Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Aanbouw
Naam: LVS (datum: 08-08-2019 13:48)

Hoi,

Wij gaan binnenkort de woonkamer uitbouwen. Nu hebben wij de buren gevraagd en zij willen niet dat we op de erfgrens bouwen omdat zij net het huis hebben verkocht. Prima, dan bouwen wij op eigen grond. Toevallig weten wij dat de nieuwe bewoners ook willen uitbouwen.

Nu heb ik daar een vraag over. Wij gaan dan tegen de erfgrens op eigen grond uitbouwen, omdat we niet op de erfgrens mogen bouwen, wij willen dan ook niet dat er tegen ons wordt gebouwd.

Hoe worden deze twee aanbouwen dan op eigen grond geplaatst? Dan lijkt mij dat de erfgrens open blijft, dit zal dan dicht gemaakt moeten worden?
Krijgen zij dan ook een knik in de muur? Moeten zij dan ook een eigen buiten muur op eigen grond neerzetten?

Mocht dit zo zijn, Eigenlijk wel zonde dat de buren dan niet mee werken, misschien dat we dan nogmaals met z'n alle om de tafel kunnen gaan zitten.


Reageer
Re: Aanbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-08-2019 13:53)

Als je nu al weet dat de nieuwe buren ook een aanbouw willen, dan lijkt het me verstandiger dat je 'gewoon' nog even wacht met bouwen.

Het scheelt je sowieso ruimte, maar daarnaast wordt de detaillering 'n stuk eenvoudiger als het één gezamenlijk scheidingsmuur kan worden.
Re: Aanbouw
Naam:
LVS (datum: 08-08-2019 13:57)

De nieuwe bewoners krijgen over een half jaar pas de sleutels en wij de verbouwing al hebben vaststaan voor komende maand. Dat gaat 'gewoon' niet zomaar. Vandaar deze vragen.
Re: Aanbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-08-2019 14:09)

Dan kun je er voor kiezen om bijv. 1 cm van de erfgrens vandaan te blijven. Als je met de nieuwe buren afspreekt dat zij later ook 1 cm van de erfgrens vandaan blijven, dan heb je 'n 'spouw' van 2 cm. Die kun je op de kop en bovendaks nog wel netjes dichten en afwerken.

Je kunt ook met de nieuwe buren een overleg plannen om af te stemmen wat hun bouwplannen zijn. Als dat toch redelijk overeenkomt, dan zou je er bij het bouwen al rekening mee kunnen houden. Bijvoorbeeld met de fundering, alsook met de afwerking van de buitenmuur. Je kunt dan nu alleen de binnenmuur metselen en voorzien van een tijdelijke afwerking aan de kant van de buren. Als de buren gaan bouwen metselen zij hun binnenmuur en kan die tijdelijke afwerking vervallen. Je hebt dan ahw een 'ankerloze' woningscheidende muur gemaakt.

Als jullie het daar over eens kunnen worden, dan nog de huidige buren tijdig informeren zou ik zeggen. Je gaat immers al beginnen als zij nog de bewoners zijn.
Re: Aanbouw
Naam:
LVS (datum: 08-08-2019 14:24)

Bedankt voor je reactie.

De laatste opties betekend dat dan dat beide op eigen grond blijven maar er wel rekening met elkaar wordt gehouden? Want van de huidige bewoners mogen we niet op de erfgrens.

Krijgen beide partijen met deze optie een knik in de muur binnen? Als we op eigen grond blijven krijgen we dat sowieso toch? Mooiste is van niet maar anders is het niet anders.




Re: Aanbouw
Naam:
Leon (datum: 08-08-2019 15:49)

Als je beiden een spouwmuur op eigen grond gaat zetten dat houd je de binnenmuur niet vlak. Daarnaast kost het je allebei een paar pallets materiaal en verwerkingsuren waar je dus hooguit een half jaar iets aan hebt. Wees wijs en combineer het met elkaar. Oftewel, wacht er even mee. Kon voor de prijs ook wel eens gunstiger zijn trouwens...
Re: Aanbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-08-2019 17:47)

Als je de woningscheidende wand tpv de aanbouwen wilt uitvoeren als ankerloze spouwmuur (zoals bedoeld in m'n vorige reactie), dan moet je uitgaan van een totale wanddikte van 300mm (120-60-120mm; ofwel 2x 120mm kalkz.steen waartussen 60mm spouw).

Of je wel of geen 'knik' krijgt hangt af van de dikte van de woningscheidende muur tussen de bestaande woningen. Is die bijv. 220mm, dan komt er met voornoemd voorstel aan beide zijden een knikje van 40mm. Ter vergelijking; als je de zijgevel van de aanbouw in zo'n geval uitvoert als volwaardige spouwmuur, dan moet je rekenen op 'n knik van ca.250mm. Is die woningscheidende wand 300mm, dan moet je nog steeds rekening houden met een knik van ca.200mm.

Het kost je ruimte en het is niet fraai. Dus aangezien de nieuwe bewoners wél een aanbouw willen is het zeker de moeite om te wachten, of nu in gesprek te gaan en de alternatieven te bespreken.

Re: Aanbouw
Naam:
Leon (datum: 08-08-2019 19:39)

Volgens mij is het niet zo ingewikkeld Jack. Je kijkt gewoon hoe de bouwmuur nu is opgebouwd en houdt dan dezelfde uitgangspunten aan. Betere geluidsisolatie heeft geen zin, slechtere geluidsisolatie is zonde. En dan heb je dus een vlakke muur :)
Re: Aanbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 09-08-2019 10:28)

@Leon; klopt daar heb jij 'n punt. Ik ben nog altijd geneigd om hetgeen je aanbouwt aan de nieuwbouw ipv verbouw-eis te laten voldoen.
Re: Aanbouw
Naam:
Jeroen (datum: 09-08-2019 11:02)

Geluidsisolatie wordt net alleen bepaald door de wamde, maar ook door de detailleringen van de aansluitingen. Ook plaatsing van schakelaars en stopcontacten kan vermindering van geluidsisolatie opleveren als ze tegenover elkaar zijn geplaatst.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl