Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: loopafstand vluchtroute
Naam: Jack, van SenS (datum: 20-06-2019 12:14)

Een vraag mbt BB artikel 2.106 lid 3c.

Zie bijlage. Hoe moet/mag de loopafstand in de besloten ruimte worden gemeten.

loopafstand route 1 = 24,5m
loopafstand route 2 = 14,5m

Tussen de beide nooduitgangen is de loopafstand meer dan 30m, maar de 'normale' entree fungeert ook als uitgang in geval van vluchten. Is de loopafstand tussen uitgangen in dit geval te beschouwen als minder dan 30m (en is de extra tussenpui niet nodig), of moet je de werkelijk aanwezige maximale afstand tussen uitgangen meten (in dit geval meer dan 30m) en is de extra tussenpui wel nodig?

Bijlage: loopafstand vluchtroute.jpg Reageer
Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
Leon (datum: 20-06-2019 13:53)

Die binnendeur hoeft er met het oog op vluchten niet te zitten, het gaat er om dat je niet meer dan 30 meter door de rook hoeft te lopen.
Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-06-2019 15:13)

projecteer je vluchtroute vanuit de minst gunstige hoek van de minst gunstig gelegen woning. En kijk dan nog eens goed naar welke afstand het artikel je vraagt te berekenen.
Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-06-2019 16:22)

Mij is ooit geleerd dat het bij dit artikel niet gaat om de loopafstand vanaf de toegang/uitgang van de woning (subBC), maar om de maximale loopafstand in de gang waar die woningen op uitkomen.

Zonder extra tussenpui heeft de gang een lengte van meer dan 30m. Is die afstand in deze situatie maatgevend, of het feit dat er 'halverwege' ook een uitgang zit.


Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
Roy (datum: 21-06-2019 22:58)

Is niet nodig, alle vluchtroute zijn te bereiken < 30 m1.
Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-06-2019 12:52)

@Jack,

Wast dat voor 2012? de systematiek rondom vluchten is aardig op zijn kop gegaan in het laatste bouwbesluit.
Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
Jack , van SenS (datum: 24-06-2019 13:58)

Vr 2012 werd in het Bouwbesluit (art.2.172) vrij expliciet gezegd dat de lengte van die gang (wel of geen extra uitgangen) maximaal 30m mocht zijn; ofwel die extra tussendeur is vereist.

Nadien is me op bijeenkomsten en/of cursussen mbt Bouwbesluit 2012 verteld dat deze;fde eis nu wordt verwoord in art.2.106 lid 3c.

Aangezien het nu anders wordt omschreven vroeg ik me toch af of nog hetzelfde wordt bedoeld, of dat het blijkbaar enigszins is versoepeld. Ofwel, dat de extra tussenpui niet vereist is.
Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 25-06-2019 17:56)

@Jack,

deels waar, die 30 meter zie je wel in art. 2.106 lid 3 terugkomen, maar dat is 'gemeten over ELKE vluchtroute' vanaf de uitgang van het subbrandcompartimtent waarin je eerste vluchtroute begint. dus vanaf de toegang van je woning. In het ergste geval kun je dan dus een gang van 60 meter lang krijgen met je woningdeur exact in het midden.

Dat was vroeger trouwens ook al zo. Maar mensen interpreteerden dat anders, en riepen dat je geen gangen van langer dan 30 meter mag maken.

Bouwbesluit 2012 heeft de boel omgedraaid, en stelt dat de situatie met 1 extra beschermde vluchtroute het uitgangspunt is. Op het moment dat je 2 onafhankelijke vluchtroutes gaat maken, verlaagt in ieder geval de status van je vluchtroute wanneer die twee door verschillende ruimtes gaan voeren, en misschien zelfs wel in de gang waarin je ze opsplitst zelf. wanneer je aan de criteria uit lid 3 voldoet.

die 30 meter komt ook in 2.102 terug, maar dat gaat over het gebruiksgebied van de woning zelf. Dus niet de gang.

Als je zou willen, zou je dus een woning met een heel lange gang kunnen maken waarin je twee richtingen op kunt vluchten.Zolang de status dan maar extra beschermd is.

Re: loopafstand vluchtroute
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-06-2019 10:32)

Volgens mij had het er ook mee te maken dat je nooit meer dan 30m door een gang ('rookvrije vluchtroute') mocht afleggen. Dus, wanneer meerdere gangen aan elkaar zouden grenzen dan mag de gang zelf dus al niet langer dan 30m zijn, omdat die 30m dan niet bij de toegang van je subBC maar bij de toegang van die gang begint te tellen.

Maar, lang verhaal kort ... terug naar de vraag: extra tussenpui in de gang is in deze situatie dus niet nodig. Dank voor jullie reacties.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl