Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam: Ron van de Berg, van jansen groep (datum: 25-03-2019 16:24)

Ik heb een hele grote nieuwbouwwoning (grote villa), 560 m2 GO woonfunctie. Nu heb ik 2 problemen:
- subbc mag max 500 m2 GO zijn
- loopafstand vanaf zolder is 33 meter vanaf verste punt (zolder zijn alleen bergruimtes, maar wel allemaal woonfuncties, dat is ook de wens van de opdrachtgever, dus geen overige gebruiksfunctie)

Ik dacht zelf om de zolder in een apart subbc te doen, zodat GO subbc < 500 m2 wordt. Dan is dat opgelost.

Maar dan vraag ik me af: hoe zit het met de loopafstand? Want die voldoet binnen beide subbc's ook (binnen het subbc zolder is hij 16 meter max, binnen de rest van de woning (bg en 1e verd) is hij 17 meter max. Alleen, je moet vanaf het subbc met de zolder via het subbc met bg en 1e verdieping om uiteindelijk via de voordeur naar buiten te kunnen. Mag dat? Je loopt vanaf het subbc van de zolder alleen door verkeersruimtes (overloop/hal/entree).

Het lijkt me toch wel erg 'streng' als het een ebvr zou moeten zijn? Dat lijkt me meer bedoeld voor verschillende woonfuncties in een woongebouw....

Benieuwd naar jullie reacties,

Hartelijke groet,

Ron
Reageer
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-03-2019 12:58)

Qua afstanden geen probleem, maar je moet wel goed in de gaten houden wat de status van je vluchtroute gaat worden, wanneer je alleen enkelzijdig kunt vluchten.
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-03-2019 13:09)

Let er ook op dat je XBVR niet door een trappenhuis mag voeren, en je lid 4 niet kunt gebruiken om dat uit te schakelen.

Je zit er met gestapelde SBC's dus waarschijnlijk vast aan het realiseren van 2 afzonderlijke vluchtroutes.

Is er misschien nog de mogelijkheid de woning verticaal te verdelen in SBC's? Dan kun je de toegang daarvan rechstreeks aan het terrein laten grenzen.
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-03-2019 13:45)

Misschien handiger de grens van het subBC op de begane grond te leggen; bijv. tussen hal+ verdieping(en) enerzijds en rest van de begane grond anderzijds? Vanuit subBC op de begane grond kun je dan waarschijnlijk vrij eenvoudig twee of meerdere kanten op vluchten.
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
Ron van de Berg , van jansen groep (datum: 26-03-2019 13:47)

Bedankt. Het realiseren van een vertikale brandscheiding wordt erg lastig, nagenoeg onmogelijk. Een andere gedachte: stel dat ik de zolder (of een deel van de zolder) toch als overige gebr. functie benoem ipv woonfunctie. Is het dan opgelost? Want vanuit een subbc met ov gebruiksfunctie volstaat een beschermde vluchtroute, deze kan dan weer door het subbc met de woonfunctie lopen?
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-03-2019 14:47)

Als je de scheiding subBC kunt verplaatsen naar begane grond, dan is art.2.104 wellicht niet van toepassing, omdat je dan een tweede vluchtroute hebt.

Deel de plattegronden 'ns met ons.

Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
Ron van de Berg , van jansen groep (datum: 26-03-2019 15:25)

Dag Jack Ik wilde inderdaad de plattegronden wel delen, maar ik kan geen afbeeldingen bijvoegen? Kon eerst wel op dit forum dacht ik?
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
pino (datum: 26-03-2019 15:58)

kan alleen in de eerste post dus een nieuwe openen
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
Leon (datum: 26-03-2019 16:21)

Wellicht te simpel gedacht, maar zou je op basis van gelijkwaardigheid geen grotere subBC mogen maken? Simpel gezegd: wat is ten aanzien van veiligheid de toegevoegde waarde wanneer je de zolder brandwerend scheidt van de rest? Ik denk dat hier wel iets in te verzinnen is, eventueel in combinatie met extra rookmelders bijvoorbeeld. Je zal er dan wel een rapportje aan moeten wagen van een brandadviseur maar dat lijkt me altijd nog goedkoper dan een complete brandscheiding met alle toeters en bellen die daar bij horen.
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
pino (datum: 26-03-2019 20:40)

volgens mij wil hij de bovenste verdieping ook als verblijfsruimte aanvragen.

Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
Ron van de Berg , van jansen groep (datum: 27-03-2019 08:42)

Hallo, nee bovenste verdieping (zolder) alleen onbenoemde ruimtes, bergzolder e.d. en een badkamer. Maar ook daar zijn tegenwoordig (in bb2012) eisen qua loopafstanden.
Re: woonfunctie, meerdere subbc's
Naam:
Roy (datum: 03-04-2019 16:37)

Zoals Leon aangeeft op basis van gelijkwaardigheid de villa indienen. De gelijkwaardige oplossing is dan gekoppelde rookmelders in alle verkeers- en verblijfsruimten aanbrengen.

Dit is een vrij standaard oplossing voor een loopafstand tot 35 meter.

Het compartiment wat groter dan 500 m2 is neem je dan meteen mee.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl