Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam: B. Dover (datum: 15-10-2019 17:32)

Beste mensen,

Bij een door mij ontworpen verbouwing van een woning is er een probleem ontstaan met de nieuw binnendeuren. Deze dienen nu vervangen te worden. De vraag is natuurlijk wie hier voor gaat betalen; de architect of de aannemer. Ik heb dit (gelukkig) niet eerder meegemaakt en ben benieuwd hoe de aansprakelijkheid zit.

Situatie
Ik heb een kozijnstaat voor de binnenkozijnen gemaakt. Hierin staan de kozijnen gemaatvoerd en staat er een maat voor de deuren gegeven. De opdrachtgever heeft de deuren op basis hiervan zelf besteld en de aannemer heeft deze geplaatst. Tijdens de plaatsing bleek dat de deuren in de hoogte te groot waren (geen rekening gehouden met de spleet tbv overloop ventilatielucht)waardoor de deuren moesten worden ingekort. De aannemer heeft aan de opdrachtgever gevraagd of hij ze mocht inkorten. Hiermee heeft de opdrachtgever ingestemd. Nu is er tijdens het kitten van het glas in de deuren water over de deur gelopen en in de kieren en aan de onderkant in het hout getrokken waardoor er blazen zijn ontstaan. Aangezien de deuren ook al een aantal malen slecht geschilderd zijn en krom geschaafd zijn (de stijlen van het kozijn zijn niet goed waterpas geplaatst) wil de opdrachtgever de deuren vernieuwen. Kosten circa 1700,- exclusief arbeid en benodigd materiaal. Totale kosten dus al snel zo'n 3.000- 4.000.

Aansprakelijkheid
De leverancier neemt geen verantwoordelijkheid aangezien die zegt dat er rondom 5mm. schaafmarge is. Verwijder je meer dan dat dan vervalt de garantie.

De aannemer geeft aan dat ik als architect de ventilatie spleet vergeten ben en dat hij daardoor dus moest inkorten wat de aanleiding is waardoor de schade heeft kunnen optreden.

Daar heeft mij mijns inziens een punt, echter hij heeft de deur alleen aan de onderkant ingekort waardoor deze meer dan 5mm. ingekort is. Had hij dit boven en onder gedaan dan was die marge net voldoende geweest. Daarnaast is de deur na het inkorten blijkbaar niet voorzien van een voldoende dikke laag verf waardoor er vocht in kon. Ook heeft hij de opdrachtgever (een particulier dus een leek) niet ingelicht over de gevolgen van het inkorten. Daarnaast zijn alle tekeningen ruim voor aanvang van de bouw en het bestellen van de deuren bij hem ingediend met de vraag er goed naar te kijken en eventuele vragen/opmerkingen/fouten te melden bij de opdrachtgever en architect.

Het lastige is dat er een aantal dingen spelen en er sprake lijkt van ketenverantwoordelijkheid. Zo wil de opdrachtgever de deuren en kozijnen volledig vervangen. De blazen op de deur a.g.v. het water (wat de aanleiding voor de claim is) zijn slechts de laatste druppel; de kozijnstijlen zijn niet waterpas en het schilderwerk is na diverse malen van overschilderen nog steeds niet goed.

Het lijkt mij vreemd dat dat nu op mijn bordje terecht komt.

Ik heb mijn aansprakelijkheidsverzekering hierover gebeld deze bellen mij hierover nog terug. Tot die tijd ben ik benieuwd naar jullie ideen.

Reageer
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
A (datum: 15-10-2019 20:03)

Hadden de binnenkozijnen dan niet hoger moeten worden geplaatst ivm standaard deurmaten?

Lijkt er in eerste instantie op dat er meerdere partijen het vervangen van de deuren hadden kunnen voorkomen. Als de deuren een paar mm ingekort hadden moeten worden dan kun je hoogstens deze kosten kunnen vergoeden of een rooster kunnen voorstellen. Er waren wellicht betere oplossingen geweest dan waar de andere partijen voor hebben gekozen zonder overleg.
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
Leon (datum: 15-10-2019 21:33)

Ik vraag me af of je hier voor aansprakelijk bent, volgens mij heeft de uitvoerende/inkopende partij hier ook een plicht om de maatvoering te controleren. Blind van tekening bestellen is nooit verstandig geweest. Daarbij: als men het tijdig had geconstateerd en er deskundig mee om was gegaan dan was de schade aanzienlijk minder geweest of zelfs geheel voorkomen. Want even serieus: de deur heeft waterschade na het afkitten?? Wat is dat voor waaibomenkwaliteit? Daarbij ben jij volgens mij ook niet degene die de verf zo beroerd heeft aangebracht of de boel niet netjes heeft geschaafd. Kan me voorstellen dat je je enigszins schuldig voelt door de tekenfout maar als ik het zo lees dan is de echte schade door opdrachtgever en aannemer veroorzaakt, niet door jou.
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
pino (datum: 15-10-2019 21:35)

waarom niet eerst eens een betere schilder invliegen een houten deur zelfs voor binnen moet echt wel een beetje water kunnen hebben.

is het in jouw ogen terecht dat de kozijnen en deuren vervangen zouden moeten worden?

Wat je tekeningen betreft ter controle sturen ontslaat jouw niet van de verantwoording om een goed ontwerp te leveren.


Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
JG (datum: 16-10-2019 00:38)

Op een aannemer rust de wettelijke plicht om een opdrachtgever te behoeden voor fouten(Boek 7 art. 754 Burgerlijk Wetboek)
M.i. heeft de aannemer die plicht verzaakt en vervolgens zelf voor een "foute" uitvoering gekozen.
Enkel de extra kosten voor het inkorten van de deuren zou m.i. bij de architect te claimen zijn.
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
B. Dover (datum: 16-10-2019 09:35)

Dank voor jullie zienswijzen.

Het lastige is dat er, zoals gebruikelijk, sprake is van een stapeling van fouten die hebben geleid tot een eindresultaat waarmee de opdrachtgever niet akkoord gaat. Het is inderdaad zaak om uit te zoeken wie voor welke fout aansprakelijk is om zo te zien bij wie de claim kan worden gelegd.

Ik ben benieuwd wat er uitkomt.


Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
Leon (datum: 16-10-2019 10:59)

Het is inderdaad een opstapeling van fouten, maar dat het bij jouw tekening is begonnen wil m.i. niet zeggen dat je verantwoordelijk/aansprakelijk bent voor alles wat daarna is gebeurd.
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
B. Dover (datum: 16-10-2019 11:24)

Als ik het heel simpel stel zou het inkorten van de deuren (iets wat toch heel regelmatig voorkomt in de bouw) geen enkel probleem moeten opleveren mits de deuren na het inkorten voorzien worden van een voldoende dikke afwerk-/verflaag. Aangezien de schilder dit niet of onvoldoende gedaan heeft zijn de deuren beschadigd.


Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
pino (datum: 16-10-2019 16:59)

ik herhaal mijn vraag nog maar een keer.
Is het vervangen in jouw ogen nodig?

als het houten deuren zijn kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat een beetje water (met kitten praat je max. over 100ml) een houten deur onherstelbaar beschadigd.

ik zou gewoon aansturen op een beter schilder
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
ron (datum: 17-10-2019 13:07)

zijn tegenwoordig van die mdf deuren. Lijkt mij hier ook toegepast. Hardstikke mooi te bewerken materiaal. Nadeel is dat het erg gevoelig is voor vocht. Maar ja ik neem aan dat jij je hier geen invloed op had als architect op hetgeen de opdrachtgever als materiaal kiest.
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
B. dover (datum: 22-10-2019 17:41)

Ik heb inmiddels een mail van de aannemer met zijn uiteenzetting.

Hij redeneert dat de schade het directe gevolg is van het feit dat, doordat ik geen rekening gehouden heb met de ventilatiespleet, hij de deur heeft moeten inkorten. Dit inkorten (15mm) was meer dan de maximale marges van de leverancier (5mm) waardoor het MDF bloot kwam te liggen en de schade heeft kunnen optreden.

Hij gaat verder niet in op zijn verantwoordelijkheid om dit vooraf te melden of het inkorten gewoon te weigeren omdat hij schade voorzag. Het feit dat hij het erna nog een keer gedaan heeft met een later bestelde, nieuwe deur lijkt erop te wijzen dat hij niet verwacht had dat het een probleem zou worden.


Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
Leon (datum: 23-10-2019 11:02)

Fijn dat hij toegeeft dat het z'n eigen fout is :) Aannemer had die deur niet in moeten korten en het probleem terug bij opdrachtgever leggen, of die deur alsnog voldoende afwerken zodat die schade niet zou ontstaan, al dan niet met een opmerking over eventueel vervallen van garanties o.i.d. Dit alles is een optelsom van 'blind' dingen doen. Opdrachtgever besteld deuren gewoon van tekening zonder te checken of die maat wel klopt. Aannemer zet er vervolgens gewoon de zaag/schaaf in zonder verder te kijken. In mijn optiek zou het je sieren als je een deel van de kosten voor je rekening neemt, maar daar ben je m.i. niet toe verplicht.
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
B. Dover (datum: 30-10-2019 17:24)

De opdrachtgever heeft (na een tweetal overleggen die beide eindigden in een patstelling) een jurist ingeschakeld om te kijken wie hier nu precies aansprakelijk voor gesteld kan worden. Deze heeft aangegeven dat hij van mening is dat de aannemer verantwoordelijk is voor de schade omdat deze verzaakt heeft de gevolgen van het inkorten voorafgaand aan de werkzaamheden bij de opdrachtgever te melden terwijl hij deze gevolgen had kunnen voorzien. Hierbij verwijst hij (zoals JG hierboven al aangaf) naar artikel 754, boek 7 van het Burgerlijk Wetboek waarin staat dat de aannemer de plicht heeft de opdrachtgever te behoeden voor het maken van fouten.

Het laatste woord is hier waarschijnlijk nog niet over gezegd maar het geeft wel aan hoe een jurist naar dit soort verantwoordelijkheden kijkt.

En nogmaals dank voor jullie zienswijzen.
Re: Aansprakelijkheid ivm foutieve deurmaten
Naam:
Leon (datum: 31-10-2019 08:11)

Je hoort het de opdrachtgever nog zo denken... 'Die deuren koop ik zelf wel in, dat is veeeeel goedkoper!' 8) Ben wel benieuwd naar de uitkomst.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl