Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: dakvoet bij een mansardekap
Naam: frank, van studioNEP (datum: 09-09-2019 09:24)

Ik heb momenteel een discussie met een gemeente over wat gerekend dient te worden als dakvoet ivm het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel die dan wel weer onderdeel is van een vergunningsaanvraag.

Ik heb een ontwerp gemaakt waarbij de gevels van de eerste verdieping zijn bekleed met pannen die doorlopen in het schuine dak. Op dit schuine deel staat een dakkapel. Dit lijkt op een mansardekap. De goot zit boven de knik. Volgens de behandelend ambtenaar moet ik de onderkant pannen rekenen als dakvoet maar ik ben dit niet met haar eens. constructief is het onderste deel gewoon een gevel namelijk.

ben benieuwd wat jullie hiervan vinden

Bijlage: view 2 aanbouw hout.jpg Reageer
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
Leon (datum: 09-09-2019 10:30)

Ik denk dat de ambtenaar haar onderbuikgevoel even thuis moet laten voortaan. Ja, het oogt als een dak (dat is ook de grap van je ontwerp). Als ik de vergunningcheck even raadpleeg dan zie ik deze toelichting:
"De dakvoet is het laagste punt van een schuin dak. Meet de afstand (h) in een rechte lijn vanaf de onderste rand van de dakkapel tot de dakvoet. Meet deze afstand verticaal en niet langs het schuine dak"
Daar hoort dan deze afbeelding bij: https://www.omgevingsloket.nl/Zakelijk/resource/Bouwen-check/Afbeeldingen/007a.jpg
Het onderste segment van je mansardekap loopt gewoon recht (dus 90 graden t.o.v. de vloer), ik zie niet in waarom het dan een dak zou zijn.
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
frank , van studioNEP (datum: 09-09-2019 10:46)

Ze gooit me deze voor de voeten:

In veelgestelde vragen van de helpdesk Bouwregelgeving van de rijksoverheid is in vraag 72 het volgende opgenomen. https://www.helpdeskbouwregels.nl
Is het plaatsen van een dakkapel op het bovenste deel van een mansarde kap, dus boven de knik, omgevingsvergunningvrij? Ofwel wordt de knik in het dak ook gezien als dakvoet?
Één van de voorwaarden voor het zonder omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen plaatsen van een dakkapel is dat de afstand van de onderkant van de dakkapel 0,5 tot 1 meter boven de dakvoet ligt. De dakvoet is daarbij het laagste punt van de dakconstructie (zie ook vraag 68). De knik in een mansardekap is geen dakvoet, daar de kapconstructie doorloopt onder deze knik. Of een dakkapel vergunningvrij geplaatst kan worden is dus afhankelijk van de afstand tot de dakvoet en niet van de afstand tot de knik in de kap. In bijna alle gevallen zal voor het plaatsen van een dakkapel op het bovenste vlak van een mansardekap dus een omgevingsvergunning nodig zijn.

De laatste zin in het antwoord geeft dus ruimte door het woord "bijan"imo. Maar ik krijg vooralsnog geen gelijk van het ambtelijke apparaat..

Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
Leon (datum: 09-09-2019 10:56)

De ambtenaar moet eens bij het begin beginnen. Maak je hier een mansardekap? Nee. Een mansardekap is een geknikte dakconstructie die onderaan stijl is en ongeveer halverwege wegknikt. In dit geval maak je een zadeldak en bekleed je een deel van de gevel met pannen.
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
frank , van studioNEP (datum: 09-09-2019 12:46)

tsja en hoe ga je dan te werk als zij het wel een mansardekap vind..
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
Jack , van SenS (datum: 09-09-2019 12:51)

Vraag haar (bijv. in een doorsnede zonder tekst) te benoemen wat goot, gevel, dak e.d. is.
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
John (datum: 09-09-2019 14:59)

en laat haar dan op de doorsnede eens een raam op de 1e verdieping intekenen, een velux dakraam en een dakkapel
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
pino (datum: 09-09-2019 16:54)

Staan die pannen 100% verticaal?

je komt niet op een andere manier in de problemen als je gelijk krijgt op dit punt
bijvoorbeeld met de maximaal toegestane goot hoogte?

Heb je al een gevraagd of de vergunning wordt verleend als je hem gewoon aanvraagt
(soms is gelijk krijgen gewoon de moeite niet waard)

Laatste vraag als jij van mening bent dat hij vergunningsvrij is waarom haal hem dan niet gewoon van tekening?


Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
Jack , van SenS (datum: 10-09-2019 07:35)

... of juist andersom; als gemeente van mening is dat het niet vergunningsvrij is (bijv. vanwege afstand ok dakkapel tot de dakvoet), waarom zou je de dakkapel dan niet gewoon in de vergunningsaanvraag meenemen?

Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
Leon (datum: 10-09-2019 08:37)

Ik was even in de veronderstelling dat alleen de dakkapel nieuw wordt gemaakt, maar ik begrijp nu dat de werkzaamheden veel omvangrijker zijn. In dat geval snap ik deze zoektocht/discussie ook niet zo eerlijk gezegd. In de lege's zie je dat toch nauwelijks terug? Komt nog eens al het extra werk bij om de tekeningensets goed te organiseren. Immers vergunningsvrij mag normaliter niet op de aanvraagtekening staan, maar de opdrachtgever en aannemer willen dat ding natuurlijk wel in beeld hebben. Plus de tijd en strijd die het kost om dat ding er 'gratis' op te krijgen, ik had het in dit geval laten varen (of er moet al een heel specifieke reden zijn die hier nog niet genoemd is).
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
frank , van studioNEP (datum: 10-09-2019 10:24)

Wat is dan de goothoogte als hij niet vergunnigsvrij is, dakkapel of goot. Ik ga uit van dakkapel dus dan kom ik niet weg met 6 meter goothoogte. Vandaar de keuze voor vergunningsvrij.
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
pino (datum: 10-09-2019 10:54)

definities van de goothoogte voor een bouwaanvraag vind je in het bestemmingsplan

Net als de maximale toegestane hoogte op dat kavel

Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 10-09-2019 11:24)

Welke minimale en maximale maten geeft het bestemmingsplan op voor goothoogte / bouwhoogte / en wellicht dakhellingen !!?
Dit is geen mansarde dak, maar lijkt een bekleding van de gevel.
En waar zit de goot precies (bouwkundig detail aanwezig).
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
frank , van studioNEP (datum: 12-09-2019 18:17)

De goothoogte is waar de knik zit, daar zit dan ook de goot. Onder de onderste vertikale pan zit alleen een lekdorpeltje. Goothoogte is 6 meter en dat voldoet. Ik heb inmiddels de tekening ingediend zonder de tekst "vergunningsvrij". Als dit afgekeurd word zien we verder..
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
frank , van studioNEP (datum: 12-09-2019 18:19)

@Pino, dat begrijp ik. Daar heb ik me ook aan gehouden. Formeel lijkt mij dat een vergunningsplichtige dakkapel op dit ontwerp een te hoge goothoogte heeft daar deze hoger is dan de 6 meter goothoogte. Maar wellicht vergis ik mij daarin..
Re: dakvoet bij een mansardekap
Naam:
pino (datum: 13-09-2019 08:51)

Daar vergis je je in.
voor een vergunningsvrije dakkapel doet het bestemmingsplan er niet op die manier toe.

Of de bovenkant van de dakkapel ook als goothoogte wordt gezien bij een aanvraag moet je uit de definitie van het bestemmingsplan kunnen halen.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl