Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Daglichttoetreding via daklichtbox
Naam: Meino (datum: 03-06-2019 10:42)

Bij een verbouwproject gebruik ik regelmatig daklichtboxen voor daglicht en ventilatietoetreding zodat er aparte verblijfruimten kunnen worden gerealiseerd onder een plat dak. Dit wordt ook goedgekeurd door de gemeente.

Wat nou als ik ditzelfde doe, maar dan met een schacht zodat ik een verdieping lager een verblijfsruimte kan realiseren? Dit gebeurde in de jaren 30 regelmatig om midden in een woning toch daglicht te krijgen.

Maar voldoet mijn oplossing aan de NEN 2057? Moet ik het plafond dan rekenen als binnenste grensvlak van de scheidingsconstructie of mag ik hiervoor het platte dak aanhouden?

Bijlage: daglicht.JPG Reageer
Re: Daglichttoetreding via daklichtbox
Naam:
Jeroen (datum: 03-06-2019 11:51)

Solatube daglichtbuis.
Steek daarover je licht eens op.
Dan kom je wellicht verder.
Re: Daglichttoetreding via daklichtbox
Naam:
Meino (datum: 03-06-2019 12:19)

Hallo Jeroen,

Het lastige aan een Solatube is dat je wel de gelijkwaardigheid kan aantonen mbt daglicht (type 330 en 750), maar geen ventilatiecomponent hebt. Ventilatie is alleen te integreren bij type 160 en daarbij wordt aangegeven dat het alleen geschikt is voor badkamer en toilet.
Re: Daglichttoetreding via daklichtbox
Naam:
Jack , van SenS (datum: 03-06-2019 13:45)

Ik zou in deze situatie ook eerder kiezen voor daglicht via een of meerdere solatube(s). Bijdrage daglicht is aanzienlijk groter.

In de bijdrage vwb ventilatie (bij de daglichtbox) heb in dit geval niet zo veel vertrouwen. Het is de aanvoerlucht die je rechtstreeks van buiten wilt halen. In deze situatie gaat het volgens mij als een 'schoorsteen' werken en gaat de ventilatie via de daklichtbox als afvoer werken en je deurspleet als toevoer. Dus; geen 'verse' lucht binnen.
Re: Daglichttoetreding via daklichtbox
Naam:
Meino (datum: 03-06-2019 14:10)

Hallo Jack,

Maar dan heb ik geen spuivoorziening. En voor zover ik weet zou dat ook niet met een WTW mogen. Anders zou dat de oplossing zijn voor de ventilatie toe- en afvoer. Ik kan de slaapkamer wel een eigen afzuigpunt geven op de mv-box zodat er geforceerde trek ontstaat in de slaapkamer en dan de spleet onder de deur minimaal maken zodat daar geen/ weinig verstoring ontstaat.
Re: Daglichttoetreding via daklichtbox
Naam:
Roy (datum: 03-06-2019 14:38)

Art. 3.47:

3. De in het eerste lid bedoelde capaciteit kan worden gerealiseerd met de in artikel 3.38 bedoelde voorziening voor luchtverversing.

Conclusie:
Op basis van bestaande bouw mag een spuivoorziening worden gerealiseerd door bijvoorbeeld mechanische ventilatie.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl