Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam: Jan-Bart, van RDM Architecten (datum: 04-04-2019 09:07)

We realiseren een kleinschalig appartementen complex (5 eenheden). De setting is redelijk traditioneel, de dakvlakken zij vrij klein en bovendien staat er een monumentale boom naast het gebouw, redenen om niet zomaar zonnepanelen op dit dak te willen plaatsen.
Ontwikkelaar is ook eigenaar van een nabij gelegen loods (afstand ca. 100m. ) met een geschikt dak voor de panelen. De gemeente gaat akkoord met het plaatsen van de zonnepanelen op deze loods ten gunste van het eerder genoemde appartementencomplex. Een eis is dan wel dat er een fysieke koppeling gemaakt wordt tussen panelen en project.
Op meta niveau kun je zeggen dat er aan de ene kant een energievraag is en aan de andere kant een energie-aanbod. Per saldo in evenwicht. Op micro niveau kan gesteld worden dat de EPC eis niet wordt gehaald en de constructie niet volstaat als de fysieke koppeling er niet is.
In feite hebben we het hier over de toepassing van de VNV 7125 waarbij panelen elders geplaatst mogen worden (binnen een straal van 10 km en gelijktijdig gerealiseerd) maar waar niet duidelijk is of er daadwerkelijk een kabel van A naar B gaat. Naast het kostenverhaal speelt mee dat er andere kavels gepasseerd moeten worden en er rechten van overpad gevestigd moeten worden. Heeft iemand ervaring met deze situatie?

Reageer
Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
pino (datum: 04-04-2019 11:40)

er gaat altijd een kabel van a naar b bij een aansluiting op het net.
al plaats je die dingen in Frankrijk.

het hele Europese net is gekoppeld


Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
Leon (datum: 04-04-2019 11:48)

Kan wel zijn pino, maar in dat geval zie je de stroomtoevoer als externe leverancier op de vrije markt. De EPG gaat in de basis uit van gebouwgebonden maatregelen dus die vlieger gaat niet op. Bij mijn weten moet je dan inderdaad een fysieke koppeling hebben tussen de panelen en je gebouw (althans, zo was het voorheen geregeld, ik weet niet hoe dat straks in BENG geregeld is bijvoorbeeld), ik denk niet dat je daar blij van wordt in de loop der tijd.
Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
pino (datum: 04-04-2019 14:03)

Die aansluiting is toch echt een fysieke
kabel.
stroom leveren lukt helaas nog niet draadloos,

In lijn hiermee krijg je ook subsidie voor panelen die binnen jouw postcode gebied staan of het direct aansluitende gebied

ik zou eens vragen of het een eis is dat de panelen via jouw meterkast op het net zijn aangesloten

vanzelfsprekend is het belachelijk dat het zelf opwekken van energie gelijk wordt gesteld aan het besparen daarvan

Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 04-04-2019 14:18)

Bijna net zo belachelijk als alle grijze stroom in Nederland die als groen verkocht wordt door certificaten van Noorwegen te kopen.
Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
Leon (datum: 04-04-2019 15:38)

@pino
Ik bedoel dus dat het een directe verbinding moet zijn. Niet via het openbare net o.i.d., er moet een kabel rechtstreeks van die panelen naar de appartementen. Dat moet je maar willen over een afstand van 100 meter, door grondgebied van andere partijen. Je kan er op wachten dat dat een keer tot problemen gaat leiden.
Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
Leon (datum: 04-04-2019 15:39)

En of het belachelijk is of niet, daar kan je over soebatten. Maar de EPG vraagt nu eenmaal om gebouwgebonden maatregelen. Groene stroom via het net verkrijgen is leuk maar dat krijg je in je bouwvergunning niet vastgelegd.
Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 24-04-2019 21:28)

EPG vraagt niet per definitie om gebouwgebonden, maatregelen op gebiedsniveau mogen ook, zie NVN 7125. Er hoeft alleen een administratieve overeenkomst te zijn.
Re: Zonnepanelen elders plaatsen
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 24-04-2019 21:30)

Voor wat betreft het CO2-sommetje is er overigens geen enkel verschil tussen besparen van energie en duurzaam opwekken, het resultaat is precies hetzelfde als je alle relevante factoren maar meerekent.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl