Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandslanghaspel bereik
Naam: Ron van de Berg, van jansen groep (datum: 18-06-2019 16:45)

Ik heb een grote bijeenkomstfunctie (restaurant-achtig), feitelijk geheel verblijfsgebied (dus gecorrigeerd rekenen). Nu vraag ik me af: in het bouwbesluit staat:

De gecorrigeerde loopafstand tussen een brandslanghaspel als bedoeld in het eerste en tweede lid en elk punt van de vloer van een gebruiksfunctie is niet groter dan de lengte van de brandslang, vermeerderd met 5 m

Ik ben hierop aan het puzzelen. Ik wil graag bepalen hoeveel haspels ik nodig heb, ik wli daarvoor graag en cirkel tekenen in mijn plattegrond, net als voor de vluchtwegenbepaling. Maar welke straal moet die cirkel hebben? Is dat dan 25 meter? Want 20 meter (max 30 meter slang / 1,5 correctie) + 5 meter = 25 meter?
Reageer
Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
Jack , van SenS (datum: 18-06-2019 17:07)

Die gecorrigeerd loopafstand wil zeggen dat de afstand die door een gebruiksgebied voert met 1,5 moet worden vermenigvuldigd (alleen constructie onderdelen die geen onderdeel zijn van de bouwconstructie blijven daarbij buiten beschouwing). Dat geldt dus niet voor bijvoorbeeld een verkeersruimte. Strikt genomen moet je daar onderscheid in maken, maar als je gemakshalve ook die afstand door de verkeersruimte met 1,5 vermenigvuldigt, dan zit je zeker goed.

Die 5m aan het eind is de worplengte; ofwel de slang mag 5m korter zijn dan tot het uiterste punt waar je moet kunnen blussen.

Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
Leon (datum: 18-06-2019 18:09)

Houd er wel even rekening mee dat een brandslang van 30 meter voor de gemiddelde mens niet te gebruiken is, die is te zwaar. Idealiter beperk je de lengte tot 25 m max.
Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
Ron van de Berg , van jansen groep (datum: 19-06-2019 10:01)

Dank heren. Dus conclusie: stel ik ga van slanglengte 30 m uit en dan 5 m worplengte, dan is dat bij elkaar 35 m; dat deel ik door 1,5 en dan kom ik dus op een 'bereik' van 23,33 meter? Uitgaande van gebruiksgebied.
Correct?
Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
Leon (datum: 19-06-2019 10:24)

Bij mijn weten was je eerste berekening juist. Dus slanglengte corrigeren met factor 1,5 en daar vervolgens 5 m worplengte bij optellen.
Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
Jack , van SenS (datum: 19-06-2019 11:21)

... of 5m ervan af. Is maar net hoe je het benadert, maar ik denk dat we hetzelfde bedoelen.


Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
Leon (datum: 19-06-2019 13:57)

Volgens mij ook. Makkelijkste check is altijd om gewoon een cirkel te trekken met een straal zoals eerder aangegeven, het middenpunt leg je dan ter plaatse van de haspel. Als je dan het gehele vloeroppervlak afdekt zit je goed. En mocht dat net niet lekker passen dan mag je ook altijd nog aanvullend met losse blusmiddelen aan de slag. Om die reden schrijf ik zelf altijd combikasten voor met zowel een haspel als een losse blusser. Zit je in de theorie altijd goed en heb je in de praktijk ook nog wat te kiezen als de nood aan de man is.
Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-06-2019 14:08)

Let er op dat je de 'loopafstand' corrigeert, en niet de lengte van de slang, of de worp. die laatste twee zijn een gegeven.

Je slang is x lang, en daar moet je 5 meter bij optellen. Dus zeg even 35 meter.
Vervolgens ga je meten in je tekening (zoals hierboven al aangegeven) en kijk je of dat onder die afstand van 35 mtr. blijft. Als dat zo is, dan mag het.

In art. 1 bouwbsluit kun je lezen dat je bij de bepaling van je gecorrigeerde loopafstand uit moet gaan van je 'casco' oningedeelde situatie. Er is (in tegenstelling tot bij vluchten bijvoorbeeld) géén regel om de loopafstand in een wel-ingedeelde situatie te bepalen. en dat kan rare resultaten geven.

Daarbij wordt er dus geen rekening gehouden met de vorm van je gebouw, of met het feit dat je met de worp van je slang niet de hoek om kunt spuiten. Het kan dus zijn dat je ergens in de praktijk de hoek om moet, en je geen praktische dekking met je haspel hebt, terwijl het aan alle regels voldoet.
Ook is het niet handig om brandslangen door brandscheidingen heen te moeten trekken om te gebruiken. Die blijven liggen na gebruik waardoor de brandscheiding niet meer goed kan functioneren.

Dat laatste stukje denkwerk moet je dan zelf doen. Het is raadzaam om dan niet teveel op het minimale van de regel te blijven hangen.
Re: brandslanghaspel bereik
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 19-06-2019 15:03)

En 'net niet lekker passen' is bij nieuwbouw geen optie. De dekking met haspels moet goed zijn en de kleine blusmiddelen zijn een toevoeging die je doet om bedrijfsrisico's extra af te dekken.

In bestaande situaties ben je niet verplicht haspels (bij) te plaatsen, en daar kun je moet kleine blusmiddelen volstaan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl