Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Lift verplicht in schoolgebouwen vanaf....?
Naam: Jasper Stam, van gemeente Amsterdam (datum: 20-03-2019 12:08)

Amsterdam telt zo'n 264 schoolgebouwen. Nu moet ik een inschatting maken van het aantal gebouwen dat goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers (lift). Nu weet ik dat deze in ieder geval sinds bouwbesluit 2003 verplicht is voor nieuwbouw.. (Ik heb alle bouwjaren van de scholen.) Weet iemand toevallig of een lift in een school al in een eerder bouwbesluit al verplicht was?
Reageer
Re: Lift verplicht in schoolgebouwen vanaf....
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-03-2019 15:01)

Het klopt niet helemaal dat een lift verplicht is in elke onderwijsfunctie miv Bouwbesluit 2003.

Sinds Bouwbesluit 2003 (idem 2012) geldt:
als onderwijsfunctie > 400m², dan ligt 100% van het vloeroppervlak verblijfsgebied in een toegankelijkheidssector. Dus áls er 'n verdieping is en daar ligt verblijfsgebied dan is 'n lift vereist.

Vóór Bouwbesluit 2003 was dit niet expliciet omschreven (geen ondergrens wanneer lift verplicht was). Een toegankelijkheidssector was mede bestemd voor bezoekers, en een bijzondere toegankelijkheidssector (bts) mede bestemd voor rolstoelgebruikers. Als er in het gebouw een bts was en er was sprake van 'n hoogteverschil, dan was een hellingbaan of lift verplicht. Theoretisch kwam het er meestal op neer dat bts op de begane grond werd gesitueerd (en iig volgens Bouwbesluit dus geen lift vereist was).
Re: Lift verplicht in schoolgebouwen vanaf....
Naam:
Jasper Stam , van gemeente Amsterdam (datum: 20-03-2019 15:24)

Dank!
Re: Lift verplicht in schoolgebouwen vanaf....
Naam:
pino (datum: 20-03-2019 15:33)

Over het algemeen zit er in een school met meerdere verdiepingen die niet al te oud is wel een lift
Er moet namelijk ook geregeld het nodige vervoerd worden naar de diverse lokalen.

Re: Lift verplicht in schoolgebouwen vanaf....
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 21-03-2019 14:53)

Bedenk ook dat het bouwbesluit een OPSTELPLAATS voor een lift regelt, en het gat in de schachtwand voor de toegankelijkheid. Niet de lift zelf of de schachtdeuren. Wat je daar voor lift mag toepassen komt dan weer uit het Warenwetbesluit liften, en het kan nauw luisteren of je een personenlift of machninelift toepast, afhankelijk van de reden waarom je de lift hebt.

Warenwetbesluit liften is een rechtstreekste toetsingsgrond op de bouwvergunning (via art. 120 woningwet), maar bijna niemand weet dat bij de toetsende instanties, en een bouwer zal niet snel op verkeerde keuzes worden aangesproken. Misschien dus ook handig om even bij het liftinstituut na te vragen wanneer welke lift verplicht/handig is.

Daarnaast blijft brandwerendheid van schachtdeuren een issue, dus wanneer je ziet dat je schachtdeur in een brandwerende scheiding zit, moet je je ook zaken gaan afvragen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl