Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam: Marcel (datum: 07-03-2019 16:03)

Ik zit met het volgende, we hebben een draai-kiep raam die uitkomt op een plat dak van 1000mm. De opdrachtgever wil dit als "niet" officiŽle vluchtweg gebruiken.

Mag een draai-kiep raam toegepast worden zonder doorvalbeveiliging bij een dakje van 1000mm diep zonder doorvalbeveiliging. En maakt het dan nog iets uit als het dakje meer of minder is dan de 1000mm. Bijvoorbeeld bij 2000mm of 3000mm mag het wel?

Bij voorbaat dank.

MarcelBijlage: regelgeving plat dak en draaikiep.pdf Reageer
Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
pino (datum: 07-03-2019 17:34)

mi. mag dit geen draairaam zijn.
tenzij je een hek of gelijkwaardig plaatst.
Daar moet je dan maar overheen klimmen als je wilt vluchten

de kans dat er iemand valt is veel groter dan dat je moet vluchten via een niet officiŽle vluchtroute

Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
Jack , van SenS (datum: 07-03-2019 17:37)

De opdrachtgever wil iets wat niet kan/mag. Dus, dat moet je sowieso niet vermelden op je tekening. Als hij wil vluchten langs een raam dan moet hij dat vooral doen, maar formeel mag dat gewoon niet. Dus ook geen vluchtroute aanduiding oid aangeven.

Bovendien, als je via dit dakje wilt vluchten, dan moet je het ook van 'n balustrade voorzien!

Als de bovenkant van de onderdorpel tpv het draaikiepraam lager dan 85cm boven het vloerpeil zit, dan moet je een doorvalbeveiliging maken. Of dat hier het geval is kun je niet zien, omdat het draaikiepraam buiten het detail valt.
Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-03-2019 09:19)

Aansluitend; je hoeft geen vloerafscheiding (cq doorvalbeveiliging tpv raam) te maken als de desbetreffende vloer minder dan 1m hoger ligt dan een aansluitend vloer, aansluitend terrein of water.

Je wilt dit dak/luifeltje beschouwen als 'vloer' om geen doorvalbeveiliging te hoeven maken. Als je het wilt beschouwen als vloer, moet het ook voldoen als vloer (of balkon/galerij). Ook vwb belasting, vloerafscheiding, trap, etc. De breedte van 1, 2 of 3m is in beginsel niet zo zeer van belang.
Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
pino (datum: 08-03-2019 09:56)

Volgens mij zit de dorpel op ca. 300 + vloerniveau.
Zelfs een klein kind is daar zo buiten dus geen draairaam of een hek
valbeveiliging is nooit verplicht dat is 1 van de mogelijke oplossingen je kan het bijvoorbeeld ook altijd met gelaagd glas oplossen

Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-03-2019 10:03)

@pino; gelaagd glas kan inderdaad een oplossing zijn, maar volstaat niet bij een draaiend deel wat met z'n onderkant lager dan 85cm boven de vloer zit.
Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
Leon (datum: 08-03-2019 10:10)

Ik mag het mis hebben, maar in het detail zie ik vast glas. Zolang het draai-kiepraam 85 cm boven het beloopbare vlak (is in dit geval die vensterbank!) zit is er niets aan de hand. Over de noodzaak van wel of geen veiligheidsglas in dat onderste vlak kun je dan discussiŽren (want: is het hoogteverschil wel of niet meer dan een meter? Mag je die luifel als aansluitend terrein/vloer beschouwen?). Ik zou overigens adviseren om het wel te doen in zo'n geval.

De kwestie ten aanzien van de vluchtroute is in het kader van de regelgeving niet interessant, dat is formeel namelijk geen vluchtweg. Ook niet op tekening zetten dus want dan gaan mensen vragen stellen. Maar als de nood hoog is dan staat het je vrij om dat raam te gebruiken. De brandweer zal er dan ook met plezier een ladder of hoogwerker bij zetten, ze laten je niet levend verbranden omdat het Bouwbesluit zegt dat het geen vluchtweg is. Maar als het goed is komt het niet zo ver en ben je gewoon op tijd buiten (via de deur die volgens de regels wťl een vluchtroute is).
Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
pino (datum: 08-03-2019 11:02)

Daarom ook alleen kiepen of een hek.

Met dat detail heb je gelijk maar ik ga er vanuit dat de ts wel bedoeld dat het raam op dit punt zou moeten beginnen.


Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-03-2019 13:55)

Misschien moet TS toch even toelichten waar onderkant draaikiepraam komt. Als dit tpv de in het detail zichtbare onderdorpel is, dan is alleen doorvalbeveiliging niet eens voldoende; dan moet er ook 'n balustrade komen. Als onderkant draaikiepraam hoger komt, dan is het afhankelijk van die hoogte welke aanvullende voorzieningen nodig zijn.

Re: Regelgeving plat dak en draai-kiep raam
Naam:
Marcel (datum: 12-03-2019 08:32)

Bedankt voor jullie reakties. Op detail staat inderdaad een vast glas getekend, maar hier begint de draai-kiep raam.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl