Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bestemmingsplan zegt max. 75 m2 uitbouwen en bijgebouwen... en vergunningsvrij dan !?
Naam: deborah (datum: 02-12-2018 17:39)

In het bestemmingsplan van onze woning staat 'de totale oppervlakte van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mag per woning niet meer bedragen dan 75 m˛, met dien verstande dat het bebouwingspercentage van de gronden gelegen achter het hoofdgebouw maximaal 50% mag bedragen'. Betekend dit dat ik nu vergunningsvrij niet nog een losse garage van bijvoorbeeld 75 m2 mag bouwen als ik al een aanbouw achter de woning heb gebouwd binnen heb bebouwingsvlak mét vergunning van 45 m2? Ik snap het niet helemaal.
Reageer
Re: Bestemmingsplan zegt max. 75 m2 uitbouwen en bijgebouwen... en vergunningsvrij dan !
Naam:
roger , van 1977 (datum: 02-12-2018 17:51)

Ik denk dat je geluk hebt omdat je eerst de vergunningsplichte aanbouw hebt geplaatst en daarna vergunningsvrij gaat bouwen. Dan hoef je volgens mij niet aan de regels in het bestemmingsplan te voldoen. Tenminste niet aan de regels zoals je deze uit het bestemmingsplan hier schrijft.
Re: Bestemmingsplan zegt max. 75 m2 uitbouwen en bijgebouwen... en vergunningsvrij dan !
Naam:
B. Dover (datum: 03-12-2018 10:27)

In deze folder van de overheid staat duidelijk uitgelegd hoeveel je vergunningsvrij mag uitbouwen en hoe dit berekend dient te worden:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/documenten/brochures/2018/07/01/vergunningvrij-bouwen-bijbehorend-bouwwerk

Heel snel gezegd; na het bepalen van hoeveel m2 je in totaal vergunningsvrij mag bouwen dien je de reeds bestaande aanbouwen (die visueel duidelijk van het hoofdgebouw te onderscheiden zijn (dus bijv. lager dak, terugliggend, etc.) hiervan af te halen. Wat je daarna overhoudt mag je nog vergunninsgvrij bijbouwen. Het maakt hierbij dus niet uit of destijds de aanbouwen wel of niet in de vergunning zijn opgenomen maar of deze al of niet zijn geintegreerd / te onderscheiden zijn van het hoofdgebouw.

Let in de folder goed op de begripsomschrijvingen, hier staat dat uitgelegd.
Re: Bestemmingsplan zegt max. 75 m2 uitbouwen en bijgebouwen... en vergunningsvrij dan !
Naam:
B. Dover (datum: 03-12-2018 10:36)

Bekijk ook even de begripsbepalingen uit de BOR (Besluit Omgevings Recht, de wet waarin het vergunningsvrijbouwen is geregeld):

https://wetten.overheid.nl/BWBR0027464/2018-07-28#BijlageII

De omschrijvingen staan in bijlage II, hoofdstuk 1, artikel 1

Deze omschrijvingen (en die in de folder) gaan boven de omschrijvingen (en regels) uit het bestemmingsplan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl