Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam: Linda, van B&B (datum: 20-09-2019 14:44)

Voor een uitbreiding van een vrieshuis (industrieel) zou ik graag willen weten wat de minimale afstand tot bestaande bewoning zou moeten zijn, welke veiligheidsvoorschriften gehanteerd moeten worden (CO2 uitstoot, ammoniakhoudende vriesinstallatie) en wat de maximale geluiduitstoot aan de gevel van het vrieshuis mag zijn. Overige informatie - of een locatie waar ik dergelijke info kan vinden - hierover is trouwens ook welkom.
Reageer
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Joost (datum: 20-09-2019 15:09)

moeten we ook maar meteen de tekeningen en rapporten opstellen zodat je de vergunning kan aanvragen?
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
pino (datum: 20-09-2019 16:01)

@Joost ik zou wel eerst even een offerte sturen :)

Dergelijke zaken zijn project specifiek.
als u problemen heeft met een verbouwing op een na bij gelegen kavel kunt u beter eens met een deskundige advocaat gaan praten
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Linda , van B&B (datum: 23-09-2019 08:34)

Ik ben niet de aanvrager! ik ben de aanwonende die bij een aanvraag bezwaar wil maken maar weet niet waar ik de info moet zoeken
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Linda , van B&B (datum: 23-09-2019 08:35)

maar er is me inderdaad een gesprek met een advocaat bestuursrecht aangeraden

Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Leon (datum: 23-09-2019 15:20)

Het is nogal complex om dit via een forum even samen te vatten, je komt meerdere zaken tegen namelijk. O.a. het bestemmingsplan ten aanzien van waar er gebouwd mag worden, maar ook het Bouwbesluit en mogelijk het burenrecht zullen aan bod komen. Je zou om te beginnen eens bij de gemeente te rade kunnen gaan, maar ik weet niet in hoeverre zij hier in willen adviseren. Dit kost natuurlijk uren die in principe niet betaald worden, de ene gemeente is daar flexibeler in dan de andere. Los daarvan is het sowieso raadzaam om een deskundige in de arm te nemen indien je er echt werk van wil maken (het is me niet helemaal duidelijk of dit een algemene vraag 'ter info' is of dat je ook bezwaar wil aantekenen bijvoorbeeld).
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Linda , van B&B (datum: 24-09-2019 14:49)

@Leon: bedankt voor je reactie. Ik ben inmiddels in gesprek met de gemeente, bedankt voor de tip. Er ligt geen concrete aanvraag, dus ik wilde alvast wat voorwerk doen om te kijken wat ons te verwachten staat, maar in de wirwar van regelgeving (en het feit dat ik daar niet in thuis ben) had ik de hoop om hier wellicht op een site gewezen te worden waar ik betreffende informatie zou kunnen vinden (voordat ik uren aan het googelen ben en nog niets concreets vind). Het is me inmiddels pijnlijk duidelijk dat ik daarvoor expertise moet inhuren die erg prijzig is, en niet eens weet f er wel een plan gaat komen (omdat er wellicht sowieso niet aan voorwaarden kan worden voldaan, zoals afstand t.o.v. bestaande bebouwing.....). Ik ga me even beraden of ik deze kosten uit voorzorg wil maken, of pas wil maken als er daadwerkelijk een plan wordt ingediend. In ieder geval bedankt voor de info.

Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Jack , van SenS (datum: 25-09-2019 07:43)

Algemene informatie en randvoorwaarden mbt bestemmingsplan kun je wellicht vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl

Overige materie is inderdaad een stuk complexer; ook voor 'gewone' bouwkundigen. Hou goed in de gaten wanneer een bedrijf een aanvraag doet (publicatie lokaal weekblad?) en ga er dan inhoudelijk op in, al dan niet met hulp van een adviesbureau en/of jurist.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Leon (datum: 25-09-2019 09:35)

Maar even voor mijn beeld: vanwaar deze vraagstelling dan? Is men voornemens om die uitbreiding te realiseren?
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 25-09-2019 17:19)

Het bestemmingsplan is een goed beginpunt, dan kun je iig al zien wat NU de mogelijkheden zijn, ook voor uitbreidingen.
Je kunt er geen bezwaar tegen maken dat mensen van die mogelijkheden gebruik maken, dan kun je ten hoogste nog kijken of er goed wordt getoetst aan inhoudelijke regels.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 25-09-2019 17:24)

... en mocht je met een B&B toevallig midden op een industrieterrein zitten in laten we zeggen Asten, dan moet je niet verbaasd zijn wanneer de industrie om je heen net wat meer uitbreidingsmogelijkheden heeft dan in een buitengebied of woonwijk...
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Linda , van B&B (datum: 26-09-2019 10:15)

@Leon: Hartelijk dank voor je info.
@J. Bolte: ik ben niet verbaasd, enkel een leek die op zoek is naar info. Er ligt bij mijn weten nog geen concrete aanvraag, maar er zijn wel geruchten in de wandelgangen en wil graag voorbereid zijn.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-09-2019 11:05)

@Bolte; of "verbaasd zijn" is gerechtvaardigd hangt m.i. ook samen met het feit hoelang je ergens zit. Zat de B&B er al, bijv. aan de rand van het dorp, en is het industriegebied of de desbetreffende onderneming inmiddels zodanig uitgebreid dat het aan je kavel grenst; f ben je in een bestaand industriegebied in een bestaand gebouw later een B&B begonnen?

Op zich niet onverstandig om je te verdiepen in de materie en mogelijke ontwikkelingen op de voet te volgen. Voor een leek vaak (te) lastig, dus schakel deskundige hulp in als plannen concreet (dreigen) te worden. Realiseer je dat bedrijven zich over het algemeen ook goed voorbereiden en laten informeren over wat er binnen de wet mogelijk is als ze willen uitbreiden.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Leon (datum: 26-09-2019 12:19)

Aanvullend op Jack:
Grootste fout die veel mensen maken, is dat ze zich pas zorgen gaan maken op het moment dat een bedrijf/persoon een aanvraag doet om het e.e.a. te plaatsen/bouwen. Vanuit de leek gedacht logisch (want dan wordt het concreet), vanuit het proces en de regelgeving gezien ben je dan echter al te laat. Bouwmogelijkheden leggen we immers vast in het bestemmingsplan, dt is hetgeen je in de gaten moet houden. Dat is namelijk ook de fase waarin je (in zekere zin) werk kan maken van afstand tot de erfgrens bijvoorbeeld (en daarmee indirect uitzicht/schaduw/hinder etc). De 'dappere strijders' die vol overtuiging bezwaar gaan maken tegen een bouwvergunning vissen dan vaak ook achter het net. De gemeente toetst dan immers alleen of men bouwt conform het vigerende bestemmingsplan, niet aan de inhoud van dat bestemmingsplan. Dat is een ander (ingrijpender) traject.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Leon (datum: 26-09-2019 12:22)

Extra aanvulling: daarom moet je bij aankoop van een gebouw of perceel ook niet uitsluitend kijken naar wat er nu staat. Die mooie groene omgeving die het zo lekker doet op Funda kan op papier allang zijn omgetoverd tot een (toekomstige) woonwijk of industriegebied. En in Nederland kan je er dan rustig van uit gaan dat die mogelijkheden binnen afzienbare tijd benut gaan worden.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-09-2019 13:05)

@ Leon & Jack

klopt, en de gemeente legt dat soort ontwikkelingen vast in bestemmingsplannen. Dus dat is een goed beginpunt, zoals al eerder aangegeven.

De gemeente heeft ook vast wel een site met 'bekendmakingen', en nieuwe ontwikkelingen zul je daar als eerste terugvinden.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Linda , van B&B (datum: 27-09-2019 16:08)

Dank voor jullie reacties, mijn moeder woont al > 50 jaar op deze locatie, industrieterrein is 30 jaar geleden ontwikkeld. De geruchten in de wandelgang zijn precies dt waarom ik het onderwerp gepost heb - een concreet voorstel is mij niet bekend - en ben in ieder geval een stuk wijzer geworden omtrent de complexe materie en hou het nauwlettend in de gaten.
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Leon (datum: 27-09-2019 16:26)

Als je een adres hebt dan kunnen we op afstand eventueel met je mee kijken qua bestemmingsplan. Wellicht dat dat in n klap een einde maakt aan je zorgen. En verder zou ik je aan willen raden om het gemeenteblaadje met de bekendmakingen gewoon wekelijks in de gaten te houden (dat raad ik overigens iedereen aan, staat een hoop nuttige info in).
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Linda , van B&B (datum: 28-09-2019 11:31)

@Leon: is me inmiddels duidelijk gemaakt dat de bouw enkel op de bouwhoogte van het bestemmingsplan gaat afwijken, de gemeente (Asten) is voornemens hieraan mee te gaan werken volgens de ambtenaar. Ik maak me echter meer zorgen over onze veiligheid als is de artikelen zie wat er ontruimd moet worden wanneer er ergens een ammoniaklek geconstateerd wordt..... dan staat onze achtergevel op 30 meter van de gevel van het vrieshuis.... Ik betwijfel dan ook of de (vrijwillige) brandweer op de hoogte is van de consequenties en of ze derhalve een juiste beoordeling kunnen geven.....
Re: Nieuwbouw industrie op erfgrens
Naam:
Leon (datum: 28-09-2019 18:32)

Als dat bedrijf de vergunningen op orde heeft dan weet de gemeente en daarmee de brandweer welke stoffen aanwezig zijn. En de brandweer weet daar vervolgens wel raad mee, ongeacht of het vrijwilligers zijn of beroeps.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl