Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandklasse gevel
Naam: Stef (datum: 25-01-2019 09:29)

De geveldelen van een woongebouw van twee bouwlagen met een buitengalerij dienen obv Bouwbesluit te voldoen aan brandklasse C. In het kader van brandoverslag dient de gevel (obv NEN 6068) echter te voldoen aan brandklasse B. Wat is hier de reden van?

Is het zo indien de gevelopeningen op de verdieping 30 minuten brandwerend worden uitgevoerd en er volgens NEN 6068 geen openingen meer zijn, dat de gevel kan voldoen aan brandklasse C (ipv klasse B)?
Reageer
Re: brandklasse gevel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-01-2019 11:21)

In wijzigingsblad NEN6068/A2 staat de volgende correctie/wijziging mbt NEN6068:

blz.16, 6.1: verwijder ",of klasse B van het materiaalgedrag bij brand, bepaald volgens hoofdstuk 4 tm 8, 10, 12,1 en 13 van NEN-EN 13501-1".

Re: brandklasse gevel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-01-2019 16:12)

Dat is alleen bij de bepalingsmethode, en die wijziging is gedaan omdat ze het verplaatst hebben naar de 'harde' randvoorwaarden om met het model te mogen rekenen. Die staan in art. 5.2.1, wat luidt:


5.2.1 Brandgedrag gevel

De gevel van het gebouw waarin de ruimte is gelegen van waaruit de weerstand tegen brandoverslag wordt bepaald Ún het gebouw waarin de ruimte is gelegen waarnaartoe de weerstand tegen brandoverslag wordt bepaald mag niet in belangrijke mate bijdragen aan de brandvoortplanting over de gevel.

Hieraan wordt geacht te zijn voldaan als de buitenzijde voor ten minste 95 % bestaat uit bouwmateriaalcombinaties die ten minste voldoen aan klasse B bepaald volgens hoofdstuk 4 t.m. 8, 10, 13 en 12.1 van NEN-EN 13501-1.

Bij deze voorwaarde is een uitgangspunt dat branduitbreiding via een spouw niet mogelijk is.
OPMERKING

De eisen aan het brandgedrag van de buitenzijde van de gevel zijn van toepassing indien de gevels van de brandruimte openingen bevatten en als de buitenzijde van de gevels of het dak van de ontvangende ruimte openingen bevatten. Dit behoort per branduitbreidingstraject van een gebouw te worden beschouwd.

Re: brandklasse gevel
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 28-01-2019 16:19)

A2 was trouwens een wijzigingsblad op de normversie van 2004 ofzo, we zitten nu alweer op versie 2016 met wijziging C1 erop.

Bouwbesluit wijst deze nieuwste versies ook aan, dus het heeft weinig nut om terug te gaan kijken in oude normen.
Re: brandklasse gevel
Naam:
Stef (datum: 05-02-2019 10:33)

Bedankt voor bovenstaande reactie!

Indien we met een gevel hebben te maken waar op de begane grond en verdieping gevelopeningen aanwezig zijn, maar deze in de verste verte niet boven elkaar zijn gelegen en er logischerwijze geen sprake zal zijn van brandoverslag.... dient de buitengevel dan nog steeds aan brandklasse B te voldoen?

En geldt de brandklasse-eis ook in het geval de gevelopeningen op de begane grond of de verdieping 30 minuten brandwerend worden uitgevoerd? In dit geval kan er namelijk niet meer worden gerekend aan het brandoverslagtraject...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl