwd!
Re: Ventilatie appartementencomplex
Naam:
Eefje (datum: 03-11-2019 22:33)

De beheerder zegt nu dat de WBDBO eis niet van toepassing is omdat de gehele woning een enkel brandcompartiment is... Dit lijkt mij sterk, maar ik zie wel dat in 2003 het Bouwbesluit hier op is aangepast voor appartementen, klopt dit?
Re: Ventilatie appartementencomplex
Naam:
Jack , van SenS (datum: 04-11-2019 07:50)

Dan heeft die beheerder het mis!
Het zijn meerdere appartementen die hun toegang hebben via één trappenhuis. Dan valt dat trappenhuis nooit binnen hetzelfde brandcompartiment dan de woning en geldt er (ook bij bestaande bouw) een wbdbo-eis tussen woonfunctie en gemeenschappelijke verkeersruimte; in dit geval het trappenhuis.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl