Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam: Judit (datum: 12-02-2019 23:30)

We gaan een vergunningvrije dakkapel plaatsen op zolder. Helemaal volgens de wet. Deze ruimte is nu bereikbaar door een vlizotrap. We gaan het vervangen door een vaste trap. Hiermee wordt van de onbenoemde ruimte verblijfsruimte gemaakt. Is er een omgevingsvergunning nodig voor het maken van deze vaste trap, ondanks dat de dakkapel vergunningvrij uitgevoerd wordt?
Reageer
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-02-2019 00:10)

Je gaat waarschijnlijk het trapgat vergroten, en dat is een constructieve ingreep. Daarvoor heb je een Omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.

Daarnaast moet je (los van de vraag of je vergunning nodig hebt) ook bezien of je nieuwe 'verblijfsruimte' aan alle eisen daarvoor kan voldoen, qua minimale hoogte, oppervlakte, daglicht en ventilatie, en of je richting een eventueel buurperceel nog met brandoverslag te maken hebt.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
B. Dover (datum: 13-02-2019 10:47)

Wat J. Bolte zegt klopt ik denk echter dat je even moet aangeven wat je precies wilt.

1) trapgat vergroten tbv een vaste trap is in principe een constructieve aanpassing en dus vergunningsplichtig. Je kunt je afvragen of voor zo’n kleine wijziging nu echt een aanvraag met alle rompslomp nodig is. Ik raad wel aan om het vergroten van het trapgat over te laten aan een deskundige die weet waar hij mee bezig is zodat niet straks je hele zolder vloer naar beneden komt zetten.

2) de nu onbenoemde ruimte gebruiken als verblijfsgebied. Ik denk dat je hier gewoon bedoeld dat je deze ruimte nu (prive) wilt gaan gebruiken als slaap-, hobbykamer, etc. Dit mag gewoon zonder vergunning. Wil je deze ruimte echter ‘officieel’ als verblijfsgebied aanmerken, bijv. Om te verhuren, dan zal deze moeten voldoen aan de eisen van een verblijfsgebied. Simpel gezegd; je mag elke ruimte zelf gebruiken zoals je goeddunkt (niemand verbied je in de meterkast te slapen) echter ga je dit verhuren o.i.d. dan dien je aan het bouwbesluit te voldoen (je mag je meterkast niet als verblijfsgebied verhuren aan iemand anders).

Ik ga er nu gemakshalve van uit dat het een bestaande situatie betreft en geen nog te bouwen woning.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-02-2019 12:32)

nr. 2 vind in dan weer precies de reden dat we met zijn allen heel verontwaardigd reageren wanneer er weer eens een huis afbrand en de kinderen niet vanuit de zolder op tijd weg kunnen komen, omdat de vluchtroute te lang is of dat er geen rookmelders in de gang zitten...

Je kunt de regels uiteraard negeren, maar die zijn er ook niet voor niets en het bouwbesluit werkt wat zwartwitter dan wij mensen. Als je iets als verblijfsruimte wilt gebruiken (ongeacht of je het zelf doet of verhuurt/verkoopt), dan moet het ook aan de regels voldoen. Anders mag je het niet eens gebruiken, zie Woningwet art. 1b.
En het is jouw verantwoordelijkheid als gebruiker of verhuurder/verkoper om daarvan op de hoogte te zijn.

De keuzes die je daarna maakt zijn uiteraard voor jezelf, en er is bij woningen niemand die je daarop zal aanspreken.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-02-2019 12:36)

@ B. Dover

Ik denk dat je het onderscheid moet maken tussen iets wat volgens de regel niet mag, en de kans dat iemand met autoriteit je erop gaat aanspreken.

Zolang ik het idee heb dat ik er niet op wordt aangesproken ga ik anders gewoon 170 rijden op de snelweg. Kan vaak prima.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
B. Dover (datum: 13-02-2019 13:37)

@j.bolte

Wat je zegt klopt helemaal. Ik vermoed echter dat de TS er gewoon ruimte bij wilt. Ze doet dit heel netjes volgens de regels en dat is goed. Alleen als het gevolg is dat er dan ineens ook allerlei andere eisen (daglichttoetreding, ventilatie, vrije hoogte, etc.) bij komen dan denk ik dat het zijn doel voorbij schiet (en de hobby kamer er ineens niet komt).

De praktijk is dat zolders in projectmatige nieuwbouw bijna altijd als onbenoemde ruimte worden bestempeld om vervolgens gewoon dienst te doen als hobbykamer, slaapkamer, etc. Waarom zouden wij dan nu iemand die hetzelfde wilt (en het netjes wilt regelen) wegjagen met allerlei bijkomende eisen?

Ik denk dat de TS (een leek vermoed ik) gewoon niet over verblijfsgebied had moeten beginnen. Als ze had geschreven dat ze er een hobbykamer of slaapkamer van ging maken dan was er, vermoed ik, niets aan de hand geweest. Vandaar mijn antwoord.

Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
Leon (datum: 13-02-2019 13:39)

Die trap is inderdaad vergunningsplichtig. Het omzetten van zolder (onbenoemde ruimte) naar slaapkamer o.i.d. (verblijfsruimte) is dat niet, maar waarschijnlijk gaat ze hier bij die vergunning wel naar kijken. Zo ingewikkeld is dat overigens ook niet doorgaans. En daarbij: voldoen aan de regels moet (wil) je toch, vergunningsplichtig of niet. Dan kun je beter gewoon open kaart spelen en e.e.a. eerlijk aanmerken/benoemen, scheelt je een hoop gezeur. Je kunt je overigens nog afvragen of het zich loont om die dakkapel vergunningsvrij te laten, als je een verblijfsruimte maakt zal er ook iets van daglicht en ventilatie moeten zitten. En niet elke gemeente wil vergunningsvrije onderdelen op een bouwaanvraagtekening. Ik denk dat het voor de leges ook niet veel uit zal maken, dat zou je eens kunnen nagaan. De legesverordening van je gemeente is online waarschijnlijk wel op te vragen.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-02-2019 14:09)

@ B. Dover

Wat de OP 'zegt' maakt niet zoveel uit. De regels zijn er nou eenmaal.

En technisch gezien is het een gebruikswijziging, dus toetsing aan de regels voor bestaande bouw in eerste instantie. Om dit soort gevallen toch te kunnen toetsen zijn er vooral regels op 'verblijfsruimte' niveau, en niet op verblijfsgebied.

Dat hele geneuzel met vrije indeelbaarheid en 'onbenoemd GO' is ook alleen maar in het leven geroepen om het voor commerciele partijen mogelijk te maken goedkoop te bouwen zonder in de toekomst tegen al te veel beperkingen aan te lopen bij het inrichten van het gebouw. Maar wanneer je een stuk van je gebouw waar nog geen regels op van toepassing waren wilt omzetten naar een stuk waar wel regels op van toepassing zijn, loop je tegen dat minmale niveau bestaande bouw op.

Hoeft nog steeds geen echt probleem te zijn, maar je moet er wel over nadenken.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 13-02-2019 14:37)

Leuke discussie. Komt nog bij dat je je kunt afvragen in hoeverre de uitzonderingen mbt particulier opdrachtgeverschap hier wel of niet van toepassing zijn?

Ik denk dat het van belang is dat ze voor het maken van een nieuw en/of groter trapgat vergunning aanvraagt. Met advies en berekening van constructeur/bouwkundige.

Je hoeft niet te vermelden waarom je die vaste trap maakt. De dakkapel plaats je vergunningsvrij. Als je de zolder wilt gaan gebruiken als slaapkamer stel ik voor wel advies in te winnen mbt benodigde ventilatie e.d. Een (extra) rookmelder op de nieuwe verdieping is ook zeker zinvol.

Wat me opvalt is dat in sommige reacties 'hobbyruimte' niet als verblijfsruimte wordt gezien? Noem het dan 'overige ruimte' om bij voorbaat geen discussie te krijgen.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
pino (datum: 14-02-2019 12:15)

Een sparing in een vloer kan behoorlijk ingewikkeld zijn.

bijvoorbeeld als het doorgestorte betonnen vloeren betreft dan heeft dat gat vaak invloed op de capaciteit van de vloer bij de buren

Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 14-02-2019 14:22)

@Jack

hoe je de ruimte noemt doet er niet zoveel toe, omdat die ruimte altijd bij de woonFUNCTIE zal horen. en dat elke ruimte een verblijfsruimte is volgens bouwbesluit, hoe je die ruimte ook noemt in het spraakgebruik.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
B. Dover (datum: 14-02-2019 15:07)

@J.Bolte: tenzij je het dus een onbenoemde ruimte noemt ;)

@Jack: excuus voor de hobbyruimte, ik ben in de war met vergunningsvrij bouwen. Een hobbyruimte is natuurlijk ook gewoon een verblijfsruimte.

Ik was er overigens blind vanuit gegaan dat het een houten vloer betreft. In geval van een betonvloer moet er zeker eerst een constructeur naar kijken.
Re: vaste trap/ vergunningvrije dakkapel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 14-02-2019 15:52)

@Bolte: dat elke ruimte een verblijfsruimte is omdat die tot de woonfunctie behoort lijkt me iets te kort door de bocht.

Het staat je vrij (ik bedoel in dit geval niet 'vergunningsvrij') om een vaste trap naar de zolder te maken. Die ruimte wordt daarmee niet per definitie verblijfsruimte (ook al zou die daar qua afmetingen aan kunnen voldoen). De term 'onbenoemde ruimte' wordt inderdaad vaak gebruikt, maar als je het in bouwbesluit-termen wilt verwoorden dan zou het dus 'overige ruimte' kunnen zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl