Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: oplossing voor buitenafwerkingen met onvoldoende brandklasse?
Naam: B (datum: 29-09-2019 13:34)

Bouwbesluit stelt eisen aan de buitenafwerkingen (brand- en rookklasse). Bij triplex <10mm dik en massief hout <13mm dik ben je meestal het haasje (afgezien van de 5% regel).

Bestaan er oppervlaktetechnieken (verven, coatings) om dit hout op te graden in brandklasse, zodat je het niet hoeft te vervangen?

Zo ja concrete links graag.
Reageer
Re: oplossing voor buitenafwerkingen met onvoldoende brandklasse
Naam:
pino (datum: 29-09-2019 19:16)

je hebt het over een bestaande situatie?


Re: oplossing voor buitenafwerkingen met onvoldoende brandklasse
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-09-2019 12:52)

Ja, die bestaan, als je zoekt op brandwerend impregneren van hout kom je er al een paar tegen.

Het probleem is echter ook dat bijna iedereen die brandklasse als een 'oppervlaktecriterium' behandeld, terwijl het eigenlijk gaat over de hele bouwconstructie. Dus ook over het rachelwerk en de isolatie en achterconstructie. Je wilt voorkomen dat een brand zich via een spouw kan uitbreiden.

En vaak wordt vergeten dat er vanuit de NEN6068 een extra criterium geldt voor brandklasse B, op het moment dat je overslagmogelijkheden in je gevel hebt zitten. En je moet de warmtestraling die zo'n gevel afgeeft ook weer meetellen in je overslagberekening richting de buren.

Sommige gevels zullen daarmee aardig op slopershoogte zitten als je puur naar de regels kijkt. Het ministerie heeft in verband met de Grenfell-brand een tool uitgegeven waarmee je naar het risico kunt kijken, en kunt bepalen of de gevel een praktisch probleem vormt. Voordat je gaat impregneren zou ik die eerst eens (laten) checken door een brandveiligheidsadviseur.

Zie ons emailadres. :)


Re: oplossing voor buitenafwerkingen met onvoldoende brandklasse
Naam:
B (datum: 03-10-2019 23:38)

Bedankt J Bolte, ik zal er eens in duiken.

En hoe zit het met open gevelbekledingen zoals die op het moment door veel architecten worden toegepast? Ook de totale constructie? Dus de folies, lattenwerken en open delen maken totaal de brandklasse?

De leveranciers van geveldelen die als open worden toegepast (dus los van elkaar geplaatst) garanderen altijd alleen de brandklasse als het als gesloten gevel wordt toegepast.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl