Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam: Mir (datum: 06-08-2019 15:12)

In hoeverre is de bouwvereniging (geldelijk) verantwoordelijk voor deugdelijk hang- en sluitwerk van de kelderdeuren inzake inbraakwerendheid van bestaande bouw?
Reageer
Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-08-2019 18:37)

Het Bouwbesluit stelt geen eis aan de inbraakwerendheid bij bestaande bouw.

Zie huurcontract?
Verder denk ik dat een verzekeringsmaatschappij er ook iets van zal vinden.

Als het naar uw mening niet in orde is, stuur dan 'n brief en/of e-mail naar de verhuurder om ze te informeren. Vraag of ze het binnen een bepaalde termijn willen oplossen. Misschien kun je opmerken dat je ze aansprakelijk stelt in geval van diefstal (mede namens de andere huurders?) ten gevolge van ondeugdelijk hang-/sluitwerk.
Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Mir (datum: 06-08-2019 21:37)

Een paar weken geleden is er in mijn kelder en in diverse andere kelders ingebroken. Ik woon in een woningcomplex van flatten en de kelders liggen onder de flats. De flatten zijn al meer dan 50 jaar oud en er is al diverse keren ingebroken in de kelders. De deuren zijn oud en beschadigd en elke kelderdeur is op een andere manier en met een diversiteit aan verschillende sloten beveiligd.

De woningsvereniging beroep zich erop dat ze de kelders naar de huidige wettelijk vereiste voorwaarden inzake inbraakwerendheid d.m.v. sloten beveiligen, maar mijns inziens is dit niet zo. Als de huurders meer beveiliging wensen, dan kunnen ze dit op eigen kosten laten plaatsen of zelf plaatsen. De woningvereniging doet dit niet.

We wonen hier in een niet zo veilige buurt en er inbraken komen vaker voor. Als er voor bestaande bouw geen voorwaarden gelden inzake inbraakweerbaarheid waar ze zich aan moeten houden, hoe kunnen ze zich daar dan op beroepen?
Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Leon (datum: 06-08-2019 22:46)

Draai de vraag eens om, waar beroep jij je op? Daarbij: geen enkele deur is inbraakveilig, als men binnen wil komen dan zal dat altijd lukken. Het is hooguit de vraag hoeveel moeite en tijd het kost...
Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Mir (datum: 07-08-2019 20:39)

Het is een kwestie van waar de rechten van een ieder ligt in deze. Het is niet de vraag waar ik me op beroep. Als ik dit concreet zou weten, zou een vraag hierover niet nodig zijn.

Als de kelders niet naar de wettelijke normen beveiligd worden door de woningvereniging, dan is er ook niet aan de minimale wettelijke eisen van inbraakwerendheid door de verhuurder voldaan. Verzekeringsmaatschappijen eisen deze minimale bescherming, ook omdat ze anders geen schade vergoeden. Als echter voor bestaande bouw geen wettelijke inbraakwerendheid verpichtingen gelden, dan kan de woningvereniging daar ook geen beroep op doen, als ze deze niet uitvoeren of uitgevoerd hebben, maar dan is de huurder de pineut, hoe dan ook. Door de diefstal of door het niet te hoeven voldoen aan wettelijke eisen en dat is van de gekke.
Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
pino (datum: 08-08-2019 12:18)

zo werkt dat niet als er geen eisen zijn voldoet een slot van gelijkwaardig niveau waarmee ze ooit tijdens de bouw zijn uitgevoerd.

Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Leon (datum: 08-08-2019 12:46)

Nou anders gezegd, je stelt dat het niet voldoende veilig is. Dat baseer je ergens op toch? En wellicht is de inbraakgolf wel reden genoeg, gevoelsmatig kan de verhuurder dan niet doen of er niks aan de hand is. Maar nogmaals: geen enkele deur is inbraakveilig. Een kluisdeur krijg je ook open als het moet. Simpele stelregel is dat het voor een gelegenheidsdief niet makkelijk moet zijn om binnen te komen, maar als je ergens stiekem in een kelder je werk kan doen ‘s nachts dan houd je het nog niet tegen. Een andere stelregel is overigens dat je moet zorgen dat je het beter voor elkaar hebt dan de buren. Het houdt de inbreker nog steeds niet tegen maar dan heb jij er in ieder geval geen last van...
Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-08-2019 13:58)

Hoe is de toegang tot de kelders geregeld? Is iedere kelder van 'n woning apart toegankelijk of zit er eerst een gemeenschappelijke ruimte / gang voor?


Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Mir (datum: 08-08-2019 14:27)

De kelderverdieping van het gebouw waar mijn woning deel van uit maakt, heeft 4 toegangsdeuren: 2 vanaf de straatzijde en 2 vanuit de trappenhuizen. Alle 4 deze deuren zijn voorzien van een zware kwaliteit insteeksloten, idem sluitwerk en secu-strippen. De in de kelder gesitueerde bergingen zijn voorzien van standaard hang- en sluitwerk.

De huurders hebben allemaal verschillende manieren waarop ze de bergingsdeuren van hun kelders beveiligen. Het is zelfs zo dat sommigen gaten in de muren en in de betreffende deuren hebben gemaakt en er een dikke ketting met dito slot door hebben geleid ter beveiliging, soms zijn er deuren achter de deuren geplaatst en vastgemaakt, zodat de deuren minder snel kapot gaan onder pressie. De deuren op zich zijn oud en al diverse keren geattaqueerd. Tegenover de kelders zijn de kasten met de elektrometers van de bewoners.

Beschermd met een dun, uit latten bestaande, deurtje. De meters zijn al diverse keren gestolen in het verloop van een paar jaar. Dit tot grote ergernis en ongemak van de energiemaatschappijen en de huurders zelf.

In de keldergang is de verlichting niet echt naar behoren. Er hangen ook geen bewakingscamera's. Van de bouwvereniging kreeg ik te horen dat de buitendeuren die toegang geven tot de kelders geen braaksporen droegen na de inbraken van de afgelopen jaren. Maar dat kan verklaard worden door verschillende redenen: inbraken gebeuren door bijvoorbeeld bewoners zelf, of door personen die gebruik maken van bijgemaakte sleutels van bewoners die niet teruggegeven zijn na verhuizing.

De verzekeringen stellen hun eisen aan verzekerden wat betreft het zelf beveiligen van inboedels. Verhuurders zijn verplicht om opstalverzekeringen op de kelders af te sluiten. De inboedelverzekering is voor de huurder zijn/haar verantwoordelijkheid. Maar als de verhuurders niets doet aan degelijke wettelijke bescherming van het hang- en sluitwerk van deze deuren, dan haken de verzekeringen op een gegeven moment af en betalen ze niets meer uit.






Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
pino (datum: 09-08-2019 10:12)

zoals jij het beschrijft helpen een paar nieuwe sloten op de boxen niet.

Er zijn waarschijnlijk moedersleutels in omloop van de toegangs deuren (die passen meestal op het hele blok)

laat de deur gewoon open en zet er geen waardevolle spullen in.
Voor je fiets een oog in de muur of vloer lijmen en een goed fietsslot





Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 09-08-2019 10:23)

Is inderdaad niet best ... maar ik denk dat alleen het vervangen van sloten niet volstaat. Hier moet structureel meer gedaan worden. Ga niet in je eentje, maar gezamenlijk met de andere bewoners/huurders, energiebedrijf, verzekering en misschien ook wijkagent, lokale politieke partij, etc. het probleem kenbaar te maken bij de verhuurder.

Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Mir (datum: 10-08-2019 09:33)

Bedankt voor jullie tips en reacties. Ik ga met de gemeente en de woningcorporatie in conclaaf over hun verantwoording ten opzichte van de veiligheid van de bewoners in de wijken. Ze kunnen zich er niet blind voor stellen en moeten hun (wettelijke) verantwoording hierin nemen.
Re: Inbraakwerendheid kelders van flatten in bestaande bouw
Naam:
Leon (datum: 10-08-2019 21:11)

Dat lijkt mij ook, maar in dit geval kun je het dus niet gooien op normen alleen. Ik denk dat de combinatie met gemeente en wijkagent een goede stap is, dit soort zaken krijg je het beste voor elkaar als je er een soort gezamenlijk project van maakt. Woningcorporaties zijn daar doorgaans ook wel voor te porren, stukje maatschappelijk ondernemen. Zet een paar hoge heren met hun kop in de krant en het feest is compleet ;)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl