Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Meerwerk bij vervangen dak
Naam: Maurice (datum: 15-04-2019 11:48)

Hallo allen,

Wij zijn op dit moment het dak aan het vervangen van een woonboerderij, asbest eraf, riet eraf en dakpannen op het dak. Dit project is aangenomen door een partij welke in de beginperiode een constructeur heeft ingehuurd om te beoordelen of de constructie sterk genoeg is voor de dakpannen. Hiervoor zijn enkele veranderingen uitgevoerd welke buiten de offerte van de aannemer zijn uitgevoerd. Nu de mensen van het dak bezig zijn met het uitvoeren komen zij tot de conclusie dat de constructie niet sterk genoeg is, er is een nieuwe constructieberekening gemaakt (voor de 3e keer), en de uitkomst is dat er een stalen frame geplaatst moet worden, meerprijs 20K excl btw. Wie is hiervoor aansprakelijk, wij (de opdrachtgever) de aannemder of de constructeur?

Met vriendelijke groet, Maurice
Reageer
Re: Meerwerk bij vervangen dak
Naam:
Leon (datum: 15-04-2019 12:41)

Oei, dat is een leuke. E.e.a. is sterk afhankelijk van hoe de opdracht van de aannemer omschreven is. Als je een totaalopdracht hebt gegeven inclusief alle berekeningen en uitwerking dan zou ik beginnen om het bij de aannemer neer te leggen. Ik vraag me af of iedereen daar ook zondermeer mee akkoord gaat en/of dat dit deels onder bijvoorbeeld de CAR-verzekering geschoven kan worden. Ik vind het overigens wel vreemd dat dit nu pas aan het licht komt en vraag me vooral af waar de fout dan is gemaakt. Verkeerde kilo's per m2 aangehouden bijvoorbeeld? Anderzijds ook wel wat na´ef om te denken dat je zonder echte aanpassingen riet kan vervangen door dakpannen.

Mogelijke tip: dakpannen vervangen door stalen dakpanplaten? Laat ik vooropstellen dat echte dakpannen mooier zijn, maar wie weet kan je het eens worden. Ik zou dan overigens ook wel keramische hulpstukken zoals nokpannen e.d. gebruiken. Dikke kans dat je die extra constructie dan niet nodig hebt, die platen zijn een stuk lichter.
Re: Meerwerk bij vervangen dak
Naam:
Pino (datum: 15-04-2019 13:12)

Hangt van de aanbesteding af.
als er niks geregeld is dan is de opdrachtgever in ieder geval verantwoordelijk voor de kosten van het eindresultaat als het wel in 1 keer goed was uitgewerkt.

Over eventueel meerkosten door het niet in 1 keer de juiste oplossing presenteren kan je in discussie gaan met de aannemer of hij het aan zijn constructeur kan doorberekenen is jouw probleem niet
Re: Meerwerk bij vervangen dak
Naam:
Jeroen (datum: 15-04-2019 17:14)

De massa van dakpannen en een rietpakket ontloopt elkaar niet veel.
Probleem zal zijn dat er in het verleden niet gerekend is en de constructie nu plaatselijk te licht blijkt te zijn op basis van de huidige normen.
Wat mij betreft vergelijk je heel concreet de massa van de pannenbedekking met het rietpakket.
Dan kun je vervolgens nog kijken of er problemen zichtbaar zijn in de vorm van te grote doorbuiging.
Dit is typisch een situatie waarbij de niet lukraak moet gaan rekenen en de uitkomst van de enige juiste moet beschouwen.
IK weet niet hoe er is berekend? De eisen voor bestaand zijn minder zwaar. Bovendien is de doorbuiging geen eis overeenkomstig de bouwregelgeving. Eventuele vervormingen zijn mogelijk wel te corrigeren.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl