Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: aanvullend op vorige vraag
Naam: Ron van de Berg, van jansen groep (datum: 30-04-2019 12:01)

ik heb begrepen dat de getallen zoals die in het bouwbesluit staan voor wat betreft doorstroomcapaciteit per minuut zijn (dus bijv. 45 personen per meter trapbreedte per minuut). Echter, ik zie in de regeling 30 seconden daaltijd per verdieping staan. Hoe is de 'relatie' tussen deze 2? Er staat in de regeling dat er per 30 seconden gekeken moet worden, en dat dat dan dus 22,5 persoon per meter trapbreedte per 30 seconden is? (de helft van 45 pers/minuut).
Reageer
Re: aanvullend op vorige vraag
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-04-2019 15:38)

De relatie is dat de eisen uit het bouwbesluit op vluchten BINNEN het sub-bc slaan, en de eisen uit de regeling op vluchten BUITEN het sub-bc.

zoals het in lid 2 van 2.108 staat.

De regels gelden overigens alleen voor nieuwbouw, bij bestaande bouw en functiewijzigingen zijn er geen vastgestelde regels, en moet je de capaciteit praktisch bekijken op basis van het rechtens verkregen niveau.


Re: aanvullend op vorige vraag
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-04-2019 15:44)

En heb je in dat trappenhuis nog instroom vanaf andere verdiepingen of de begane grond?

Vooral bij dit soort grotere personenaantallen is het fijner om met een speciaal programma te rekenen dan het met de hand of in een spreadsheet te proberen. Wij gebruiken zelf OntruimR van Peutz daarvoor.
Re: aanvullend op vorige vraag
Naam:
Ron van de Berg , van jansen groep (datum: 30-04-2019 16:17)

Dank, nee ik heb geen instroom vanaf andere verdiepingen.

Mijn basisvraag is dan eigenlijk ook of mijn 'basisredenatie' correct is (dat het aantal toegewezen personen op een trappenhuis verminderd mag worden met het aantal personen dat per minuut door kan stromen, in dit geval het aangrenzende terrein op). Dus in mijn voorbeeld 200 personen opvang nodig in het trappenhuis (300 personen vanuit subbc op trappenhuis aangewezen, 100 personen/minuut doorstromen, dus benodigde opvangcap is 300 -/- 100 = 200 personen). Dat klopt toch dan?

En begrijp ik goed dat de aangegeven 30 seconden inderdaad zijn om het zo nauwkeurig mogelijk te kunnen doen (vanwege de dynamiek inderdaad) maar dat het feitelijk het aantal personen per minuut uit het bouwbesluit blijft maar dan in kortere tijdstappen? Dus nauwkeuriger/dynamischer?
Re: aanvullend op vorige vraag
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 01-05-2019 10:59)

Eigenlijk geeft het aan dat de drukte in het trappenhuis de beperkende factor wordt voor de doorstroming. Het bouwbesluit verwacht daarmee dat je de opvangcapaciteit maximaal gebruikt, en dat de volledige bezetting van dat trappenhuis (onbelemmerd) 30 seconden per verdieping kunnen doorstromen MITS er verder geen belemmering op de route zit.

Maar omdat jouw trappenhuis maar 1 verdieping beslaat, krijg je eigenlijk niet te maken met afdaalsnelheid. Wanneer je deuren naar en vanuit het trappenhuis beide 100 personen per minuut kunnen verwerken, krijg je nooit de situatie dat het trappenhuis volledig benut wordt. De eerste 30 seconden stromen er 50 mensen in, en vullen die bouwlaag van het trappenhuis met (dus) 50 personen (dat is dus niet AFDALEN maar VULLEN). Ze hoeven niet meer verder af te dalen, krijgen ook niet te maken met andere instroom, maar stromen in de volgende 30 seconden rechtstreeks naar buiten door om plaats te maken voor de volgende 50.

Je krijgt dus rekentechnisch geen bezetting groter dan 50 personen in dat trappenhuis, totdat je de instroom groter maakt. Wanneer je de uitstroom niet tegelijk aanpakt, zul je na 120 seconden de deur beneden als beperkende factor krijgen voor je doorstroomsnelheid.

Het zou optimaal zijn wanneer je je deuren zo groot zou maken dat er per 30 seconden evenveel mensen kunnen vluchten als dat er worden opgevangen, in jouw geval dus ca. 400 pers./m.
Re: aanvullend op vorige vraag
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 01-05-2019 11:08)

Je deuren zijn je 'maatgevende belemmering' zeg maar.
Re: aanvullend op vorige vraag
Naam:
Ron van de Berg , van jansen groep (datum: 01-05-2019 14:14)

Bedankt! Helder.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl