Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam: van Lieshout (datum: 07-05-2019 10:54)

Goedemorgen,

6 jaar geleden hebben mijn buren een afdak geplaatst met 300 dakpannen en balken van 20 x 20 cm en tegen mijn garage muur aan gehangen(met spouw).Toen is mij alleen gevraagd of ik bezwaar had tegen een loodslab aan mijn gevel, ik heb alleen toestemming gegeven voor een loodslab.drie dagen daarna hing het gehele afdak aan mijn garagemuur.Bij het rechthoekige afdak is alleen aan de voorzijde een fundering gestort de rest hangt aan mijn garage muur ongeveer 500 kg. Ik krijg nu scheuren in mijn binnenmuur en buitenmuur aan de (tuin)voorzijde nu moet ik maar gaan bewijzen dat het door hun afdak komt, er is toch niet gebouwd volgens het bouwbesluit, zo'n afdak moet toch zichzelf zelfstandig kunnen dragen?
Ik ben het er niet mee eens dat dat afdak ongevraagd aan mijn zijmuur hangt.

Met vriendelijke groet,

E. van Lieshout
Reageer
Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
Jeroen (datum: 07-05-2019 13:04)

Dan is uw garage wel erg zwak (gefundeerd?). Zo'n afdak moet makkelijk kunnen zonder dat het problemen oplevert. Zoveel extra belasting is het niet.
Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
pino (datum: 07-05-2019 15:18)

Jeroen dat het moet kunnen is onzin.

Maar dat het bij voorbaat niet kan of mag is vanzelfsprekend ook niet het geval.

Al een gesprekje gehad met de buren hoe hier mee om te gaan?Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
Leon (datum: 07-05-2019 15:52)

Normaliter zou een extra dakje geen probleem moeten zijn voor een spouwmuur. 300 dakpannen klinkt als veel maar zal in de praktijk niet zoveel voorstellen, dan heb je het over een dakvlak van 25 a 30 m2. Uitgaande van een rechthoekig dakvlak komt daarvan de helft op de eigen hulpconstructie, de andere helft op de garage. Als dat wordt dan weer keurig verdeeld over een aantal strekkende meters muur (als lijnlast) dan kan dat m.i. geen probleem geven. Mocht men alles naar één of twee spanten leiden en die vervolgens weer in de spouwmuur leggen, ja dan kan het spannender worden. Dan heb je het ineens over een puntlast en dat is doorgaans minder prettig. Al zou je dan vooral scheurvorming in het buitenblad verwachten en niet in de binnenmuur. Maar goed, tot zover de techniek. Praktisch: de buren hebben dat dak opgericht, je hebt toestemming gegeven voor een loodslabbe. Niet voor scheuren. Laat de buren maar eens aantonen middels een constructieberekening dat de fundering voldoet. Formeel had men dat sowieso moeten doen dus eigenlijk kan het geen probleem zijn. Maar als dat dakje in eigen beheer en vergunningsvrij is geplaatst dan heb ik een sterk vermoeden dat hier niet naar is gekeken.
Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 07-05-2019 21:24)

6 jaar geleden? en nu pas scheuren?
Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
Jeroen (datum: 07-05-2019 21:40)

Is de droge zomer van vorig jaar niet de oorzaak?
Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
Leon (datum: 07-05-2019 22:55)

Wellicht een combinatie van...
Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-05-2019 10:45)

Ga eerst 'ns praten met de buren. Leg ze je probleem uit, zonder direct 'n oordeel te vellen. Je kunt aangeven dat je destijds alleen toestemming hebt gegeven voor loodslabbe. Weet je ook zeker dat de balk aan jouw muur is bevestigd en/of dat jouw muur de balk draagt? Misschien staan er aan de uiteinden toch palen onder? Vraag eens of je mag komen kijken (voor zover je dat niet eerder hebt gedaan).

en inderdaad ... de droogte van vorig jaar zou best kunnen meespelen, aangezien er 6 jr geen probleem was.

Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
pino (datum: 08-05-2019 16:33)

de droogte zou kunnen mee spelen maar dat neemt niet weg dat extra belasting het er nooit beter op maakt.

praat met je buren
als je iets samen gebruikt is het m.i. billijk om ook samen onderhoud te plegen

Re: Afdak met dakpannen hangt aan mijn garagemuur
Naam:
van Lieshout (datum: 10-05-2019 09:39)

Vraagsteller zelf met een correctie/informatie.

Het afdak hangt onder 30 graden met dakpannen schuin tegen mijn muur aan en de Douglas balken zijn 25 x 25 cm dik. Aan mijn garagemuur is bevestigd twee verticale balken 30 x 30 cm hoogte 275 cm en daarop liggend een horizontale balk 25 x 30 cm. De enige fundering die er in de grond zit dat is onderaan de twee vrijstaande verticale voor balken.
Tussen de staander zitten ook nog dragers voor de dakpannen.De balken zijn tegen mijn gevel aangeboord, spouwgaten dicht zijn gesmeerd.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl