Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandscheiding
Naam: peter de jong (datum: 03-01-2019 18:01)

Ik heb 2 units in een bedrijfsverzamelgebouw in de verhuur. Mijn huurder wil nu een sparing maken tussen beide units. Hij denkt dat dit zonder brandscheiding kan maar ik betwijfel dit. Hoeveel moet de brandscheiding zijn en waar kan ik dit vinden in het bouwbesluit zodat ik dat kan laten zien aan mijn huurder. De units zijn allebei ca.100m2 groot en in de ene zit kantoor en in de andere een werkplaats voor het maken van kunststof slangen.
Reageer
Re: brandscheiding
Naam:
Jack , van SenS (datum: 04-01-2019 09:19)

De te maken sparing/deur moet brandwerend zijn als de desbetreffende wand dat ook is. Als nu aan die wand geen eisen zijn gesteld, dan kan er (los van constructieve maatregelen) gerust een sparing in worden gemaakt.

Probeer te achterhalen hoe het gebouw is gecompartimenteerd mbt brand. Dit zou je moeten kunnen aflezen van de tekeningen bij de (bouw)vergunning. Als je die zelf niet hebt, kun je ze wellicht opvragen bij de gemeente.
Re: brandscheiding
Naam:
peter de jong (datum: 04-01-2019 09:47)

Hoi Jack, de muur is nu 60 min. brandwerend maar dat is omdat het 2 aparte units waren. De huurder gebruikt beide en wil er nu 1 grote unit van maken maar wel met 2 verschillende disciplines. Kantoor en werkplaats.
Re: brandscheiding
Naam:
Jack , van SenS (datum: 04-01-2019 09:56)

Is de muur 60min brandwerend (formeel 60min wbdbo) omdat het materiaal daar toevallig aan voldoet, of ligt daar bewust een scheiding met 60min wbdbo?
In geval van dit laatste zou ik als verhuurder altijd eisen dat de sparing (resp. deur in die sparing) ook 60min wbdbo moet zijn, ůf vast laten leggen dat bij beŽindiging van het huurcontract de huurder de sparing op zijn kosten weer dichtmaakt (60min wbdbo).
Re: brandscheiding
Naam:
Jack , van SenS (datum: 04-01-2019 10:10)

Ter aanvulling; een brandcompartiment mag 1000m≤ groot zijn, dus als het 200m≤ wordt in plaats van 100m≤ is dat op zich geen probleem (aangenomen dat loopafstanden mbt vluchten etc. ook voldoen).

Het kan desondanks wenselijk zijn dat elke unit een apart brandcompartiment is (bijv. mbt verzekering). Als verhuurder moet je dat kunnen blijven garanderen. Voor die ene huurder is het nu niet interessant om een 'dure' brandscheiding te maken, omdat hij beide units huurt. Vandaar mijn advies met hem af te spreken (en leg dat vast!) dat bij einde huurovereenkomst de sparing weer vakkundig (60min wbdbo) wordt dichtgezet op zijn kosten.
Re: brandscheiding
Naam:
peter de jong (datum: 04-01-2019 10:47)

Oke, dat ga ik vast laten leggen. Het maakt dus niet uit dat hij in de ene unit kantoor houd en in de andere een werkplaats heeft. Ze werken daar wel met machines e.d. Moet daar dan geen brandwerende scheiding tussen?
Re: brandscheiding
Naam:
Jack , van SenS (datum: 04-01-2019 12:21)

Niet per definitie. Hangt ook af van aantal en soort machines (gebruik, vermogen, materialen, etc.). Maar dat is m.i. deels ook z'n eigen verantwoordelijkheid? Ik kan niet inschatten wat er bijv. in het kader van wet milieubeheer wel of niet mag in deze situatie.
Re: brandscheiding
Naam:
Tom (datum: 04-01-2019 13:13)

Let er wel op dat je voor het aanpassen van een brandscheiding een vergunning aangevraagd dient te worden.
Re: brandscheiding
Naam:
pino (datum: 04-01-2019 13:26)

hou het simpel.

Laat de man zijn plan aanvragen
Dan wordt het door de gemeente getoetst.


Re: brandscheiding
Naam:
tim (datum: 04-01-2019 19:42)

Kan ook zijn dat de verzekering hier eisen aan stelt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl