Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam: Kelly, van - (datum: 01-04-2019 15:21)

Mijn vragen hebben betrekking op het bepalen van de reductiefactor Cu bij het berekenen van de daglichttoetreding van een serre conform NEN 2057.

1) Als een serre gevormd wordt tussen twee boven elkaar liggende balkonplaten en een glazen hekwerk met daarboven geplaatst glas dat ingeklemd wordt in u-profielen, dan zijn de oppervlakten waarmee gerekend wordt in de formule Cui=LTA x (Anetto,i/Abruto,i) gelijk (formule hoofdstuk11).
Klopt het dan dat in dit geval de Cui gelijk zou zijn aan de LTA van het glas in de uitwendige constructie?
Echter gezien er onder hoofdstuk 4 onder de vergelijking (waar de Cui in opgenomen is), staat dat "voor materialen met LTA ≥ 0,6 is deze factor gelijk aan 1", is de vraag of in dit geval de Cui ook 1 is indien de LTA van het gebruikte glas hoger is dan 0,6?

2) Stel dat deze glazen platen boven het hekwerk weg te vouwen zijn naar de zijkant, mag er dan gerekend worden met de geopende situatie? In dat geval zou het glaswerk in opgevouwen positie enkel een belemmering aan de zijkant zijn en dus allicht gunstiger in de berekening.

In het bouwbesluit en de NEN 2057 heb ik hier geen duidelijke bevestiging of uitsluitsel over kunnen vinden.

Klopt dit of heb ik iets over het hoofd gezien?

Bijlage: serre.pdf Reageer
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 01-04-2019 15:24)

Hier is een goede bron http://daglicht.ekbouwadvies.nl/
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 01-04-2019 15:30)

Enkel kijkend naar de enorme beta vanwege overstek (balkon) zou ik niet eens rekenen aan dit raam, Ae komt toch op 0 uit.
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Leon (datum: 01-04-2019 15:53)

Ow pas op met wat je adviseert! Goede bron? Die website is niet aangepast naar Bouwbesluit 2012 dus op veel punten compleet achterhaald. Kijk dus uit met wat je er van overneemt want de rekenmethode ten aanzien van daglicht is in 2012 ook vernieuwd. De uitleg daar is over het algemeen zeer handig maar inhoudelijk heb je er niks aan.
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 01-04-2019 16:01)

Klopt, maar is het niet enkel de tabel met Cb-waarden die is aangepast in nieuwere norm.

Methode is toch enkel een grove benadering die is te omzeilen met krijtstrepen. Dus totdat we met daglichtfactor gaan werken is het allemaal om het even.
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Kelly , van - (datum: 01-04-2019 16:05)

Ik kwam met enkel de overstekken op een Cb uit van 0,32 voor de pui met deur dus met een reductiefactor van 0,8 er overheen voldoet de woning niet, echter als deze puien de LTA gelijk getrokken mag worden aan 1 dan voldoet de woning net wel. Dit kan dus best van invloed zijn.
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Leon (datum: 01-04-2019 16:09)

@Michiel
Laat ik het zo zeggen: als je blind vaart op die website dan ga je sowieso de mist in. En je opmerking dat Ae op 0 uitkomt geloof ik ook niet zo, de belemmeringsfactor komt in ieder geval op 0,34 uit. Niet hoog maar aanzienlijk meer dan 0.
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 01-04-2019 16:18)

Uiteraard, maar voor uitleg Cu is het prima.

Verder is bij doorlaat ook kozijnbreedte meegenomen, derhalve gaat beta richting 71/72
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 01-04-2019 16:21)

Verder is er uiteraard een reductiefactor want er kom minder licht door 2x glas als door 1x glas tenzij het een lta van 100% heeft
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Kelly , van - (datum: 01-04-2019 17:47)

@Michiel, hoe de Cu te bepalen middels de hoeken ed dat lukt wel, de vraag is echter hoe men de formule vanuit de NEN moet of kan interpreteren gezien de tekst eronder waarin aangegeven wordt dat wanneer een materiaal een LTA>0,6 heeft je mag rekenen met de factor 1. Gaat dat voor de uitwendige constructie ook op?
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Jack , van SenS (datum: 02-04-2019 09:21)

Onder de algemene formule voor het berekenen van Ae staat bij het bepalen van Clta de formule Clta = LTA/0,60, met als toevoeging: 'voor materialen met LTA > 0,6 is deze factor gelijk aan 1'. Met factor wordt hier bedoeld Clta en niet LTA.

Bij de formule voor het bepalen van Cu komt LTA nogmaals terug, maar hier voor de lichtreductie van de doorzichtige delen in de uitwendige scheidingsconstructie van de serre. In deze formule moet je dus de werkelijke LTA-factor aanhouden.
Re: berekenen van de daglichttoetreding via een serre
Naam:
Jack , van SenS (datum: 02-04-2019 09:29)

En vwb deel 2 van je vraag; het betreft wsl een verzoek van een koper om het balkon te kunnen dichtzetten. Van belang is dat je aan alle onderdelen van het Bouwbesluit blijft voldoen; dus ook bij een afgesloten balkon/serre moet je voldoen aan eisen daglicht en ventilatie. Als dat natuurlijke toevoer betreft, dan moet je daarvoor zeker ook de nodige maatregelen.

Onderstaande publicatie kan handig zijn: https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/images/Amersfoort/i271784.pdf
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl