Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: stootvoegen niet recht boven elkaar
Naam: kees Hansen, van Checkpoint Hansen BV (datum: 20-09-2019 21:25)

Bij ond metselwerk zijn de stootvoegen niet netjes boven elkaar gemetseld. er zit veel verschil in soms zelfs meer dan een stootvoeg verschil bij 3 lagen boven elkaar.
Bij wie kan ik aankloppen om ons te helpen aan een rapport dat het zo niet naar behoren is gemetseld? in onze technische omschrijving (opgesteld door onze architect) stond alleen halfsteens verband.de aannemer is van mening dat er niets fout is aan het metselwerk...

Bijlage: muren scheef gemetseld.pdf Reageer
Re: stootvoegen niet recht boven elkaar
Naam:
A (datum: 21-09-2019 12:33)

Ik denk dat alleen een rechter hierin kan beslissen wat redelijk en billijk is.
Re: stootvoegen niet recht boven elkaar
Naam:
JG (datum: 22-09-2019 00:03)

Halfsteensverband metselen stelt o.a. eisen aan de maattolerantie van de metselsteen. Daarnaast een hoge vakbekwaamheid van de metsellaar. Als ik het totaalbeeld bekijk laat dat te wensen over. Ik heb het gevoel dat hier het metselwerk door een leerling metselaar is uitgevoerd gezien o.a. het aantal open stootvoegen.Immers de techniek bij het wegleggen van een steen is een zodanige beweging met de steen door het bovenste laagje specie op de steen naar voren te duwen en daarmee de stootvoeg vol te maken. Kortom metselaar is ook een vak.
Re: stootvoegen niet recht boven elkaar
Naam:
pino (datum: 22-09-2019 16:28)

Die binnenhoek lijkt mij vuilwerk.
je kijkt immers ook tegen de kalkzandsteen aan.

kolom staat waterpas?

Re: stootvoegen niet recht boven elkaar
Naam:
ron (datum: 23-09-2019 12:50)

een onafhankelijke gevel consultancypartij kun je benaderen. Echter onafhankelijk zullen ze niet zijn. Je zult ze moeten betalen, waardoor ze toch afhankelijk van je zijn. Dat is mijn mening.
Het geheel is nog niet klaar. De ontbrekende stenen zullen ingeboet moeten worden, het metselwerk wordt doorgaans door de voeger vooraf gereinigd en specievrij gemaakt de voegen. IK zou jouw verwachtingen van het metselwerk wel schriftbaar kenbaar maken aan de aannemer. Bij de oplevering kunnen je dan nog altijd een afkeur geven, al kan de aannemer dit ter zijde leggen door het punt onder protest vast te leggen. De vraag is in hoeverre de aannemer in alle voorgeschotelde problemen blaam treft. Ik zie ook een verschringing in het metselwerk bij het kozijn. Is dit kozijn door de architect wel juist gemaatvoerd i.c.m de voorgeschreven/gekozen steen met diens maatklasse. Sommige stenen hebben een dusdanige maatklasse dat er relatieve grote afwijkingen binnen de partij mogen optreden volgens de norm.
Re: stootvoegen niet recht boven elkaar
Naam:
Leon (datum: 23-09-2019 15:01)

Om maar bij het begin te beginnen (en eerlijk te zijn): een aantal klachten vind ik wat gezocht. Dat op een gevelvlak de stootvoegen niet exact boven elkaar zitten is iets wat je nooit volledig kan voorkomen. Bakstenen zijn nooit 100% maatvast en metselaars zijn geen lasergestuurde robots.

Dat ze ter plaatse van de raamkozijnen (flink) verspringen lijkt mij eerder een fout in de maatvoering, als je de kozijnen op koppenmaat uitzet dan zou deze fout niet voor moeten komen. Kan ik me ook aan storen maar komt (helaas) nog regelmatig voor.

De binnenhoek met de gehakte/gebroken stenen vind ik bijzonder slordig en hoef je m.i. niet te accepteren.

Die enkele uitstekende steen idem, dat is overigens ook eenvoudig te herstellen.

Dat wanden niet 100% vlak zijn, tja. Op basis van de foto vind ik het lastig te beoordelen maar de afwijking lijkt mij te gering om tot sloop over te gaan eerlijk gezegd.

De afwijking bij de kolom is ook een leuke. Want wat staat er scheef? Wellicht staan ze allebei net een tikje uit het lood maar werkt het tegen elkaar in. Houd er eens een waterpas tegenaan, waarschijnlijk zijn op basis daarvan beiden zo goed als te lood. Maar een paar millimeter afwijking op een waterpaslengte zie je niet, over zo'n hoogte telt dat dan aardig door. Helemaal als de één naar links afwijkt en de ander naar rechts. Een oplettende timmerman had er even naar gekeken en het metselprofiel bewust met de kolom meegezet. Dan was het formeel ook niet recht geweest waarschijnlijk maar dan was het jou niet opgevallen ;)

Vlekken/gesmeer op de steen moet men maar oplossen, alles is schoon te maken. Slim? Nee, maar daar mag de aannemer zich druk om maken...

Alles bij elkaar kun je er zeker werk van maken want dit is niet hoe het hoort/kan. Anderzijds denk ik niet dat je het voor elkaar krijgt om de hele gevel maar even te laten slopen, ik heb gevallen gezien waar het beroerder was en men na juridisch getouwtrek alsnog de muur mocht laten staan. Zoals ik het zie (is persoonlijk) laat die binnenhoek herstellen, 'incidentjes' als uitstekende stenen ook, de afwijking bij die stalen kolom kun je met een aftimmering wegpoetsen/verdoezelen.

Oh en ten slotte nog even een tip/openbaring. Op papier tekenen we alles haaks en te lood. In de praktijk is bijna niks 100% haaks, te lood of vlak. Zeker niet in de projectbouw.
Re: stootvoegen niet recht boven elkaar
Naam:
tim (datum: 23-09-2019 19:22)

Hoe is het toezicht vanuit de opdrachtgever georganiseerd op deze bouw?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl