Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam: BB (datum: 02-12-2018 08:45)

Beste helpdesk. Voor de bouw van onze nieuwbouwwoning is het peil bepaald op 40 cm tov naastgelegen weg. Aangezien de gemeente veel wateroverlast kent en alle huizen in dezelfde straat (behalve 1 huis) verder een peil boven dezelfde weg hebben is het mij een raadsel waarom wij ons peil hieronder moeten hebben.
Voordeur, andere deuren en koekoeks zijn daardoor kwetsbare punten in ons te bouwen huis.
Wie is verantwoordelijk voor de peilbepaling en wat is de snelste weg om dit te corrigeren. (Vergunning is verleend, voor onze aankoop)
Reageer
Re: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam:
pino (datum: 02-12-2018 10:15)

de aanvrager is verantwoordelijk voor het van het ontwerp.
De aanleghoogte is ook een onderdeel van het ontwerp.

Het kan zijn dat de gemeente het peil heeft vastgelegd in het bestemmingsplan.

Wateroverlast kan je oplossen bijvoorbeeld met drainage of het bewerken van de toplaag als deze slecht doorlatend is.
als het een algemeen probleem is in de wijk is het oplossen van dit probleem beter dan alleen jouw nieuwe huis op een terp zetten


Re: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam:
Jeroen (datum: 02-12-2018 11:02)

Werk niet met drainage. Vroeg of laat levert dat ook problemen op.
Gewoon zorgen voor een peil op voldoende hoogte boven de kruin van de weg.
Re: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam:
Jeroen (datum: 02-12-2018 11:09)

Verwachting mijnerzijds is dat het een foutje zal zijn. Ga praten met de gemeente.
Re: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam:
BB (datum: 02-12-2018 15:37)

Dank voor de antwoorden.
Pino het betreft hier zeker niet onze wens het huis op een terp te zetten. Maar als alle huizen op ongeveer 20cm of hoger dan kruin van de weg liggen lijkt het ons vreemd om alleen ons huis in een “kuil” van -40 cm tov de weg te leggen. Dan zou ons huis en tuin de verzamelplaats van al het regenwater worden (de weg heeft geen putten etc).

Ik denk dat we hier idd met de ontwikkelaar over in gesprek moeten. Echter een nieuwe vergunningsaanvraag duurt weer lang. We hopen de kosten en tijd binnen de perken te houden maar we zijn nu bang voor jaarlijkse waterschade.
Re: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam:
Leon (datum: 02-12-2018 18:19)

Wijziging van de peilhoogte betekent niet per definitie dat je een nieuwe vergunning nodig hebt hoor. En ik zou me er zeker hard voor maken dat dit bijgesteld wordt. Aanleghoogte kan je maar een keer bepalen en dit gaat gegarandeerd tot problemen leiden.
Re: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 07-12-2018 08:43)

De gemeente heeft niets te zeggen over het 'bouwpeil' van de woning zelf, u mag zelf bepalen waar u de begane grondvloer legt. Wat er wel aan de hand kan zijn: De enige plaats waar de gemeente het over 'peil' heeft is in het bestemmingsplan, en dat is dan vaak de kruin van de naastgelegen weg (zie de begripsbepalingen of wijze van meten in het BP). Dat wil niet zeggen dat je vloer op dat peil moet liggen, maar zij gebruiken het als referentiehoogte om de maximale bouwhoogte mee vast te leggen. Zeg 10 meter boven peil als voorbeeld.
Op het moment dat jullie dan een woning aanvragen die 10,40 meter hoog is, en de gemeente er vanuit gaat dat jullie het BP niet willen overschrijden, komt je concrete bouwpeil 40 cm onder de kruin van de weg te liggen.

Tweede mogelijkheid: Je constructeur heeft naast de peilmaat ook NAP-maten opgegeven, en die zijn niet goed afgestemd op de NAP-hoogte van de wegkruin.

Die drie zaken, bouwpeil, BP-peil en NAP-hoogte, staan volledig los van elkaar. Maar ik denk wel dat je bouwpeil voortkomt uit iets wat je zelf in je aanvraag hebt verwerkt.

Mocht je trouwens op dit moment nog zeggen dat je je woning op straatpeil of zelfs 20 cm daarboven wilt hebben, betekent dit automatisch ook dat je nok van je gebouw 60 cm boven het BP-peil in de vergunning uit gaat komen. Kijk goed of dat ervoor zorgt dat je een overschrijding van de maximale bouwhoogte krijgt, en of daarvoor nog ontheffing moet worden gegeven.
Re: Peil woning onder kruin vd weg. Wateroverlast
Naam:
BB (datum: 07-12-2018 20:09)

Beste heer Bolte,

Bedankt voor de uitleg. Duidelijk. Ik vrees dat we dan idd tegen een vergunning voor aangepaste bouwhoogte aanlopen.

De vergunning (incl NAP en referentie hoogtes ten opzichte van een andere, niet naastgelegen, weg) was aangevraagd voor onze aankoop en zijn pas net bij ons bekend. Wij hebben het vermoeden dat er niet goed nagedacht is over wateroverlast echter...

Wij weten niet precies wie verantwoordelijk is voor dit deel van de aanvraag maar hopen dat ontwikkelaar en/of architect dit met de gemeente snel kunnen aanpassen dan. Zeker gezien de bouw over 4 weken zou beginnen.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl