Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Draai/kiep raam ventilatie
Naam: Erik van Strij de Regt (datum: 18-10-2019 20:00)

Goedendag,

IK heb hier al veel op deze site over gelezen maar ik zie steeds een antwoord die gaat over nieuwbouw. IK stel de vraag daarom even vanuit mijn situatie.

Ik heb een bestaande bouw (60 jaar oud) met nieuwe draai/ kiepramen zonder ventilatieroosters. Kiepraam kantelt naar binnen boven de 2 meter. Onderkant van het raam zit alleen op 1,6 meter. Volgens bouwbesluit 2012 moet ik voldoen aan luchtverversing. Echter ik kan niets vinden over verplichtde regelbaarheid bij bestaande bouw alleen bij nieuwbouw.

Nu wil ik een ventilatiesysteem C implementeren. Dus alleen afvoer van vieze lucht naar buiten (keuken, WC, douche, technische ruimte)

Voldoe ik aan de eisen voor bestaande bouw. Of kan ik beter een ventilatiesysteem D aanleggen. Ik kan namelijk hier nu nog wat mee doen, vanwege dat ik de kanalen nu nog aan het aanleggen ben.

Het is geen optie om rooster te plaatsen. Ik heb wel gedacht aan muurrooster of Ventilatiesysteem B maar dat is koude lucht naar binnen verplaatsen.

P.S. het gebouw gaat gedeeltelijk gebruikt worden voor een B&B dus ik moet aan het bouwbesluit 2012 voor logies voldoen. Dit is dus niet een logiesgebouw maar een met logiesfunctie.
Reageer
Re: Draai/kiep raam ventilatie
Naam:
Leon (datum: 21-10-2019 10:02)

Het is me even niet helemaal duidelijk hoe 'nieuw' die draai-kiepramen zijn. Feit is wel dat je voor bestaande bouw kan volstaan met een draaiend deel als ventilatievoorziening. Formeel kan/moet je daar aan rekenen maar normaliter is dat nooit een probleem. Als je dit vervolgens combineert met een systeem C (dus mechanische afvoer in de benodigde ruimten zoals je al aangeeft) dan is dat voor de regelgeving voldoende.
Re: Draai/kiep raam ventilatie
Naam:
Erik van Strij de Regt (datum: 21-10-2019 12:41)

Goedendag,

Bedankt voor uw reactie.

De draai/kiepramen zijn in die zin nieuw dat ze begin dit jaar zijn geplaatst, i.c.m. driedubbel glas. 2,10m breed en 0,80m hoog. opgedeeld tussen een normaal raam en 1 draai/kiep gedeelte. Ik heb er wel aan gedacht om roosters er in te laten zetten, echter dit werd mij afgeraden.

Alleen vanuit het bouwbesluit m.b.t. logies in bestaande bouw. Geeft men aan dat de grenswaarde voor de aanvoer van verse buitenlucht minimaal 6,40dm3/s per persoon moet zijn. Voor een gewone woning bestaande bouw is er geen grenswaarde. Vandaar mijn vraag of ik voldoe aan de voorwaarde van bouwbesluit met bestaande bouw en een draai/kiepraam.

Mvrgr.

Erik

Re: Draai/kiep raam ventilatie
Naam:
Leon (datum: 21-10-2019 13:28)

Voor ventilatie ben je altijd sterk afhankelijk van de gebruiker, roosters kun je immers ook dichtzetten. Het blijft dus een theoretisch verhaal, maar daarom kan/kan je het ook theoretisch benaderen. Extreem gesteld: als jij wil ventileren dan kan je het raam gewoon haaks/volledig open zetten. Dan ga je ruimschoots voldoen. Over het algemeen zal de kiepstand ook al wel (ruim) voldoende zijn. 6,4 dm3/s per persoon is in dat opzicht ook niet bijster spannend. Ik ga er in dat opzicht tenminste even van uit dat het niet om een slaapzaal voor 30 personen gaat waarbij je afhankelijk bent van n enkel raam. Praktische stelregel is eigenlijk dat n draaiend deel per verblijfsruimte al voldoende is.
Re: Draai/kiep raam ventilatie
Naam:
Erik van Strij de Regt (datum: 21-10-2019 15:38)

Klopt het zijn in dit geval per slaapkamer een maximum aan 2 personen en per appartement een maximum aan 3 tot 6 personen.

Wat je zegt was ook een argument om geen roosters te nemen. Men plakt het eventueel dicht of na verloop van tijd gaan ze niet meer goed dicht of open.

Echter ik heb ook te maken met een gemeente die uiteindelijk zegt u moet voldoen aan het bouwbesluit. Ik weet niet of voor hen een praktische invalshoek werkt. Want dan moet ik waarschijnlijk gaan aantonen dat de acties die ik onderneem even goed zijn als het bouwbesluit.

Re: Draai/kiep raam ventilatie
Naam:
Leon (datum: 21-10-2019 16:03)

Tja of dat argument om wel of geen roosters te kiezen reel is valt ook nog te bezien. Bij ramen merk je vaak dat ze helemaal niet open gaan 'want het tocht'. En dan heeft een afvoer strikt genomen ook geen functie meer. Hoe dan ook: voldoen aan de eisen zal niet zo ingewikkeld zijn, in geval van nieuwbouw zijn er rondom de ventilatievoorziening namelijk eisen gesteld aan de regelbaarheid (capaciteit moet o.a. traploos instelbaar zijn) en het thermisch comfort (heeft o.a. te maken met luchtsnelheid en plaats van de opening). Bij bestaande bouw zijn die eisen er niet. Plat gezegd is het dan voldoende om een gat in de gevel te maken met een voldoende grote opening, hoe het vervolgens bevalt is je eigen pakkie an. Daar kan/mag een gemeente verder niks van vinden.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl