Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam: Karel Jongker (datum: 22-09-2019 20:41)

In 2006 ben ik in mijn huidige woning gaan wonen. Tijdens de verbouwing kwam ik achter dat de buitenmuur van de uitbouw van mijn buren (geheel) op mijn grond staat. Ik weet niet wanneer deze uitbouw er staat. Volgende jaar willen we een bijkeuken maken tegen de deze buitenmuur van de buren. Kan ik gebruik maken van deze muur. Kunnen ze bezwaar maken als ik gaten of balken hieraan bevestig.
Reageer
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
Tom (datum: 23-09-2019 07:58)

je kan sowieso niet zijn buitenmuur gebruiken als jouw binnenmuur, dat levert geluidtechnisch problemen op.
Of je wat aan de muur mag doen ligt eraan van wie de muur is, soms is het het geval dat de erfgrens verspringt over een uitbouw heen, waardoor dus de muur van de buurman is en jij er niet aan mag komen.

Wellicht zijn hier in het verleden ook afspraken over gemaakt.

Verstandig om eens met de buurman om tafel te gaan zitten, wellicht kan je zijn buitenmuur verwijderen, en jouw nieuwe binnenmuur op die plek zetten.
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
JG (datum: 24-09-2019 15:53)

Ingeval de muur van de uitbouw van de buurman geheel of gedeeltelijk op u grond staat is de muur toch volledig buurmans eigendom.
In het Burgerlijk Wetboek(BW)is aangegeven dat alle gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd door die grond wordt nagetrokken tenzij dat gebouw of dat werk bestanddeel is van een ander onroerende zaak.Zie Boek 5 art. 20 lid 1 aanhef onder sub e van het BW.
De muur is duidelijk aan te merken als een bestanddeel van buurmans uitbouw en dus niet mandelig.
Als reeds door Tom is aangegeven verstandig om de door u te bouwen uitbouw om technisch redenen "Los" te houden van buurmans uitbouw.
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
Jack , van SenS (datum: 25-09-2019 08:31)

Uit de vraag blijkt niet wanneer de woningen zijn gebouwd (iig voor 2006), maar het zou ook nog zo kunnen zijn dat de aanbouw van de buren al tijdens de bouw van de woning is meegenomen. Dan is het niet ongebruikelijk dat de binnenmuur 'rechtdoor' mag worden getrokken en de buitenmuur dus over/naast de feitelijke erfgrens komt te staan.

Als voorgaande niet het geval is, dan is het nog best mogelijk dat aanbouw met goedkeuring van de vorige bewoners zo is gerealiseerd. Waarschijnlijk lastig dit nu nog te achterhalen.

Feit is wel dat (zoals reeds opgemerkt) de muur eigendom is van de buren, ook al staat die op uw grond. U mag daar dus niets aan bevestigen of van weghalen zonder toestemming van de buren.

Ik ken uw relatie met de buren niet, maar tbv uw plannen is overleg met de buren in dit geval het logische startpunt.


Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
Leon (datum: 25-09-2019 09:39)

Wees wijs, overleg het gewoon. De Rijdende Rechter bestaat bij de gratie van mensen die menen dat ze ergens recht op hebben maar dit vervolgens niet even bespreken met betrokkenen. 'Ik mag dus ik zal...'. Zoals al opgemerkt, wellicht is het beter om dat buitenblad te verwijderen en er een nieuwe wand voor terug te plaatsen. Dat klinkt dan misschien heel drastisch omdat je iets sloopt wat niet van jou is, maar het kan de kwaliteit (voor beide buren) mogelijk best ten goede komen.
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
pino (datum: 25-09-2019 13:39)

of los houden verstandig of nodig is hangt helemaal af van de uitvoering.

als het om een optie tijdens de bouw gaat is het ook goed mogelijk dat de woning scheidende muur gewoon is doorgezet met een extra buitenblad er voor dan is loshouden niet nodig en alleen maar onnodig duur.

het devies is ook eerst even de technische kant goed uitzoeken en daarna praten met de buren hoe zij er in staan vervolgens je plan definitief maken en uitvoeren.

Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
pino (datum: 25-09-2019 13:41)

ps als er overdraagbare rechten zijn vanuit de bouw staan die in jouw koopcontract.

als die er niet zijn is het afblijven tenzij toestemming
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
Karel Jongker (datum: 25-09-2019 19:26)

Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik kan stellen dat de uitbouw rond 200 is gezet echter kunnen we de afspraken niet meer achter halen omdat de vorige eigenaar in 205 is overleden. Praten met mijn buren is geen optie deze buren zijn overal op tegen. Wat ik niet begrijp dat is op TV soms buren iets moeten afbreken als het op de grond van de buren staat. heb ik nu gewoon pech
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
JG (datum: 25-09-2019 22:01)

Indien destijds de afspraken tussen de buren (mondeling of schriftelijk) niet via een notaris zijn vastgelegd in de vorm van een zgn. erfdienstbaarheid bent u als nieuwe eigenaar Niet aan de afspraken gebonden.
In beginsel kunt u dan een beroep doen op uw eigendomsrecht. Een lezenswaardig artikel is daarover te vinden via "Google" met de trefwoorden "bouwen op grond van een ander, mag dat?"

Maar wellicht het resultaat 2 verliezers en x aantal euro,s armer.
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
Leon (datum: 25-09-2019 23:17)

Het kan best zijn dat jouw buren na een rechtsgang ook moeten slopen, maar het is de vraag of je dat traject wil doorlopen inderdaad. Probeer er op aan te sturen dat je de buitenmuur verwijderd en er een volwaardige woningscheidende wand van maakt. Dat is voor iedereen het goedkoopste en levert het beste resultaat op. En je hebt de erfgrens meteen hersteld. Je zou eens kunnen checken hoe de kadastrale grens loopt, als deze geen sprong of knik vertoont en er is geen andere overeenkomst bekend, dan sta je m.i. vrij sterk.
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
JG (datum: 26-09-2019 00:26)

Bij grensgeschillen altijd als eerste stap een zgn. grensreconstructie door het kadaster uit laten voeren.
Kosten minimaal 460 euro en eventueel bijkomende kosten bij een knikpunt(en) in de kadastrale grens.
Kassa !
Re: muur uitbouw buren op mijn grond gebruiken
Naam:
pino (datum: 26-09-2019 10:14)

gang naar de rechter leid waarschijnlijk tot een kleine compensatie naar u zijde

Maar niet tot sloop.
bij slopen is er bijna altijd spraken van onmiddellijke actie van de gedupeerde en buren die ondanks protest doordouwen.

Verder is rond 2000 over de verjaringsgrens ten goede trouw (10 jaar) en bijna over de verjaringsgrens van 20 jaar bij landje pik.

kortom je moet praten of accepteren dat je dat stukje kwijt bent.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl