Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: reductiefactor bij daglicht
Naam: Jack, van SenS (datum: 13-01-2019 15:25)

Mijn vraag is tweeledig, en heeft betrekking op het bepalen van de reductiefactor Cu bij het berekenen van de daglichttoetreding (NEN2057).

1) wat is een gangbare LTA waarde voor isolatieglas (verschil dubbel/triple)?;

2) bij het bepalen van de reductiefactor bereken je A-netto en A-bruto binnen de vier vlakken zoals NEN2057 beschrijft. Daar zit naar mijn mening iets dubbels in, omdat de belemmering t.g.v. de dichte delen in het buitenste gevelvlak nu twee keer in rekening wordt gebracht. Namelijk, zowel bij het bepalen van hoek alpha, alsook bij het bepalen van de factor A-netto gedeeld door A-bruto.
Klopt dat, of zie ik iets over het hoofd?
Reageer
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-01-2019 11:20)

1) Google naar de datasheets van glasfabrikanten, die geven de transmissie van glassoorten gewoon op.

2)Het samenstellen van daglichtopeningen is ook maar een modellering van de werkelijkheid. Niemand verplicht je dat te gebruiken, en je mag ook van elk vlak apart de waardes uitrekenen.
Het kan best zijn dat je dan beter uitkomt dan met het samenvoegen van de vlakken, maar het is iets meer werk. Maar daarom modelleer je ook, om tijdswinst te krijgen met een vergelijkbaar resultaat.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-01-2019 11:36)

Ik snap je punt over A-netto en A-bruto trouwens niet. waar uit de norm haal je die berekening?

En voor de daglichtoppervlakteberekening in het bouwbsluit moet je de LTA-waarde buiten beschouwing laten, zie art. 5.3 van de Regeling Bouwbesluit. Dat staat ook in de NEN2057 genoemd. De enige plek waar je LTA nog wel nodig hebt is bij de energieprestatieberekening.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-01-2019 12:03)

ow wacht even, bij de uitwendige reductiefactor... zoals ik het lees moet je een verschil maken tussen een 'belemeering' en een 'scheidingsconstructie' bij het bepalen. Waneer je bouwdeel onderdeel is van je wand, of aan je ruimte is vastgebouwd, zou je die bij het bepalen van alpha buiten beschouwing kunnen laten, en er later de Cu berekening op los kunnen laten. Denk aan een serre, of aan lamellengevels. Zaken die van zichzelf ook licht doorlaten en in die zin geen volledige belemmering voor het zonlicht zijn.

Wanneer iets wel een volledige belemmering is, kun je volstaan met alleen het bepalen van alpha.

Wat ze denk ik willen bereiken is dat je de hoek alpha bepaalt op grond van de ehcte belemmering, het punt waaronder je geen daglicht meer kunt krijgen. Daarna bekijk je in het gebied tussen alpha en beta wat de verdere belemmeringen zijn. Op die manier dubbelt het zich ook niet.

Het was duidelijker geweest wanneer ze in de NEN een voorbeeld hadden gebruikt waarbij de borstwering een grotere alpha veroorzaakt dan de tegenoverliggende bebouwing.

Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-01-2019 12:05)

En dan staat daarbij ook nog eens een vermelding naar LTA die niet is uitgeschakeld via de regeling, die zou je dus wel in beschouwing moeten nemen.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
Leon (datum: 16-01-2019 12:21)

@J. Bolte
Wat je zegt over de LTA is niet juist. Deze waarde kan wel degelijk van invloed zijn, als je glas toepast met een lage LTA dan ga je dat terugzien in je daglichtberekening. Overigens is dat bij standaard glas (ook triple glas) niet het geval, ga je werken met bijvoorbeeld gekleurd of zonwerend glas dan kan die factor wel mee gaan spelen. Even uit mijn hoofd moet je een LTA < 0,6 gaan verrekenen (heb de norm nu niet bij de hand). Ook je verwijzing naar de EPG klopt niet, daar is niet de LTA van belang maar de ZTA.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
Jack , van SenS (datum: 18-01-2019 10:52)

Ik wil de daglichttoetreding berekenen voor verblijfsruimten grenzend aan een loggia (inpandig balkon) gelegen aan de buitengevel. Die buitengevel is niet over de gehele breedte van de loggia open, en bovendien voorzien van kozijnen met te openen delen (volledige oppervlak). Er moet rekening worden gehouden met een belemmering tgv de overstek, alsook tgv de dichte delen van de loggia (in buitengevel en zijwanden).

Als er géén kozijnen in de buitengevel van de loggia zouden zitten, dan kun je m.i. volstaan met berekening alpha en beta om de belemmeringsfactor Cb te bepalen. Reductiefactor Cu is dan 1.

In dit geval moet Cu wel worden berekend, maar kan ik dus wellicht volstaan met de '4 vlakken' die de doorlaat begrenzen. Alpha betreft dan alleen het onderste vlak (bepaald door bovenkant borstwering), beta betreft het bovenste vlak (bepaald door overstek). Hiermee wordt Cb bepaald. Extra belemmeringen tgv zijkanten loggia en dichte delen in de buitengevel worden meegeteld in de factor Anetto/Abruto, resp. Cu (en niet in Cb).

Zou dit een correcte benadering kunnen zijn?
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-01-2019 12:01)

@Leon,

klopt inderdaad van de ZTA, maar dat je de LTA niet in de 'standaard' bouwbesluitberekening moet gebruiken komt rechtstreeks en letterlijk uit de Regeling Bouwbesluit, en wordt in hoofdstuk 1 van de norm nog een keer herhaald.

De eninge plek waar je het dan nog tegenkomt is bij het bepalen van de uitwendige reductiefactor.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-01-2019 12:04)

@Jack

Lijkt me correct. Met dien verstande dat een loggia per definitie open zijkanten heeft. Waneer de wanden afsluitbaar zijn heb je het meer over een dakuitbouw of een serre ofzo.

Maakt voor de daglichtberekening niet veel uit.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-01-2019 12:09)

@Leon,

Wanneer je de berekening trouwens volledig volgens de NEN uitvoert is de LTA wel van belang, maar de Regeling schakelt stukken van normen uit, of wijzigt ze soms. Dat is hier het geval.

https://www.bouwbesluitonline.nl/Inhoud/docs/wet/bb2012_reg/hoofdstuk-5

Vaak zien ontwerpers en toetsers dat over het hoofd. Daarmee ben je dan strenger dan de bouwbesluit-eis, en zul je op grotere glasoppervlaktes uitkomen dan eigenlijk noodzakelijk is.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
Leon (datum: 21-01-2019 16:09)

@J.Bolte
Ah dat wist ik niet. Interessant, zo leren we elke dag weer wat bij.
Re: reductiefactor bij daglicht
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-01-2019 16:46)

Die uitzondering mbt de LTA gaat pas iets opleveren als de lichtdoorlatende materialen een LTA hebben lager dan 0,6. Vanaf 0,60 en hoger stelt de NEN2057 zelf al dat de factor Clta gelijk is aan 1.

Helaas is deze uitzondering dus blijkbaar niet van toepassing in de formule voor het bepalen van de reductiefactor Cu.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl